Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βίντεο του Spiegel πιστοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία μέσω Έβρου

«Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση αμφι­σβη­τού­σε πάντα ότι διε­νερ­γού­σε παρά­νο­μα pushbacks στα σύνο­ρα με την Τουρ­κία. Δεν στέλ­νου­με από τον Έβρο πίσω στην Τουρ­κία ανθρώ­πους που ζητούν προ­στα­σία χωρίς την εγγύ­η­ση μιας δίκαι­ης δια­δι­κα­σί­ας ασύ­λου, λεγό­ταν. Ακό­μα και εάν πολ­λοί πρό­σφυ­γες, εδώ και χρό­νια, αυτό ακρι­βώς ισχυ­ρί­ζο­νται. Τώρα βίντεο που δόθη­καν στο Spiegel και τα αξιο­λό­γη­σε η ερευ­νη­τι­κή ομά­δα Forensic Architecture, δεί­χνουν για πρώ­τη φορά ένα τέτοιο pushback στον Έβρο. Έξι πρώ­ην και νυν αστυ­νο­μι­κοί και στρα­τιώ­τες δήλω­σαν στο Spiegel ότι τέτοιου είδους επα­να­προ­ω­θή­σεις γίνο­νται συστη­μα­τι­κά στον Έβρο» γρά­φει το Spiegel Online.

Στο δημο­σί­ευ­μα αλλά και στο βίντεο που το συνο­δεύ­ει ανα­λύ­ο­νται καρέ-καρέ οι σκη­νές που δια­δρα­μα­τί­ζο­νται, οι άνθρω­ποι, τα ρού­χα τους και τα παπού­τσια τους, ακό­μα και τα δέντρα, οι σκιές των δέντρων και το ποτά­μι. Ανά­με­σα στο οπτι­κό υλι­κό «είναι και λήψεις από το κινη­τό πιθα­νό­τα­τα κάποιου Τούρ­κου συνο­ριο­φύ­λα­κα». Σύμ­φω­να με την αξιο­λό­γη­ση της ερευ­νη­τι­κής ομά­δας Forensic Architecture από το πανε­πι­στή­μιο Goldsmith του Λον­δί­νου οι σκη­νές πρέ­πει όλες να ελή­φθη­σαν «στις 17 Σεπτεμ­βρί­ου 2019 μετα­ξύ 10:30 και 12:30».

Πρακτική που παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες

Το Spiegel επι­ση­μαί­νει πως οι επα­να­προ­ω­θή­σεις χωρίς την έγκρι­ση των προ­σφύ­γων είναι παρά­νο­μες και αντί­κει­νται τόσο στην Χάρ­τα Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των της ΕΕ όσο και στη Σύμ­βα­ση της Γενεύ­ης του 1951 για το καθε­στώς των προ­σφύ­γων. «…Ο εκπρό­σω­πος της ελλη­νι­κής αστυ­νο­μί­ας δήλω­σε απα­ντώ­ντας στις κατη­γο­ρί­ες του Spiegel ότι δεν γνω­ρί­ζει το περι­στα­τι­κό. Η ελλη­νι­κή συνο­ριο­φυ­λα­κή δρα πάντο­τε στο πλαί­σιο της δημο­κρα­τι­κής νομι­μό­τη­τας και τηρού­νται οι διε­θνείς συμ­φω­νί­ες, απά­ντη­σε. Την πρό­τα­ση του Spiegel να δει τα βίντεο την αρνή­θη­κε, δεν είναι απα­ραί­τη­το να διε­ρευ­νή­σει περαι­τέ­ρω τις κατη­γο­ρί­ες του Spiegel, δήλωσε”.

To δημο­σί­ευ­μα επι­ση­μαί­νει πως «τα βίντεο είναι σημα­ντι­κά για­τί είναι μέχρι τώρα οι πιο επι­βα­ρυ­ντι­κές ενδεί­ξεις για τα pushbacks». Και το ρεπορ­τάζ κατα­λή­γει πως «η ελλη­νι­κή αστυ­νο­μία μετά από εσω­τε­ρι­κές έρευ­νες δεν μπό­ρε­σε ποτέ να δια­πι­στώ­σει, όπως λέει, κάποια λαν­θα­σμέ­νη συμπε­ρι­φο­ρά. Πρό­σφα­τα μέχρι και ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης αντέ­δρα­σε σε ένα άρθρο του Spiegel για pushbacks. Μιλώ­ντας στην Handelsblatt δήλω­σε πως δεν έχει παρό­μοιες πλη­ρο­φο­ρί­ες. Μετά όμως και τις πρό­σφα­τες ενδεί­ξεις θα είναι δύσκο­λο να συνε­χί­σει να δια­τυ­πώ­νει τους ίδιους ισχυρισμούς».

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο