Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου – Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 19 Νοεμ­βρί­ου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

1493 Ο Χρι­στό­φο­ρος Κολόμ­βος στο δεύ­τε­ρο ταξί­δι του στο νέο κόσμο, απο­βι­βά­ζε­ται σ’ ένα νησί, που είχε εντο­πί­σει την προη­γού­με­νη μέρα, και το ονο­μά­ζει San Juan Bautista (Άγιος Ιωάν­νης ο Βαπτι­στής). Αργό­τε­ρα το νησί θα μετο­νο­μα­στεί σε Που­έρ­το Ρίκο.

1703 Πεθαί­νει στις φυλα­κές της Βαστί­λης ο “Άνθρω­πος με το Σιδη­ρούν Προ­σω­πείο”. Η πραγ­μα­τι­κή του ταυ­τό­τη­τα θα απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­με­νο πολ­λών συζη­τή­σε­ων, ενώ η ζωή του θα γίνει θέμα στα λογο­τε­χνι­κά έργα του Βολ­ταί­ρου και του Αλέ­ξαν­δρου Δουμά.

1805 Γεν­νή­θη­κε ο γάλ­λος μηχα­νι­κός και διπλω­μά­της, Φερ­ντι­νάν Ντε Λεσέ­πς, που διά­νοι­ξε ‑μετα­ξύ άλλων- το κανά­λι του Σου­έζ και τη διώ­ρυ­γα της Κορίνθου

1828 Πέθα­νε ο αυστρια­κός συν­θέ­της, Φραντς Σούμπερτ

sumpert

1883 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός μηχα­νι­κός, Καρλ Βίλ­χελμ Ζήμενς

1893 Εκδί­δε­ται το πρώ­το έγχρω­μο ένθε­το εφη­με­ρί­δας, στο φύλ­λο της Κυρια­κά­τι­κης «New York World».

1901 Πέθα­νε ο δικη­γό­ρος, Παύ­λος Αργυ­ριά­δης, από τα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη του γαλ­λι­κού σοσια­λι­στι­κού κινή­μα­τος και εκδό­της του περιο­δι­κού Almanac de la Question Sociale

1911 Η Νέα Υόρ­κη λαμ­βά­νει για πρώ­τη φορά ασύρ­μα­το μήνυ­μα, με τη συσκευή Μαρ­κό­νι, από την Ιταλία.

1912 Οι Βαλ­κα­νι­κοί Σύμ­μα­χοι θέτουν όρο για την έναρ­ξη ειρη­νευ­τι­κών συνο­μι­λιών την από­συρ­ση των Τούρ­κων από την Ευρώ­πη, πλην της περιο­χής του Βοσπόρου.

1917 Γεν­νή­θη­κε η Ινδή πολι­τι­κός και πρω­θυ­πουρ­γός, Ιντι­ρα Γκάντι

1924 Απο­τυγ­χά­νει η προ­σπά­θεια των επι­κε­φα­λής των “Δημο­κρα­τι­κών Ταγ­μά­των” να ανα­τρέ­ψουν την κυβέρ­νη­ση του Ανδρέα Μιχα­λα­κό­που­λου. Συλ­λαμ­βά­νο­νται οι πρω­ταί­τιοι Υπο­στρά­τη­γος Χ. Λού­φας και Αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χης Ντερτιλής.

1927 Οι φοι­τη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών κατε­βαί­νουν σε απερ­γία διαρ­κεί­ας. Η κυβέρ­νη­ση παίρ­νει έκτα­κτα στρα­τιω­τι­κά μέτρα και ο στρα­τός κατα­λαμ­βά­νει το Πανε­πι­στή­μιο και τους γύρω χώρους.

1929 Ο Εισαγ­γε­λέ­ας ζητά τη διά­λυ­ση της ταξι­κής Ενω­τι­κής ΓΣΕΕ με βάση το Ιδιώ­νυ­μο, πυρο­δο­τώ­ντας δεκά­δες εργα­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις και εκδη­λώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας σε όλη τη χώρα.

1942 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Η Μάχη του Στά­λιν­γκραντ: Οι Σοβιε­τι­κοί υπό τον στρα­τάρ­χη Γκιόρ­γκι Ζού­κοφ περ­νούν στην αντε­πί­θε­ση κατ’ εφαρ­μο­γή της Επι­χεί­ρη­σης Ουρα­νός και κυκλώ­νει το συγκρό­τη­μα των γερ­μα­νι­κών στρα­τευ­μά­των στο Βόλγα.

1942 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός σχε­δια­στής μόδας, Κάλ­βιν Κλάιν

1943 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Μετά την επί­θε­ση γερ­μα­νι­κών στρα­τευ­μά­των ενα­ντί­ον της νήσου Σάμου και τη δυσμε­νή τρο­πή των επι­χει­ρή­σε­ων, το Στρα­τη­γείο της Μ. Ανα­το­λής δια­τάσ­σει τους Ιερο­λο­χί­τες και τους Βρε­τα­νούς κομ­μά­ντος, που στις 30 Οκτω­βρί­ου την είχαν απε­λευ­θε­ρώ­σει, να εκκε­νώ­σουν την νήσο. Κατά την εκκέ­νω­ση μετα­φέ­ρο­νται μαζί στην Τουρ­κία 12.800 Έλλη­νες πρό­σφυ­γες και 8.000 Ιταλοί.

1944 Γεν­νή­θη­κε η διε­θνούς φήμης Ελλη­νί­δα υψί­φω­νος, Αγνή Μπάλτσα

1944 Μαζι­κή συγκέ­ντρω­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην πλα­τεία Συντάγ­μα­τος με την ευκαι­ρία της συμπλή­ρω­σης 26 χρό­νων από την ίδρυ­ση του ΚΚΕ.

1946 Το Αφγα­νι­στάν, η Ισλαν­δία και η Σου­η­δία γίνο­νται μέλη του ΟΗΕ.

1952 Ορκί­ζε­ται η πρώ­τη κυβέρ­νη­ση του «Ελλη­νι­κού Συνα­γερ­μού», με πρω­θυ­πουρ­γό τον Αλέ­ξαν­δρο Παπάγο.

1960 Απο­φα­σί­ζε­ται να αρχί­σει από τον Ιού­λιο του 1962 η χορή­γη­ση μηνιαί­ας σύντα­ξης έως 300 δραχ­μές στους έλλη­νες αγρό­τες άνω των 65 ετών.

1962 Εγκαι­νιά­ζε­ται η Ναυ­τι­κή Σχο­λή Πόρου.

1969 Ο Πελέ πετυ­χαί­νει το 1.000ό γκολ της καριέ­ρας του με πέναλ­τι στον αγώ­να Σάντος- Βάσκο Ντα Γκά­μα (2–1) στο Μαρα­κα­νά, μπρο­στά σε 150.000 θεα­τές. Η ραδιο­φω­νι­κή μετά­δο­ση του αγώ­να δια­κό­πτει την κίνη­ση στους δρό­μους όλων των μεγα­λου­πό­λε­ων για 1 λεπτό μέχρι να χτυ­πη­θεί το πέναλ­τι. Μετά το γκολ χιλιά­δες άνθρω­ποι ξεχύ­νο­νται στους δρό­μους χορεύ­ο­ντας σάμπα.

nekroi polutexneiou

1973 Ο υφυ­πουρ­γός παρά τω πρω­θυ­πουρ­γώ, Σπυ­ρί­δων Ζουρ­να­τζής, ανα­κοι­νώ­νει σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου ότι οι νεκροί από την κατα­στο­λή της εξέ­γερ­σης του Πολυ­τε­χνεί­ου ανέρ­χο­νται σε 11 και οι τραυ­μα­τί­ες σε 138.

1988 Πέθα­νε η κόρη και κλη­ρο­νό­μος του Έλλη­να μεγι­στά­να Αρι­στο­τέ­λη Ωνά­ση, Χρι­στί­να Ωνάση

1996 Στο Βατι­κα­νό πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη συνά­ντη­ση ανά­με­σα στον πάπα και τον επα­να­στά­τη ηγέ­τη της Κού­βας, Φιντέλ Κάστρο. Ο πάπας Ιωάν­νης Παύ­λος Β’ θα αντα­πο­δώ­σει την επί­σκε­ψη στην Κού­βα στις 21 Ιανουα­ρί­ου 1998.

fidel thriskia

1998 Αρχί­ζουν οι ακρο­ά­σεις, ενώ­πιον της δικα­στι­κής επι­τρο­πής της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων ενα­ντί­ον του αμε­ρι­κα­νού πρό­ε­δρου Μπιλ Κλί­ντον, για το σκάν­δα­λο Λεβίνσκι.

1998 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της, Άλαν Πάκου­λα («Όλοι οι άνθρω­ποι του προ­έ­δρου», «Η εκλο­γή της Σόφι»)

1999 Η Κίνα εκτο­ξεύ­ει το πρώ­το δια­στη­μό­πλοιό της με την ονο­μα­σία «Σεν­ζού 1».

1999 Ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλί­ντον, επι­σκέ­πτε­ται για 24 ώρες την Ελλά­δα. Οι δια­δη­λω­τές, οι οποί­οι αψη­φούν την εντο­λή «στρα­τιω­τι­κού νόμου» που έχει ουσια­στι­κά κηρύ­ξει στην πρω­τεύ­ου­σα η κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ, προ­σπα­θούν να κάνουν πορεία προς την αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία, αλλά εμπο­δί­ζο­νται και δέχο­νται επί­θε­ση από τα ΜΑΤ που επί ώρες βιαιο­πρα­γούν ενα­ντί­ον τους.

1999  Σε τελε­τή που γίνε­ται στην Βιέν­νη, 30 χρό­νια μετά την επί­τευ­ξη του 1.000ού τέρ­μα­τος της καριέ­ρας του, ο μάγος της μπά­λας Πελέ ανα­κη­ρύσ­σε­ται «κορυ­φαί­ος αθλη­τής του αιώ­να», όπως προ­έ­κυ­ψε από το δημο­ψή­φι­σμα που έκα­νε το διε­θνές πρα­κτο­ρείο Reuters. Δεύ­τε­ρος στις προ­τι­μή­σεις ο θρύ­λος της πυγ­μα­χί­ας, Μοχά­μεντ Άλι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο