Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Σκηνικό έντασης με σόου «ανθρωπιστικής βοήθειας»

Επι­μέ­λεια Ομά­δα ¡H.lV.S! //

Με έντο­νη την πιθα­νό­τη­τα μιας προ­βο­κά­τσιας εξε­λίσ­σε­ται, στα σύνο­ρα της Βενε­ζου­έ­λας με την Κολομ­βία και τη Βρα­ζι­λία, η λεγό­με­νη επι­χεί­ρη­ση «περά­σμα­τος της ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας» (προ­γραμ­μα­τι­ζό­ταν για τις 23 Φλε­βά­ρη) που απο­τε­λεί το βασι­κό μοχλό πίε­σης, της αντι­δρα­στι­κής αντι­πο­λί­τευ­ση με τη μαριο­νέ­τα — αυτο­α­να­κη­ρυ­χθέ­ντα Πρό­ε­δρο, Χουάν Γκουαϊ­δό, και τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και αντι­δρα­στι­κών κυβερ­νή­σε­ων συμ­μά­χων τους στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, ενά­ντια στην εκλεγ­μέ­νη κυβέρ­νη­ση του Νικο­λάς Μαδούρο.

Την ίδια μέρα, αυτές οι δυνά­μεις διορ­γά­νω­σαν στη μεθο­ρια­κή κολομ­βια­νή πόλη Κού­κου­τα τη λεγό­με­νη «φιλαν­θρω­πι­κή συναυ­λία», με χορη­γούς τον Βρε­τα­νό μεγα­λο­κα­πι­τα­λι­στή Ρίτσαρντ Μπράν­σον και βιο­μή­χα­νους της Κολομ­βί­ας, όπου συνέ­δρα­μαν 35 περί­που καλ­λι­τέ­χνες στο όνο­μα της «αλλη­λεγ­γύ­ης στον βενε­ζου­ε­λά­νι­κο λαό που υπο­φέ­ρει». Μόνο που όλοι αυτοί οι «φιλάν­θρω­ποι» κάνουν πως δεν βλέ­πουν ότι οι δήθεν προ­στά­τες του λαού, ΗΠΑ και σύμ­μα­χοί τους, έχουν δεσμεύ­σει λογα­ρια­σμούς της Βενε­ζου­έ­λας στο εξω­τε­ρι­κό, έχουν επι­βά­λει εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό απο­κλει­σμό, μέτρα που οξύ­νουν τις ελλεί­ψεις σε τρό­φι­μα και φάρ­μα­κα, στα οποία δήθεν νοιά­ζο­νται ότι πρέ­πει να έχει πρό­σβα­ση ο λαός.

Απα­ντώ­ντας σε αυτήν την υπο­κρι­σία, η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας διορ­γά­νω­σε και εκεί­νη στα σύνο­ρα συναυ­λί­ες και δια­νο­μή τρο­φί­μων, ενώ κάλε­σε σε μεγά­λες λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις στις παρα­με­θό­ριες περιο­χές και σε όλη τη χώρα για να καταγ­γεί­λει τα μέτρα οικο­νο­μι­κού στραγ­γα­λι­σμού και να απαι­τή­σει την άρση τους, όπως και τη διε­νέρ­γεια «δια­λό­γου για την ειρή­νη». Ως γνω­στό, η κυβέρ­νη­ση δηλώ­νει ότι απο­δέ­χε­ται τη διε­νέρ­γεια βου­λευ­τι­κών εκλο­γών, ωστό­σο η αντι­δρα­στι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση και οι προ­στά­τες της συζη­τούν μόνο την απο­χώ­ρη­ση της κυβέρ­νη­σης Μαδού­ρο και διε­νέρ­γεια προ­ε­δρι­κών εκλο­γών, ενώ η θητεία του νυν Προ­έ­δρου, που χαρα­κτη­ρί­ζουν «κατα­χρα­στή» και «δικτά­το­ρα», λήγει το 2025.

Πραγ­μα­τι­κός στό­χος των ΗΠΑ και των πρό­θυ­μων συμ­μά­χων τους, κυβερ­νή­σε­ων της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής αλλά και της ΕΕ, όπως και παλιό­τε­ρα (πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κή περί­πτω­ση το πρα­ξι­κό­πη­μα κατά του Τσά­βες το 2002) είναι να θέσουν ξανά υπό τον έλεγ­χό τους τη Βενε­ζου­έ­λα για τον τερά­στιο πλού­το της (πετρέ­λαιο και άλλα ορυ­κτά) και συνο­λι­κά την περιο­χή, όπου τα τελευ­ταία 20 χρό­νια έχει αυξη­θεί η επιρ­ροή της Ρωσί­ας και της Κίνας, των οποί­ων οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι έχουν ωφε­λη­θεί από τις σχέ­σεις τους με τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή διακυβέρνηση.

Πάντως, για σήμε­ρα 23 Φλε­βά­ρη, που έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί η κινη­το­ποί­η­ση της αντι­δρα­στι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, που ισχυ­ρί­ζε­ται ότι “1.000.000 «εθε­λο­ντές» θα επι­χει­ρή­σουν να μετα­φέ­ρουν από πολ­λά σημεία τη «βοή­θεια» από την Κολομ­βία στη Βενε­ζου­έ­λα”, ο Βενε­ζου­ε­λα­νός Πρό­ε­δρος, Ν. Μαδού­ρο, προει­δο­ποί­η­σε για το ενδε­χό­με­νο να στη­θεί σκη­νι­κό έντα­σης.

Επί­σης, ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι μετα­γω­γι­κό αερο­πλά­νο, που συνο­δεύ­ει ο Ελιοτ Εϊμπραμς, ειδι­κός απε­σταλ­μέ­νος του Τραμπ, μετα­φέ­ρει «ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια» που θα έφτα­νε στο στρα­τιω­τι­κό αερο­δρό­μιο της Κού­κου­τα το Σάβ­βα­το το πρωί. Ο συγκε­κρι­μέ­νος είναι παλιά καρα­βά­να, ήταν σύμ­βου­λος του Ρέι­γκαν και συντό­νι­ζε τη δεκα­ε­τία του ’80 τους εγκλη­μα­τί­ες Κόντρας στη Νικα­ρά­γουα, ενώ εκφρά­ζει πλή­ρως την αντι­κο­μου­νι­στι­κή υστε­ρία που εξέ­πεμ­ψε ο Τραμπ στην ομι­λία του τη Δευ­τέ­ρα στο Μαϊ­ά­μι, στην έδρα της αντι­κου­βα­νι­κής μαφίας.

Στο μετα­ξύ, η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση, βασι­κός σύμ­μα­χος της κυβέρ­νη­σης της Βενε­ζου­έ­λας, μέσω της εκπρο­σώ­που του ΥΠΕΞ, Μαρί­ας Ζαχά­ρο­βα, κατήγ­γει­λε τη μετα­φο­ρά Ειδι­κών Δυνά­με­ων των ΗΠΑ στην Κολομ­βία και προει­δο­ποί­η­σε ότι επί­κει­ται «μια μεγά­λη προ­βο­κά­τσια από την πλευ­ρά των ΗΠΑ». Έδω­σε επί­σης την πλη­ρο­φο­ρία ότι γίνο­νται κινή­σεις από τις ΗΠΑ για αγο­ρά όπλων που θα κατευ­θυν­θούν στην αντι­πο­λί­τευ­ση της Βενε­ζου­έ­λας και προει­δο­ποί­η­σε ότι «αν επι­χει­ρη­θεί στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση θα επι­δει­νω­θεί η έντα­ση στον κόσμο».

Στις «κινη­το­ποι­ή­σεις για την αξιο­πρέ­πεια», που διορ­γα­νώ­νο­νται σε όλη τη χώρα, καλεί και το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και μαζί με άλλες οργα­νώ­σεις, που ζητά­νε ριζι­κές αλλα­γές και απο­φα­σι­στι­κά μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης των λαϊ­κών προ­βλη­μά­των, έχουν συγκρο­τή­σει «Επι­τρο­πές του Λαού ενά­ντια στην ξένη ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση» και «για την υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των του».

Στις 21-Φεβ, έγι­νε στο Καρά­κας, η Πανε­θνι­κή Συν­διά­σκε­ψη του [FNLCT] - Εθνι­κού Μετώ­που για την Πάλη της Εργα­τι­κής Τάξης, όπου πρω­το­στα­τούν οι κομ­μου­νι­στές και άλλοι αγω­νι­στές, όπου δια­τρα­νώ­θη­καν η αντί­θε­ση του ταξι­κού εργα­τι­κού κινή­μα­τος στο πρα­ξι­κό­πη­μα των ιμπε­ρια­λι­στών και η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα για αγώ­να για την υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων.

|> (πηγή)

Στο μετα­ξύ το telesurtv.net στις 20-Φεβ με τίτλο «Venezuela: La casa de la dignidad» / Βενε­ζου­έ­λα: Υπό­θε­ση Αξιο­πρέ­πειας ανα­φέ­ρε­ται σε «Μια από τις πιο άθλιες μορ­φές πλα­γιο­κό­πη­σης  στην ιστο­ρία της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής (που) είναι ο θλι­βε­ρός ρόλος της Κολομ­βί­ας σε αυτή την λοι­δο­ρία», γρά­φο­ντας μετα­ξύ άλλων:

«Ασυ­νή­θι­στος και παρά­λο­γος στρα­τιω­τι­κός ακρο­βο­λι­σμός» εξα­πλώ­νε­ται (περι)κυκλώνοντας τη Βενε­ζου­έ­λα από όλες τις πάντες, με τους ανά τον κόσμο θεα­τές εν είδει ρωμαϊ­κού τσίρ­κου να στοι­χη­μα­τί­ζουν για το πώς θα ξεκι­νή­σει το πατιρ­ντί: Μια καλο­λα­δω­μέ­νη μηχα­νή (χει­ρα­γώ­γη­σης) της παγκό­σμιας κοι­νής γνώ­μης, (που) πεί­θε­ται ότι έφτα­σε η ώρα των κανο­νιών και των κανο­νιο­φό­ρων.

Αυτή η θρα­σεία περι­κύ­κλω­ση της Βενε­ζου­έ­λας, της κλέ­βει τη λαϊ­κή της περιου­σία ‑που τη βγά­ζει στο εξω­τε­ρι­κό, παρε­μπο­δί­ζο­ντας και την παρο­χή των βασι­κών εισ­ρο­ών, μποϊ­κο­τά­ρο­ντας τα δίκτυα ενέρ­γειας / τηλε­πι­κοι­νω­νιών και πολ­λά ακό­μη και όλ’ αυτά με το μαν­δύα μια ψευ­δε­πί­γρα­φης «ελευ­θε­ρί­ας».

Η συσκό­τι­ση είναι συνο­λι­κή με τα ΜΜΕ να προ­σπα­θούν να πεί­σουν ότι μια χώρα που ακο­λου­θεί θαρ­ρα­λέα τη χαραγ­μέ­νη της πορεία, «καί­γε­ται» απελ­πι­σμέ­να για «ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια».

Ας κοι­τά­ξουν καλύ­τε­ρα αυτοί οι καλο­θε­λη­τές τις δικές τους κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες με τα παι­διά τους που πεθαί­νουν από την πεί­να και την πολι­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση που ξεπλέ­νε­ται με σφαί­ρες και ξένους πολι­τι­κούς προ­στά­τες, αντί «να προ­σφέ­ρουν» … «ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια». Τα ΜΜΕ ορκί­ζο­νται πως μόνο η ανά­πτυ­ξη αερο­σκα­φών και κανο­νιο­φό­ρων πλοί­ων θα «βοη­θή­σει» τους Βενε­ζου­ε­λά­νους, λέγο­ντας και ασύ­στο­λα ψέμα­τα πως δήθεν, μετά από χρό­νια οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού, άφθο­νου χρή­μα­τος για μποϊ­κο­τάζ των επεν­δύ­σε­ων και των παρο­χών στο λαό, δήμευ­σης πόρων στο εξω­τε­ρι­κό, οι οικο­νο­μι­κές δυσκο­λί­ες της χώρας οφεί­λο­νται στον πρό­ε­δρο Nicolás Maduro…

Σήμε­ρα ξέρου­με πολύ καλά ότι ο διορ­γα­νω­τής της υπο­τι­θέ­με­νης ανθρω­πι­στι­κής συναυ­λί­ας στην Cúcuta είναι ένας μισθο­φό­ρος της Κολομ­βια­νής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας. Η όλη παρά­στα­ση είναι μέρος μιας στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης έτοι­μη να δημιουρ­γή­σει το απα­ραί­τη­το casus belli για να διεισ­δύ­σουν στρα­τιω­τι­κά και με τη βία στο ιερό έδα­φος της Βενε­ζου­έ­λας,  ανα­γκά­ζο­ντας το λαό της, την κυβέρ­νη­ση και τον στρα­τό της να λάβουν αμυ­ντι­κά μέτρα.

Η προ­φα­νής δυσα­να­λο­γία μετα­ξύ της προ­βαλ­λό­με­νης «ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας» των 20.000.000$ στην Cúcuta  και των πάνω από 30.000.000.000$ (30 δις)  που έκλε­ψαν απ’ τα κρα­τι­κά ταμεία με διά­φο­ρους τρό­πους, προ­σβά­λει την αξιο­πρέ­πεια του λαού της Βενε­ζου­έ­λας και ο πρό­ε­δρος Maduro πολύ σωστά είπε ότι «η Βενε­ζου­έ­λα δεν είναι και δεν θα γίνει ζητιά­νος κανε­νός».

Θλι­βε­ρός και αισχρός ο ρόλος της Κολομ­βί­ας, που προ­σβά­λει την ιστο­ρία της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής για­τί όταν το 2002, εκδη­λώ­θη­κε στη Βενε­ζου­έ­λα το πρα­ξι­κό­πη­μα, ήταν αυτός ο λαός που προ­στά­τευ­σε εκεί­νο το πολι­τι­κό μοντέ­λο, ανέ­τρε­ψε το δικτά­το­ρα — αυτο­α­πο­κα­λού­με­νος πρό­ε­δρο και σε λιγό­τε­ρο από 48 ώρες ήρθαν τα πάνω κάτω. Οι λαοί μπο­ρούν όταν το θέλουν!

(παρέν­θε­ση / ΣΣ  |> ανα­φέ­ρε­ται στην απο­τυ­χη­μέ­νη από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στις 11-Απρ-2002, κατά του Τσά­βεζ που επέ­στρε­ψε θριαμ­βευ­τι­κά με συντρι­πτι­κή λαϊ­κή υπο­στή­ρι­ξη και κινη­το­ποί­η­ση, βοη­θού­με­νος και από τις ΕΔ. Θυμί­ζου­με ότι όλα ξεκί­νη­σαν όταν η CTV ‑Confederación de Trabajadores de Venezuela «κάλε­σε» γενι­κή απερ­γία. Πηγαί­νο­ντας στο σήμε­ρα είναι προ­φα­νές πως ο Μαδού­ρο δεν έχει τα εκα­τομ­μύ­ρια υπο­στη­ρι­κτών που είχε χρη­σι­μο­ποι­ή­σει ο Τσά­βες για να απο­τρέ­ψει την ανα­τρο­πή του, όταν κατά­φε­ρε να μειώ­σει τα ποσο­στά από­λυ­της φτώ­χειας από το 40% στο 7.3% και να προ­σφέ­ρει ένα στοι­χειώ­δες κρά­τος πρό­νοιας για εκα­τομ­μύ­ρια εξαθλιωμένους)

(ξανα­γυρ­νώ­ντας στο telesurtv.net / «Venezuela: La casa de la dignidad») — Αντί­θε­τα, αυτή η Κολομ­βία που έχει ένα όνο­μα, χάρη σε έναν Βενε­ζου­ε­λά­νο ονό­μα­τι Francisco de Miranda που απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε, από έναν Βενε­ζου­ε­λά­νο τον Simón Bolívar, και που είχε την ευκαι­ρία να ζήσει ειρη­νι­κά μέσω του εκλε­κτού μας τέκνου Hugo Chávez, αυτή λοι­πόν η Κολομ­βία, για «ευχα­ρι­στώ», πέρα­σε με νόμο το λαθρε­μπό­ριο των στρα­τη­γι­κών πόρων της Βενε­ζου­έ­λας, έχο­ντας τώρα μια δου­λι­κή κυβέρ­νη­ση που φτά­νει (πέφτει) σε νέα, πρω­τό­γνω­ρα επί­πε­δα ανα­ξιό­τη­τας και ιστο­ρι­κής ντρο­πής.

Η τανά­λια κλεί­νει σφι­χτά γύρω από τη τη Βενε­ζου­έ­λα, με ισχυ­ρό ψυχο­λο­γι­κό πόλε­μο που βασί­ζε­ται στη στρα­τιω­τι­κή απει­λή και απο­σκο­πεί στην άλω­ση της αφο­σί­ω­σης του στρα­τού. Που­λά­νε στον κόσμο την ψευ­δαί­σθη­ση ότι μια προ­δο­σία που διευ­κο­λύ­νει τη σύλ­λη­ψη και την παρά­δο­ση του προ­έ­δρου Maduro θα απο­τρέ­ψει την εισβο­λή και τη βία. Η ιστο­ρία της Λιβύ­ης μας φωνά­ζει ότι δεν υπάρ­χει τίπο­τα πιο ψευδές.

Η υπο­θε­τι­κή απώ­λεια του προ­έ­δρου Maduro θα είναι μόνο η αρχή μιας ευρεί­ας κατά μέτω­πο επί­θε­σης στην τερά­στια κλη­ρο­νο­μιά της Μπο­λι­βα­ρια­νής επα­νά­στα­σης και την εξό­ντω­ση όλων των ηγε­τών της.

Μόλις την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ο πρε­σβευ­τής της Βενε­ζου­έ­λας Samuel Moncada στην OEA, κατήγ­γει­λε το σχέ­διο των ΗΠΑ λέγο­ντας: «Σκο­πός αυτής της συνά­ντη­σης σήμε­ρα είναι να ειπω­θεί ότι “δεν μπο­ρού­με να κάνου­με εκλο­γές στη Βενε­ζου­έ­λα και θα πρέ­πει να αφή­σου­με μια μαριο­νέ­τα για πολ­λά χρό­νια”, για­τί όπως ακού­σα­με εδώ όλα τα κακά του συστή­μα­τος έχουν να κάνουν με τον τσα­βι­σμό, άρα αυτός πρώ­τα θα πρέ­πει να χτυ­πη­θεί και να ανα­τρα­πεί… όλες οι εκλο­γές ήταν κακές, ήταν τρο­με­ρές, εκτός από εκεί­νες που κέρ­δι­σαν κάποιοι στην εθνο­συ­νέ­λευ­ση. Υπέ­ρο­χα! Μήπως συνει­δη­το­ποιώ­ντας τη φάρ­σα; κου­βέ­ντα να γίνε­ται για­τί ό,τι πρα­ξι­κό­πη­μα κι αν επι­χει­ρή­σα­τε απέτυχε». 

Οι έμποροι του πολέμου πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Η ηγεμονία των ΗΠΑ-ΕΕ στον κόσμο ζει το τελευταίο της κεφάλαιο. Ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει τα μάτια της στραμμένα πάνω μας 

Ο Πρό­ε­δρος Maduro δήλωσε:

«Ο δρόμος για την επίλυση της τρέχουσας σύγκρουσης στη Βενεζουέλα θα είναι ο τρόπος επίλυσης όλων των συγκρούσεων στον κόσμο από δω και πέρα. 

Παραμένει να δούμε αν οι εμπλεκόμενες δυνάμεις θα ανεχτούν τη χαοποίηση της διεθνούς τάξης ακριβώς όταν είναι καιρός να αναλάβουν ηγετικό ρόλο (στην αντίθετη κατεύθυνση)».

Όσον αφορά τη Βενεζουέλα, εξακολουθεί να ισχύει η φράση του Σιμόν Μπολίβαρ, ​​προς τον αυθάδη εκπρόσωπο των ΗΠΑ, John Baptist Irvine στις 7‑Οκτ- 1818: «Φαίνεται ότι προσπαθείτε να με αναγκάσετε να εναλλάξω τις προσβολές: δεν θα το κάνω, αλλά σας διαβεβαιώνω πως, δεν θα σας επιτρέψω να προσβάλλετε ή να περιφρονείτε την κυβέρνηση και τα δικαιώματα του λαού της Βενεζουέλας. Τα υπερασπιστήκαμε εναντίον της Ισπανίας, που μας μακέλεψε, έτσι θα κάνουμε και με όλους τους άλλους …εναντίον και ολόκληρου του κόσμου, αν ολόκληρος ο κόσμος μας προσβάλλει».

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο