Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βλ. Πούτιν: Τα δύο ρωσικά εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά

Και τα δύο ρωσι­κά εμβό­λια κατά του κορο­νοϊ­ού είναι ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά, δήλω­σε σήμε­ρα ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, σημειώ­νο­ντας ότι ετοι­μά­ζε­ται και το τρί­το εμβό­λιο, ενώ εξέ­φρα­σε την ελπί­δα ότι ο μαζι­κός εμβο­λια­σμός του πλη­θυ­σμού θα ξεκι­νή­σει στα τέλη του έτους.

«Το κύριο είναι ότι τα εμβό­λια αυτά ήσαν ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά. Οι δύο αυτές απαι­τή­σεις δια­σφα­λί­σθη­καν και στην πρώ­τη περί­πτω­ση και στην δεύ­τε­ρη… και ετοι­μά­ζε­ται και το τρί­το εμβό­λιο», δήλω­σε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πού­τιν είπε επί­σης ότι τα ρωσι­κά εμβό­λια θα προ­τα­θούν για διά­θε­ση και στις ξένες αγο­ρές και ήδη προ­τεί­νο­νται, αλλά υπο­γράμ­μι­σε πως προ­τε­ραιό­τη­τα θα έχει ο εμβο­λια­σμός των Ρώσων πολι­τών. Παράλ­λη­λα ανέ­φε­ρε ότι σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις των εμπει­ρο­γνω­μό­νων ο ετή­σιος τζί­ρος από την διά­θε­ση του εμβο­λί­ου στις διε­θνείς αγο­ρές εκτι­μά­ται περί­που στα 100 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

Η Ρωσία είπε ο Ρώσος πρό­ε­δρος, είναι έτοι­μη να δια­θέ­σει την πώλη­ση των δικαιω­μά­των παρα­γω­γής εμβο­λί­ου σε εται­ρεί­ες του εξω­τε­ρι­κού, αλλά όχι σε βάρος του εμβο­λια­σμού στην ίδια την Ρωσία.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος ανά­φε­ρε ότι υπάρ­χουν ορι­σμέ­να προ­βλή­μα­τα σε σχέ­ση με την παρα­γω­γή του εμβο­λί­ου, επι­ση­μαί­νο­ντας πως αυτή τη στιγ­μή το ζήτη­μα βρί­σκε­ται στο να δια­σφα­λι­σθεί ο ανα­γκαί­ος όγκος της βιο­μη­χα­νι­κής παρα­γω­γής. «Εδώ υπάρ­χουν ορι­σμέ­να προ­βλή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με την ύπαρ­ξη ή την έλλει­ψη του ανα­γκαί­ου εξο­πλι­σμού», δήλω­σε ο Ρώσος πρό­ε­δρος επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «οι ξένοι εταί­ροι μας» δια­θέ­τουν τέτοιο εξοπλισμό.

Ωστό­σο, παρά τα προ­βλή­μα­τα που έχουν ανα­κύ­ψει με την παρα­γω­γή του εμβο­λί­ου, ο Ρώσος πρό­ε­δρος εξέ­φρα­σε την ελπί­δα ότι ο μαζι­κός εμβο­λια­σμός των Ρώσων πολι­τών θα ξεκι­νή­σει έως τα τέλη του έτους.

«Το εμβό­λιο έχει φθά­σει σε όλες τις περι­φέ­ρειες. Ελπί­ζω ότι μπο­ρού­με να ξεκι­νή­σου­με τον μαζι­κό εμβο­λια­σμό στα τέλη του έτους», δήλω­σε ο Πού­τιν, προ­σθέ­το­ντας ότι «η πρώ­τη χώρα εταί­ρος μας» που πήρε το εμβό­λιο είναι η Λευκορωσία.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος ανα­φε­ρό­με­νος στην ραγδαία αύξη­ση των κρου­σμά­των που παρα­τη­ρεί­ται την τελευ­ταία περί­ο­δο στην Ρωσία, είπε ότι δεν υπάρ­χουν σχέ­δια για την επι­βο­λή περιο­ρι­σμών καθο­λι­κού χαρα­κτή­ρα, σχέ­δια «να εφαρ­μό­σου­με ένα πανε­θνι­κό lockdown, όταν η οικο­νο­μία και η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στην ουσία στα­μα­τούν πλήρως».

Σταμάτησαν προσωρινά οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19

Η Ρωσία στα­μά­τη­σε προ­σω­ρι­νά να εμβο­λιά­ζει νέους εθε­λο­ντές που συμ­με­τέ­χουν στις κλι­νι­κές δοκι­μές με το δικό της ρωσι­κό εμβό­λιο κατά του κορο­νοϊ­ού, λόγω της υψη­λής ζήτη­σης και της έλλει­ψης δόσε­ων του εμβο­λί­ου, δήλω­σε σήμε­ρα εκπρό­σω­πος της εται­ρεί­ας που ασχο­λεί­ται με την μελέ­τη, κατα­γρά­φο­ντας μια οπι­σθο­δρό­μη­ση στο φιλό­δο­ξο σχέ­διο της Μόσχας να παρου­σιά­σει το εμβόλιο.

«Αυτό σχε­τί­ζε­ται με το γεγο­νός ότι υπάρ­χει τερά­στια ζήτη­ση για το εμβό­λιο και δεν παρά­γουν αρκε­τά ώστε να αντα­πο­κρι­θούν», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος της Crocus Medical, ενός οργα­νι­σμού που ανα­λαμ­βά­νει βάσει συμ­βο­λαί­ου έρευ­νες και συν­δρά­μει στο να γίνουν οι κλι­νι­κές δοκι­μές στην Μόσχα σε συνερ­γα­σία με το ρωσι­κό υπουρ­γείο Υγείας.

Σύμ­φω­να με ανε­πί­ση­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι εμβο­λια­σμοί θα ξαναρ­χί­σουν περί­που στις 10 Νοεμ­βρί­ου, δήλω­σε ο ίδιος.

Μέλη του προ­σω­πι­κού οκτώ από τα 25 νοσο­κο­μεία της Μόσχας στα οποία πραγ­μα­το­ποιού­νται κλι­νι­κές δοκι­μές του εμβο­λί­ου, δήλω­σαν στο Reuters ότι ο εμβο­λια­σμός νέων εθε­λο­ντών που συμ­με­τέ­χουν στην φάση ΙΙΙ των κλι­νι­κών δοκι­μών του εμβο­λί­ου έχει προ­σω­ρι­νά στα­μα­τή­σει, με αρκε­τούς να απο­δί­δουν την εξέ­λι­ξη αυτή στην μεγά­λη ζήτη­ση και την έλλει­ψη δόσε­ων του εμβολίου.

Η διεύ­θυν­ση Υγεί­ας της Μόσχας, στην αρμο­διό­τη­τα της οποί­ας υπά­γο­νται τα 25 νοσο­κο­μεία στα οποία πραγ­μα­το­ποιού­νται οι κλι­νι­κές δοκι­μές, δεν απά­ντη­σε σε σχε­τι­κό ερώτημα.

Ο σύμ­βου­λος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας Αλε­ξέι Κουζ­νε­τσόφ, απα­ντώ­ντας στα ερω­τή­μα­τα σχε­τι­κά με την προ­σω­ρι­νή δια­κο­πή των κλι­νι­κών δοκι­μών και την χαμη­λή διά­θε­ση των δόσε­ων του εμβο­λί­ου, δήλω­σε ότι οι κλι­νι­κές δοκι­μές του εμβο­λί­ου σε εθε­λο­ντές συνεχίζονται.

«Ο στό­χος να εμβο­λια­σθούν 40.000 εθε­λο­ντές θα επι­τευ­χθεί» δήλω­σε ο ίδιος.

Το Ινστι­τού­το Γκα­μα­λέι της Μόσχας το οποίο ανα­πτύσ­σει και παρά­γει το ρωσι­κό εμβό­λιο Sputnik‑V, παρέ­πεμ­ψε το πρα­κτο­ρείο για απα­ντή­σεις στο ρωσι­κό υπουρ­γείο Υγείας.

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο