Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βολιβία: Θεατρινισμοί από την πραξικοπηματία Άνιες, συνεχείς διαμαρτυρίες από το λαό και έκκληση της Εκκλησίας για διάλογο

Ενώ οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες και οι αντι­δρά­σεις για το πρα­ξι­κό­πη­μα στη Βολι­βία πλη­θαί­νουν ζητώ­ντας να φύγει η πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κή δεξιά κυβέρ­νη­ση, η  αυτο­α­να­κυ­ρη­χθεί­σα Τζα­νίν Άνιες επι­δί­δε­ται σε επι­κοι­νω­νια­κούς θεα­τρι­νι­σμούς για να κερ­δί­σει τη συμπά­θεια εντός και εκτός χώρας. Παράλ­λη­λα η Καθο­λι­κή Εκκλη­σία που έχει επιρ­ροή στη χώρα αυτή της νότιας Αμε­ρι­κής καλεί σε “διά­λο­γο” για ειρή­νευ­ση, μετά τον θάνα­το 23 ανθρώ­πων σε βίαια επει­σό­δια μέσα σε έναν μήνα.

Το μεση­μέ­ρι χιλιά­δες δια­δη­λω­τές πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πορεία στο κέντρο της Λα Πας, της διοι­κη­τι­κής πρω­τεύ­ου­σας που βρί­σκε­ται σε υψό­με­τρο 3.600 μέτρων ζητώ­ντας “ειρή­νη” στη Βολιβία.

Αυτό­χθο­νες όπως ο ‘Εβο Μορά­λες στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία, ορι­σμέ­νοι κρα­τού­σαν το “Wiphala”, το πολύ­χρω­μο λάβα­ρο των αυτο­χθό­νων των ‘Ανδε­ων. Άλλοι φώνα­ζαν το σύν­θη­μα “όχι στη δικτα­το­ρία” και ζητού­σαν την απο­μά­κρυν­ση της Τζα­νίν Ανιές, η οποία αυτο­α­να­κη­ρύ­χθη­κε μετα­βα­τι­κή πρό­ε­δρος την περα­σμέ­νη Τρί­τη, 48 ώρες μετά την ανα­κοί­νω­ση της παραί­τη­σης του Μοράλες.

Οι δια­δη­λω­τές κατη­γο­ρούν συγκε­κρι­μέ­να τη μετα­βα­τι­κή κυβέρ­νη­ση ότι τους “κατα­στέλ­λει”. “Σεβα­στεί­τε τη ζωή! ‘Οχι στις σφαί­ρες” έγρα­φε ένα πανό, κάνο­ντας ανα­φο­ρά στον θάνα­το την Παρα­σκευή των εννέα καλ­λιερ­γη­τών κόκας κοντά στην Κοτσα­μπά­μπα, στην κεντρι­κή Βολι­βία, το προ­πύρ­γιο του ‘Εβο Μορά­λες, κατά τη διάρ­κεια ταρα­χών με την αστυ­νο­μία και τον στρατό.

Συνο­λι­κά, 23 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους σε βίαια επει­σό­δια μέσα σε ένα μήνα ταρα­χών, σύμ­φω­να με την Δια­με­ρι­κα­νι­κή Επι­τρο­πή Ανθρω­πί­νων Δικαιωμάτων.

Θεατρινισμοί Ανιες

Όπως ανέ­φε­ρε εκπρό­σω­πος της κυβέρ­νη­σης, και η σχε­τι­κή είδη­ση ροβάλ­λε­ται σε παγκό­σμια κλί­μα­κα, και από το δικό μας ΑΠΕ) η Ανι­ιές ανα­γκά­στη­κε να ανα­βά­λει ένα ταξί­δι της σήμε­ρα λόγω απει­λών για τη ζωή της από μια “εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση”, εμπλέ­κο­ντας μάλι­στα χώρες που καα­δί­κα­σαν το πρα­ξι­κό­πη­μα και ουδέ­πο­τε έχουν εμπλα­κεί σε υπο­θέ­σεις τρί­των χωρών.

Η 52χρονη Άνιες επρό­κει­το να επι­σκε­φθεί την επαρ­χία Μπέ­νι, στη βορειο­α­να­το­λι­κή Βολι­βία, αλλά το ταξί­δι ματαιώ­θη­κε, είπε ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Αρτού­ρο Μου­ρί­γιο σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε στη Λα Πας. Στην υπό­θε­ση αυτή “εμπλέ­κο­νται” πρό­σω­πα από τη Βενε­ζου­έ­λα, την Κού­βα και την Κολομ­βία, πρό­σθε­σε, χωρίς να δώσει περισ­σό­τε­ρες διευ­κρι­νί­σεις. Αυτή η “εγκλη­μα­τι­κή ομά­δα δια­πι­στώ­θη­κε ότι σχε­δί­α­ζε μια επί­θε­ση ενα­ντί­ον της Άνιες”, είπε ο υπουργός.

Την Παρα­σκευή η κυβέρ­νη­ση είχε ζητή­σει από Βενε­ζου­ε­λά­νους αξιω­μα­τού­χους να εγκα­τα­λεί­ψουν τη χώρα και κατη­γό­ρη­σε την Κού­βα ότι υπο­κι­νεί τις ταρα­χές. Τόσο η Κού­βα όσο και η Βενε­ζου­έ­λα κατα­δί­κα­σαν το πρα­ξι­κό­πη­μα και στή­ρι­ξαν τον νόμι­μο προ­έ­δρου Έβο Μορά­λες, ο οποί­ος παραι­τή­θη­κε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα με την απαί­τη­ση Στρα­τού και Αστυ­νο­μί­ας. Ο Μορά­λες έφυ­γε στο Μεξι­κό αλλά οι υπο­στη­ρι­κτές του πραγ­μα­το­ποιούν δια­δη­λώ­σεις, απο­κλεί­ουν δρό­μους και συγκρού­ο­νται με τις δυνά­μεις ασφαλείας.

Διάλογος για την ειρήνευση στη χώρα

Η Καθο­λι­κή Εκκλη­σία της Βολι­βί­ας κάλε­σε τη μετα­βα­τι­κή κυβέρ­νη­ση, όλα τα κόμ­μα­τα και την κοι­νω­νία των πολι­τών σε “διά­λο­γο”. “Ο διά­λο­γος είναι ο πλέ­ον κατάλ­λη­λος δρό­μος για να ξεπε­ρα­στούν οι δυσκο­λί­ες μετα­ξύ των Βολι­βια­νών”, δήλω­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Επι­σκο­πι­κής Συνό­δου της Βολι­βί­ας επί­σκο­πος Αου­ρέ­λιο Πεσόα.

Η Εκκλη­σία παί­ζει πολύ σημα­ντι­κό ρόλο και ο λόγος της μετρά­ει σε μια χώρα όπου το 75%των κατοί­κων δηλώ­νουν Καθο­λι­κοί, σύμ­φω­να με δημο­σκό­πη­ση της εφη­με­ρί­δας Pagina Siete που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα τον Σεπτέμβριο.

Οι Βολι­βια­νοί επί­σκο­ποι άρχι­σαν από την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα να παίρ­νουν την πρω­το­βου­λία για να επι­τευ­χθεί διά­λο­γος μετα­ξύ της μετα­βα­τι­κής κυβέρ­νη­σης και των υπο­στη­ρι­κτών του Μοράλες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο