Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βαθαίνει η φτώχεια: Ένα στα δύο φτωχά νοικοκυριά δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς

Σε σημα­ντι­κές στε­ρή­σεις σε ανα­γκαία και βασι­κά αγα­θά για τη ζωή τους ζουν δεκά­δες χιλιά­δες λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγ­μή περί­που 3 στους 10 βρί­σκο­νται σε κίν­δυ­νο φτώ­χειας ή κοι­νω­νι­κό απο­κλει­σμό και αυτό αφο­ρά περί­που 2,7 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώπους.

Αυτό προ­κύ­πτει από στοι­χεία που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν από την Ελλη­νι­κή Στα­τι­στι­κή Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και απο­τυ­πώ­νουν μόνο ένα μέρος — και αυτό με πολ­λές σχε­τι­κό­τη­τες — των προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζουν εκα­τομ­μύ­ρια λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά. Αυτή η κατά­στα­ση υπάρ­χει εδώ και χρό­νια και επι­δει­νώ­νε­ται, αφού τα προ­βλή­μα­τα συσσωρεύονται.

Όσες κυβερ­νή­σεις κι αν πέρα­σαν με όποιο σχή­μα, ουσια­στι­κά συνέ­χι­σαν να κατα­δι­κά­ζουν τον λαό στη φτώ­χεια, στην ανέ­χεια και τη στέ­ρη­ση βασι­κών ανα­γκών, ενώ την ίδια στιγ­μή δου­λεύ­ουν για τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που θησαυρίζουν.

Σύμ­φω­να λοι­πόν με αυτά τα στοιχεία:

- Το 50,7% των φτω­χών νοι­κο­κυ­ριών δηλώ­νει δυσκο­λία στην έγκαι­ρη πλη­ρω­μή πάγιων λογα­ρια­σμών, όπως αυτών του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, του νερού, του φυσι­κού αερί­ου, ενώ για τα μη φτω­χά νοι­κο­κυ­ριά το ποσο­στό αυτό ανέρ­χε­ται σε 30,1%.

Τι σημαίνει όμως «φτωχό» και «μη φτωχό» νοικοκυριό;

Σύμ­φω­να με τα όρια που έχουν θέσει διε­θνείς οργα­νι­σμοί, το κατώ­φλι της φτώ­χειας ανέρ­χε­ται στο ποσό των 5.712 ευρώ ετη­σί­ως (476 τον μήνα) για μονο­πρό­σω­πο νοι­κο­κυ­ριό και σε 11.995 ευρώ (1.000 ευρώ τον μήνα) για νοι­κο­κυ­ριά με δύο ενή­λι­κες και δύο εξαρ­τώ­με­να παι­διά ηλι­κί­ας κάτω των 14 ετών. Κάτω ή ίσο με αυτό το εξευ­τε­λι­στι­κό όριο ένα νοι­κο­κυ­ριό θεω­ρεί­ται φτω­χό και πάνω από αυτό «μη φτω­χό»! Και μόνο από αυτά τα στοι­χεία είναι προ­φα­νές ότι μιλά­με για νοι­κο­κυ­ριά που βρί­σκο­νται σε τερά­στια αδυ­να­μία, ακό­μα κι αν θεω­ρού­νται «μη φτωχά»…

- Το 73% των φτω­χών νοι­κο­κυ­ριών και το 28,4% των μη φτω­χών νοι­κο­κυ­ριών ανα­φέ­ρει μεγά­λη δυσκο­λία στην αντι­με­τώ­πι­ση των συνή­θων ανα­γκών του με το συνο­λι­κό μηνιαίο ή εβδο­μα­διαίο εισό­δη­μά του.

- Το 32,2% των «φτω­χών» νοι­κο­κυ­ριών και το 4,9% των «μη φτω­χών» νοι­κο­κυ­ριών δηλώ­νει ότι στε­ρεί­ται δια­τρο­φής που περι­λαμ­βά­νει κάθε δεύ­τε­ρη μέρα κοτό­που­λο, κρέ­ας, ψάρι ή λαχα­νι­κά ίσης θρε­πτι­κής αξί­ας.

- Το 38,7% των φτω­χών νοι­κο­κυ­ριών και το 14,1% των «μη φτω­χών» νοι­κο­κυ­ριών δηλώ­νει οικο­νο­μι­κή αδυ­να­μία για ικα­νο­ποι­η­τι­κή θέρ­μαν­ση τον χειμώνα.

- Το συνο­λι­κό ποσο­στό των νοι­κο­κυ­ριών που δηλώ­νουν επι­βά­ρυν­ση από το κόστος στέ­γα­σης ανέρ­χε­ται σε 26,7%, ενώ το ποσο­στό για τα φτω­χά και για τα μη φτω­χά νοι­κο­κυ­ριά είναι 84,5% και 13,3%, αντίστοιχα.

- Το 84,1% των φτω­χών νοι­κο­κυ­ριών δηλώ­νει αδυ­να­μία πλη­ρω­μής μίας βδο­μά­δας δια­κο­πών. Το αντί­στοι­χο ποσο­στό των μη φτω­χών νοι­κο­κυ­ριών ανέρ­χε­ται σε 40,5%

- Το 83,9% των φτω­χών νοι­κο­κυ­ριών και το 34,2% των «μη φτω­χών» δηλώ­νει οικο­νο­μι­κή δυσκο­λία να καλύ­ψει έκτα­κτες, αλλά ανα­γκαί­ες δαπά­νες ύψους, περί­που, 410 ευρώ.

- Το 30,6% του συνό­λου των νοι­κο­κυ­ριών που έχουν λάβει κατα­να­λω­τι­κό δάνειο για αγο­ρά αγα­θών και υπη­ρε­σιών, δηλώ­νει ότι δυσκο­λεύ­ε­ται πάρα πολύ στην απο­πλη­ρω­μή αυτού ή των δόσε­ων. Το ποσο­στό αυτό δια­μορ­φώ­νε­ται σε 60,9% για τα φτω­χά νοι­κο­κυ­ριά και σε 24,7% για τα «μη φτωχά».

- Το ποσο­στό του πλη­θυ­σμού που δια­βιοί σε κατοι­κία με στε­νό­τη­τα χώρου ανέρ­χε­ται σε 28% για το σύνο­λο του πλη­θυ­σμού, σε 24,7% για τον μη φτω­χό πλη­θυ­σμό και σε 42,2% για τον φτω­χό πλη­θυ­σμό. Μεγά­λο πρό­βλη­μα αντι­με­τω­πί­ζει η ηλι­κια­κή ομά­δα έως και 17 ετών και ανέρ­χε­ται σε 42,4% για το σύνο­λο του πληθυσμού!

- Tο 29,5% του πλη­θυ­σμού δεν έχει την οικο­νο­μι­κή δυνα­τό­τη­τα να συμ­με­τέ­χει τακτι­κά σε δρα­στη­ριό­τη­τες ανα­ψυ­χής, όπως αθλη­τι­σμό, σινε­μά κ.λπ. Τα αντί­στοι­χα ποσο­στά για τον φτω­χό και τον μη φτω­χό πλη­θυ­σμό ανέρ­χο­νται σε 73,5% και 19,7%.

- Tο 34,9% του πλη­θυ­σμού δεν έχει την οικο­νο­μι­κή δυνα­τό­τη­τα να ξοδεύ­ει χρή­μα­τα για τον εαυ­τό του ή για κάποιο χόμπι. Το ποσο­στό εκτι­μά­ται στο 79,5% για τον φτω­χό πλη­θυ­σμό και στο 25% για τον «μη φτω­χό» πληθυσμό.

Σε ό,τι αφο­ρά τη φτώ­χεια, σύμ­φω­να με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσο­στό κιν­δύ­νου πριν από όλες τις κοι­νω­νι­κές μετα­βι­βά­σεις (δηλα­δή μη συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των κοι­νω­νι­κών επι­δο­μά­των και των συντά­ξε­ων στο συνο­λι­κό δια­θέ­σι­μο εισό­δη­μα των νοι­κο­κυ­ριών) ανέρ­χε­ται σε 46,1%, ενώ όταν περι­λαμ­βά­νο­νται μόνο οι συντά­ξεις και όχι τα κοι­νω­νι­κά επι­δό­μα­τα μειώ­νε­ται στο 23,6%.

Η άλλη όψη…

Αυτή είναι λοι­πόν η άλλη όψη που βιώ­νουν τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, για να μπο­ρούν οι εισηγ­μέ­νες στο Χρη­μα­τι­στή­ριο εται­ρεί­ες να κατα­γρά­φουν ρεκόρ κερ­δών μόνο το 2022 με ενί­σχυ­ση πάνω από 303% ή καθα­ρά κέρ­δη 10,41 δισ. ευρώ!

Συγκε­κρι­μέ­να, οι 150 εισηγ­μέ­νες εταιρείες:

  • Κατέ­γρα­ψαν λει­τουρ­γι­κά κέρ­δη 14 δισ. ευρώ (+35,6%) και καθα­ρή κερ­δο­φο­ρία 10,4 δισ. ευρώ.
  • Είχαν τζί­ρο 106,84 δισ. ευρώ, παρου­σιά­ζο­ντας αύξη­ση της τάξης του 48,8% σε σχέ­ση με το 2021. Πρό­κει­ται μάλι­στα για την πρώ­τη φορά που ο τζί­ρος τους φτά­νει το 55% του ΑΕΠ (192 δισ.), χαρα­κτη­ρι­στι­κό κι αυτό της συγκέ­ντρω­σης σε όλο και λιγό­τε­ρα χέρια.
  • Διέ­νει­μαν 2,502 δισ. ευρώ σε μερί­σμα­τα ή επι­στρο­φές κεφα­λαί­ου, ένα­ντι 2,18 δισ. ευρώ το 2021.
  • Είχαν αύξη­ση 7,7% στα ταμεια­κά δια­θέ­σι­μα, που έφτα­σαν στα 17,8 δισ.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο