Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τέξας: Υμνητής του Χίτλερ και υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής ο δράστης του μακελειού σε εμπορικό κέντρο

Ο άνδρας ο οποί­ος, σύμ­φω­να με τις αρχές, άνοι­ξε πυρ το Σάβ­βα­το σε εμπο­ρι­κό κέντρο κοντά στο Ντά­λας του Τέξας με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τώ­σει οκτώ ανθρώ­πους, είχε σχέ­σεις με τη νεο­να­ζι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία και ήταν υπέρ­μα­χος της ανω­τε­ρό­τη­τας της λευ­κής φυλής, όπως δεί­χνουν οι αναρ­τή­σεις του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Αμε­ρι­κα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετέ­δω­σαν ότι ο άνδρας υμνού­σε τον Χίτλερ και έγρα­φε αναρ­τή­σεις στις οποί­ες κατα­φε­ρό­ταν ενα­ντί­ον των γυναι­κών και των φυλε­τι­κών μειονοτήτων.

Παράλ­λη­λα η αστυ­νο­μία της πολι­τεί­ας του Τέξας έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα τα ονό­μα­τα των πέντε ενη­λί­κων που σκο­τώ­θη­καν το Σάβ­βα­το και επι­βε­βαί­ω­σε ότι μετα­ξύ των νεκρών είναι και τρία παι­διά: δύο κορί­τσια ηλι­κί­ας 11 και 8 ετών και ένα 3χρνο αγόρι.

Μετα­ξύ των νεκρών είναι ο Κίο Σονγκ Τσο, 37 ετών, η σύζυ­γός του Σίντι Τσο, 35 ετών. Σύμ­φω­να με τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης ήταν οι γονείς του 3χρονου αγο­ριού που επί­σης σκο­τώ­θη­κε, με τον 6χρονο αδελ­φό του να είναι το μονα­δι­κό μέλος της οικο­γέ­νειας που σώθηκε.

Τα δύο κορί­τσια που σκο­τώ­θη­καν ήταν αδελ­φές. Οι υπό­λο­ποι νεκροί ήταν ο Κρί­στιαν Λεκούρ, 23 ετών, ο Έλιο Κου­μά­να- Ρίβας, 32 ετών, και μία γυναί­κα, η Αϊσουά­ρια Θατι­κό­ντα, 26 ετών.

Άλλοι 10 άνθρω­ποι, ηλι­κί­ας 5 με 61 ετών, έχουν τραυ­μα­τι­στεί, εκ των οποί­ων του­λά­χι­στον τρεις νοση­λεύ­ο­νται σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Ο δρά­στης, που χρη­σι­μο­ποί­η­σε ημιαυ­τό­μα­το του­φέ­κι AR-15, έχει ταυ­το­ποι­η­θεί ως ο 33χρονος Μαου­ρί­σιο Γκρα­σία. Έπε­σε νεκρός από τα πυρά των αστυ­νο­μι­κών που έσπευ­σαν στο σημείο.

Οι αρχές προς το παρόν δεν έχουν ανα­φερ­θεί στο πιθα­νό κίνη­τρο του μακε­λειού που σημειώ­θη­κε το Σάβ­βα­το στο εκπτω­τι­κό εμπο­ρι­κό κέντρο Allen Premium Outlets που βρί­σκε­ται στο Άλεν, προ­ά­στιο του Ντάλας.

Χίτλερ και «Ακροδεξιό Τάγμα Θανάτου»

Η αστυ­νο­μία ερευ­νά τους λογα­ρια­σμούς του Γκαρ­σία στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και έχει βρει αναρ­τή­σεις του στις οποί­ες κατα­φέ­ρε­ται ενα­ντί­ον των μειο­νο­τή­των, όπως μετέ­δω­σε το NBC News.

Την ώρα του μακε­λειού ο Γκαρ­σία φορού­σε και ένα σήμα με τα γράμ­μα­τα “RWDS” (Right Wing Death Squad- Ακρο­δε­ξιό Τάγ­μα Θανάτου).

Η εφη­με­ρί­δα New York Times έγρα­ψε ότι ο δρά­στης πιστεύ­ε­ται ότι είχε κάνει αρκε­τές αναρ­τή­σεις σε ρωσι­κή πλατ­φόρ­μα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, στις οποί­ες υμνού­σε τον Χίτλερ, ενώ είχε εκφρά­σει νεο­να­ζι­στι­κές απόψεις.

Προς το παρόν οι αρχές δεν έχουν σχο­λιά­σει τα δημο­σιεύ­μα­τα αυτά.

Το μακε­λειό αυτό είναι ένα από τα πιο πρό­σφα­τα που έχουν κατα­γρα­φεί στις ΗΠΑ φέτος, με τη μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση Gun Violence Archive να κάνει λόγο για του­λά­χι­στον 202 περι­στα­τι­κά μαζι­κών πυρο­βο­λι­σμών στα οποία έχουν σκο­τω­θεί ή τραυ­μα­τι­στεί τέσ­σε­ρις ή περισ­σό­τε­ροι άνθρωποι.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο