Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Παραμένοντας στα μπλόκα, συναντιούνται την Τρίτη με τον πρωθυπουργό

Σε όλη τη χώρα απλώνονται οι πολύμορφες δράσεις 
και ο συντονισμένος αγώνας 
των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. 

Παρα­μέ­νο­ντας σε θέσεις μάχης στα δεκά­δες μπλό­κα που έχουν στή­σει σε όλη τη χώρα και πραγ­μα­το­ποιώ­ντας καθη­με­ρι­νά συντο­νι­σμέ­νες, πολύ­μορ­φες δρά­σεις, με τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα να τους στη­ρί­ζουν, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι συνε­χί­ζουν τη σκλη­ρή μάχη για την ικα­νο­ποί­η­ση των δίκαιων αιτη­μά­των επι­βί­ω­σής τους.

To βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής, στις πόλεις της Καρ­δί­τσας και της Λάρι­σας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν συλ­λα­λη­τή­ρια με τη συμ­με­το­χή σωμα­τεί­ων εργα­ζο­μέ­νων, συλ­λό­γων επαγ­γελ­μα­τιών και άλλων φορέ­ων της περιο­χής. Οι αγρό­τες κατέ­φτα­σαν με τρα­κτέρ από τα μπλό­κα του Ε65 στην Καρ­δί­τσα και του Πλα­τύ­κα­μπου στη Λάρισα.

Απο­τέ­λε­σμα της αγω­νι­στι­κής πίε­σης που έχουν ασκή­σει οι αγρο­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις είναι και η ανα­κοί­νω­ση της κυβέρ­νη­σης ότι θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί συνά­ντη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού, Κυρ. Μητσο­τά­κη, με αντι­προ­σω­πεία των μπλό­κων, στο Μέγα­ρο Μαξί­μου, την Τρί­τη 13 Φλε­βά­ρη, στις 12 μ.

Η αντι­προ­σω­πεία των αγρο­τών θα πάει στη συνά­ντη­ση «κου­βα­λώ­ντας» μαζί της τη δύνα­μη που της δίνουν ο πολυ­ή­με­ρος σκλη­ρός αγώ­νας της αγρο­τιάς στα μπλό­κα και η συμπα­ρά­στα­ση και αλλη­λεγ­γύη που εκδη­λώ­νε­ται από τους εργα­ζό­με­νους και τα άλλα λαϊ­κά στρώματα.

Από τις απα­ντή­σεις επί των συγκε­κρι­μέ­νων αιτη­μά­των που θα πάρουν και τις δεσμεύ­σεις που θα ανα­λά­βει η κυβέρ­νη­ση θα εξαρ­τη­θεί η πορεία της κινη­το­ποί­η­σης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζη­τη­θεί και θα απο­φα­σι­στεί από τους ίδιους τους αγρό­τες που βρί­σκο­νται στα μπλόκα.

Αιτήματα επιβίωσης

Οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι παλεύ­ουν για να κρα­τή­σουν τα χωρά­φια και το βιος τους, να μπο­ρούν να ζουν με αξιο­πρέ­πεια από τη δου­λειά τους, να παρα­μεί­νουν στα χωριά τους.

Διεκ­δι­κούν να στη­ρι­χτεί το εισό­δη­μά τους, που συρ­ρι­κνώ­νε­ται από το υπέ­ρο­γκο κόστος παρα­γω­γής, τις χαμη­λές τιμές που επι­βάλ­λουν στα προ­ϊ­ό­ντα τους οι βιο­μή­χα­νοι και οι μεγα­λέ­μπο­ροι, τις περι­κο­πές της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις απα­νω­τές κατα­στρο­φές στην παρα­γω­γή τους.

Συγκε­κρι­μέ­να διεκδικούν:

  • Μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής με μέτρα όπως: Θεσμο­θέ­τη­ση αγρο­τι­κού αφο­ρο­λό­γη­του πετρε­λαί­ου, πλα­φόν 7 λεπτά/KWh στο αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κό ρεύ­μα, επι­δό­τη­ση μέσων, εφο­δί­ων και ζωο­τρο­φών και κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρ­μο­στεί και να επα­να­δια­πραγ­μα­τευ­τεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Ανα­πλή­ρω­ση του χαμέ­νου εισο­δή­μα­τος σε καλ­λιέρ­γειες που έχουν απώ­λεια παρα­γω­γής η οποία δεν καλύ­πτε­ται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προ­ϊ­ό­ντα φυτι­κής και ζωι­κής παρα­γω­γής που που­λή­θη­καν κάτω από το κόστος παρα­γω­γής. Απο­ζη­μιώ­σεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγ­μα­τι­κής ζημιάς και όχι της ασφα­λι­ζό­με­νης αξίας.
  • Να παρ­θούν μέτρα και να γίνο­νται έλεγ­χοι από την κυβέρ­νη­ση για να στα­μα­τή­σουν οι «ελλη­νο­ποι­ή­σεις» προ­ϊ­ό­ντων φυτι­κής, ζωι­κής και μελισ­σο­κο­μι­κής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύ­πτουν το κόστος παρα­γω­γής ώστε να έχουν εισό­δη­μα για τις βιο­πο­ρι­στι­κές και καλ­λιερ­γη­τι­κές ανά­γκες τους.
  • Έργα υπο­δο­μής για την αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση της χώρας.

Στη βάση αυτού του πλαι­σί­ου αγω­νι­στι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων ζητούν ουσια­στι­κές απα­ντή­σεις και συγκε­κρι­μέ­νες δεσμεύ­σεις από το κυβερ­νη­τι­κό κλιμάκιο.

Ξεκα­θα­ρί­ζουν ότι δεν πρό­κει­ται να συμ­βι­βα­στούν με τα ψίχου­λα της κυβέρ­νη­σης και τονί­ζουν ότι τα περί «δημο­σιο­νο­μι­κών δεδο­μέ­νων της χώρας», που κατά την κυβέρ­νη­ση δεν επι­τρέ­πουν τάχα την ικα­νο­ποί­η­ση των δίκαιων αιτη­μά­των χιλιά­δων βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων, απο­τε­λούν υπεκ­φυ­γή και κοροϊ­δία σε βάρος τους. Κι αυτό για­τί τα ίδια «δημο­σιο­νο­μι­κά δεδο­μέ­να» δεν απο­τε­λούν εμπό­διο για τη στή­ρι­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα 
στήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Την ώρα που τα μεγά­λα λόγια της κυβέρ­νη­σης και των τοπι­κών αρχών για την πλή­ρη απο­κα­τά­στα­ση και απο­ζη­μί­ω­ση των πλημ­μυ­ρο­πα­θών της Θεσ­σα­λί­ας και της Β. Φθιώ­τι­δας (Θεσ­σα­λιώ­τι­δα), για θωρά­κι­ση της περιο­χής, έχουν καταρ­ρεύ­σει σαν χάρ­τι­νος πύρ­γος, οι αγρό­τες θα απαι­τή­σουν από τον πρω­θυ­πουρ­γό συγκε­κρι­μέ­να μέτρα.

Μετα­ξύ άλλων να κοι­νο­ποι­η­θεί χρο­νο­διά­γραμ­μα της απο­στράγ­γι­σης των παρα­κάρ­λιων πλημ­μυ­ρι­σμέ­νων χωριών και χωρα­φιών και κατα­σκευ­ής όλων των απα­ραί­τη­των αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων για να μην πνι­γεί ξανά η Θεσ­σα­λία. Απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% της αξί­ας του παγί­ου κεφα­λαί­ου που κατα­στρά­φη­κε και τελι­κές τιμές απο­ζη­μιώ­σε­ων για όλες τις καλ­λιέρ­γειες που χτυ­πή­θη­καν από τη θεο­μη­νία, που θα καλύ­πτουν του­λά­χι­στον το πραγ­μα­τι­κό κόστος καλ­λιέρ­γειας (ΕΛΓΑ). Αλλά και ανα­πλή­ρω­ση εισο­δή­μα­τος για όσα χρό­νια χρειαστεί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο