Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Α. Παπαρήγα: Ο ελληνικός λαός όχι απλώς να αμφισβητήσει αυτό το πολιτικό σύστημα, αλλά να επιδιώξει την ανατροπή του

Η φιλο­λο­γία για τη σημα­σία της στα­θε­ρό­τη­τας του πολι­τι­κού συστή­μα­τος απευ­θύ­νε­ται στο λαό, στον οποίο λένε ότι πέραν της λήψης κάθε μέτρου για την εξα­σφά­λι­ση της στα­θε­ρό­τη­τας τού «βάρ­βα­ρου, ταξι­κού, εκμε­ταλ­λευ­τι­κού αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος» πρέ­πει και ο ίδιος να φοβά­ται την κυβερ­νη­τι­κή ή πολι­τι­κή αστά­θεια, επι­σή­μα­νε στην ομι­λία της στη Βου­λή, κατά τη συζή­τη­ση για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του Συντάγ­μα­τος, η βου­λευ­τής Επι­κρα­τεί­ας του ΚΚΕ, Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, τονί­ζο­ντας «εμείς, αντί­θε­τα, του λέμε να μην την φοβά­σαι, με όρους βεβαί­ως κινή­μα­τος». «Ο λαός πρέ­πει με την αντε­πί­θε­ση του, με την όξυν­ση της ταξι­κή πάλης να κατα­φέρ­νει χτυ­πή­μα­τα όχι μόνο στη δια­κυ­βέρ­νη­ση, αλλά γενι­κό­τε­ρα στο πολι­τι­κό σύστη­μα, να το μετα­τρέ­πει σε αστα­θές, για­τί τότε μόνο μπο­ρεί, να επι­βάλ­λει ίσως κάποιες κατα­κτή­σεις και βεβαί­ως τρα­βώ­ντας τον δρό­μο στην ριζι­κή ανα­τρο­πή του» προσέθεσε.

Σημεί­ω­σε ότι η φιλο­λο­γία που γίνε­ται από όλα τα κόμ­μα­τα για την πολι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα έχει και το στοι­χείο της πρό­λη­ψης και του φόβου καθώς «εκεί που υπήρ­χε το τέλ­μα, δημιουρ­γού­νται οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις να φου­ντώ­σει το κίνη­μα και η λαϊ­κή αντε­πί­θε­ση». Είπε ότι το πολι­τι­κό σύστη­μα στη χώρα μας είναι πολύ κατο­χυ­ρω­μέ­νο και μόνο ο λαός μπο­ρεί να το ανατρέψει.

Ανέ­φε­ρε ότι στη συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση υπάρ­χουν «αμε­τα­κί­νη­τα» άρθρα όπως το άρθρο 48 περί “κατά­στα­σης πολιορ­κί­ας”, βάσει του οποί­ου «σε συν­θή­κες που κιν­δυ­νεύ­ει η εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της χώρας καταρ­γεί­ται η δρά­ση του λαού». Και σημεί­ω­σε ότι στο άρθρο 48 δεν προ­στέ­θη­κε άρθρο βάσει του οποί­ου η κυβέρ­νη­ση να έχει το δικαί­ω­μα επί­τα­ξης, λιμα­νιών, αερο­δρο­μί­ων, ξένων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων και τερά­στιων απο­θη­κών τρο­φί­μων και άλλων μέσων για να μην πει­νά­σει ο λαός. «Άρα το άρθρο 120 “η τήρη­ση του Συντάγ­μα­τος επα­φί­ε­ται στον πατριω­τι­σμό των Ελλή­νων”, ένα πράγ­μα λέει: όταν κιν­δυ­νεύ­ουν τα συμ­φέ­ρο­ντα των καπι­τα­λι­στών, πρέ­πει ο λαός να προ­στρέ­ξει να τα σώσει και όταν δεν το κάνει αυτό θα απα­γο­ρεύ­ε­ται η δρά­ση του» προσέθεσε.

Ανα­φε­ρό­με­νη στα άρθρα 27 και 28 τόνι­σε ότι επί της ουσί­ας δίνε­ται το δικαί­ω­μα σε δια­κρα­τι­κές ενώ­σεις «ακό­μα και στρα­τιω­τι­κής επέμ­βα­σης στην Ελλά­δα αν απει­λού­νται τα συμ­φέ­ρο­ντα της κυρί­αρ­χης τάξης», υπεν­θυ­μί­ζο­ντας επί­σης ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ του δίνει το δικαί­ω­μα απο­στο­λής στρα­τού σε κρά­τος-μέλος αν απει­λού­νται τα ΝΑΤΟϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ενώ το ίδιο ισχύ­ει και για τον Ευρω­στρα­τό. Προ­σέ­θε­σε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θωρα­κί­ζει το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα προ­σθέ­το­ντας και τον «αρι­στε­ρό» φόβο ότι «αν συγκρου­στού­με και βρε­θού­με έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ χαθήκαμε».

«Το Σύνταγ­μα θα γίνει πιο αυταρ­χι­κό, πιο αντι­δρα­στι­κό» είπε η Α. Παπα­ρή­γα ενώ ανα­φε­ρό­με­νη στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «λαϊ­κή εκπρο­σώ­πη­ση», είπε ότι «εμείς μιλά­με για λαϊ­κή κυριαρ­χία, λαϊ­κή εξου­σία» και πως «καλού­με τον ελλη­νι­κό λαό όχι απλώς να αμφι­σβη­τή­σει αυτό το πολι­τι­κό σύστη­μα, αλλά με την πάλη του να επι­διώ­ξει την ανα­τρο­πή του».

Είπε ότι ο εθνι­κι­σμός και ο ρατσι­σμός είναι γεν­νή­μα­τα του ίδιου του συστή­μα­τος και «όταν δεν είναι πολύ ισχυ­ρά είναι πάρα πολύ βολι­κά για ανα­πα­ρα­γω­γή πλα­στών δια­χω­ρι­στι­κών γραμμών».

Τόνι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση δεν είχε ούτε την τόλ­μη να προ­χω­ρή­σει στον πλή­ρη δια­χω­ρι­σμό Κρά­τους-Εκκλη­σί­ας, ενώ στο άρθρο 16 θα έπρε­πε να καταρ­γη­θεί κάθε ιδιω­τι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα σε όλες τις

«Το μόνο που σας ενδια­φέ­ρει είναι να θωρα­κί­σε­τε το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα από την ανά­καμ­ψη και αντε­πί­θε­ση του λαϊ­κού κινή­μα­τος. Δεν θα το κατα­φέ­ρε­τε» κατέ­λη­ξε η Α. Παπαρήγα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο