Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βολιβία: Δικαστής ακύρωσε ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες

Βολι­βια­νός δικα­στής ακύ­ρω­σε χθες Δευ­τέ­ρα ένταλ­μα σύλ­λη­ψης του πολι­τι­κού εξό­ρι­στου σοσια­λι­στή πρώ­ην προ­έ­δρου Έβο Μορά­λες, εξέ­λι­ξη που θεω­ρεί­ται πως ανοί­γει τον δρό­μο για την επι­στρο­φή του στην πατρί­δα του χωρίς να δια­τρέ­χει τον κίν­δυ­νο να τεθεί υπό κράτηση.

Βολι­βια­νοί εισαγ­γε­λείς είχαν προ­χω­ρή­σει στην έκδο­ση του εντάλ­μα­τος σύλ­λη­ψης τον Δεκέμ­βριο, κατη­γο­ρώ­ντας τον πρώ­ην αρχη­γό του κρά­τους για ανταρ­σία και τρο­μο­κρα­τία, έπει­τα από καταγ­γε­λί­ες στε­λε­χών της μετα­βα­τι­κής κυβέρ­νη­σης πως υπο­κι­νού­σε πολι­τι­κές ταρα­χές μετά την παραί­τη­ση και τη φυγή του στο εξωτερικό.

Η έρευ­να που διε­νερ­γεί­ται για την υπό­θε­ση αυτή παρα­μέ­νει σε εξέ­λι­ξη, σύμ­φω­να με εισαγ­γε­λείς. Οι εισαγ­γε­λι­κές αρχές σχε­διά­ζουν να κλη­τεύ­σουν τον σοσια­λι­στή πολι­τι­κό για να υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό του ενώ­πιον των δικαστηρίων.

Η ακύ­ρω­ση του εντάλ­μα­τος ανοί­γει ένα παρά­θυ­ρο ώστε ο Μορά­λες να επι­στρέ­ψει στη Βολι­βία έπει­τα από έναν χρό­νο και πλέ­ον που ζει στην εξο­ρία. Μετά την παραί­τη­σή του, υπό την πίε­ση του στρα­τού, την κυβέρ­νη­ση ανέ­λα­βε μετα­βα­τι­κή κυβέρ­νη­ση υπό την Τζα­νί­νε Άνιες, δεξιά πρώ­ην γερουσιάστρια.

Το Κίνη­μα προς τον Σοσια­λι­σμό (MAS), το κόμ­μα που ίδρυ­σε ο πρώ­τος αυτό­χθο­νας ο οποί­ος κατά­φε­ρε να εκλε­γεί στην προ­ε­δρία της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης χώρας, κατή­γα­γε σαρω­τι­κή εκλο­γι­κή νίκη αυτόν τον μήνα, με τον υπο­ψή­φιό του Λουίς Άρσε να εκλέ­γε­ται στο κορυ­φαίο αξί­ω­μα από τον πρώ­το γύρο.

Ο Άρσε υπήρ­ξε υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας του Μορά­λες και στε­νός του συνεργάτης.

Ο Έβο Μορά­λες μετέ­βη την Παρα­σκευή στη Βενε­ζου­έ­λα, αφού πέρα­σε μήνες στην Αργε­ντι­νή, σύμ­φω­να με το αργε­ντί­νι­κο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TELAM. Αν και εκφρά­ζει την επι­θυ­μία του να επι­στρέ­ψει στην πατρί­δα του, δεν έχει ξεκα­θα­ρί­σει το πότε.

Παρα­μέ­νει πρό­ε­δρος του MAS, όμως ο Άρσε δήλω­σε μετά την εκλο­γι­κή του νίκη πως δεν σκο­πεύ­ει να του ανα­θέ­σει ρόλο στην κυβέρνηση.

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο