Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Α. Λουκασένκο: Υπάρχουν πυρηνικά για όλους

Ο πρό­ε­δρος της Λευ­κο­ρω­σί­ας Αλε­ξά­ντρ Λου­κα­σέν­κο δήλω­σε πως, αν οποια­δή­πο­τε άλλη χώρα θελή­σει να εντα­χθεί στην ένω­ση Ρωσί­ας-Λευ­κο­ρω­σί­ας, υπάρ­χουν «πυρη­νι­κά όπλα για όλους».

Η Ρωσία προ­χώ­ρη­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στο σχέ­διό της να ανα­πτύ­ξει τακτι­κά πυρη­νι­κά όπλα στη Λευ­κο­ρω­σία, στην πρώ­τη ανά­πτυ­ξη από το Κρεμ­λί­νο τέτοιων όπλων έξω από τη Ρωσία μετά την πτώ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης το 1991, προ­κα­λώ­ντας ανη­συ­χί­ες στη Δύση.

Σε συνέ­ντευ­ξή του που μετα­δό­θη­κε αργά χθες, Κυρια­κή, το βρά­δυ από τη ρωσι­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση, ο Λου­κα­σέν­κο, ο πιο στα­θε­ρός σύμ­μα­χος του προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν μετα­ξύ των γει­τό­νων της Ρωσί­ας, δήλω­σε πως πρέ­πει να είναι «στρα­τη­γι­κά κατα­νοη­τό» ότι το Μινσκ και η Μόσχα έχουν μια μονα­δι­κή ευκαι­ρία να ενωθούν.

«Κανέ­νας δεν είναι αντί­θε­τος το Καζακ­στάν και άλλες χώρες να έχουν τις ίδιες στε­νές σχέ­σεις που έχου­με εμείς με τη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία», δήλω­σε ο Λουκασένκο.

«Αν κάποιος ανη­συ­χεί … είναι πολύ απλό: εντα­χθεί­τε στο Ενω­σια­κό Κρά­τος της Λευ­κο­ρω­σί­ας και της Ρωσί­ας. Αυτό είναι όλο: θα υπάρ­χουν πυρη­νι­κά όπλα για όλους».

Ο ίδιος πρό­σθε­σε πως αυτή είναι η δική του άπο­ψη — όχι η άπο­ψη της Ρωσίας.

Η Ρωσία και η Λευ­κο­ρω­σία είναι επι­σή­μως μέλη ενός Ενω­σια­κού Κρά­τους, μιας ένω­σης χωρίς σύνο­ρα και συμ­μα­χί­ας ανά­με­σα στις δύο πρώ­ην σοβιε­τι­κές δημοκρατίες.

Η Ρωσία χρη­σι­μο­ποί­η­σε το έδα­φος της Λευ­κο­ρω­σί­ας για να εξα­πο­λύ­σει πέρυ­σι το Φεβρουά­ριο την εισβο­λή της στη γει­το­νι­κή τους Ουκρα­νία και έκτο­τε η στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία τους έχει εντα­θεί, με κοι­νά εκπαι­δευ­τι­κά γυμνά­σια στο λευ­κο­ρω­σι­κό έδαφος.

Χθες, Κυρια­κή, το λευ­κο­ρω­σι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε πως άλλη μια μονά­δα πυραυ­λι­κών συστη­μά­των επι­φα­νεί­ας-αέρος S‑400 έφθα­σαν από τη Μόσχα και θα είναι σύντο­μα έτοι­μα για μάχη.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο