Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλευτικές Εκλογές 2023: Αύριο Σάββατο 20 Μαΐου ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού

Αύριο, Σάβ­βα­το 20 Μαΐ­ου, θα προ­σέλ­θουν στις κάλ­πες οι Ελλη­νί­δες και οι Έλλη­νες του εξω­τε­ρι­κού για να ασκή­σουν το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα στις γενι­κές βου­λευ­τι­κές εκλο­γές 2023.

Επι­ση­μαί­νε­ται πως οι Έλλη­νες εκλο­γείς που δια­μέ­νουν εκτός ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας θα έχουν για πρώ­τη φορά τη δυνα­τό­τη­τα να ψηφί­σουν από τον τόπο δια­μο­νής τους στο εξω­τε­ρι­κό, εφό­σον το επέ­λε­ξαν, αντί να μετα­βούν στην Ελλά­δα (άρθρο 2 του ν. 4648/2019).

Οι εγγε­γραμ­μέ­νοι σε ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους εξω­τε­ρι­κού 22.855 Έλλη­νες εκλο­γείς που δια­μέ­νουν εκτός ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας, των οποί­ων οι αιτή­σεις εγγρα­φής εγκρί­θη­καν από το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών σύμ­φω­να με τα κρι­τή­ρια εκλο­γέ­ων που προ­βλέ­πει ο νόμος, καθώς και οι Έλλη­νες ναυ­τι­κοί που δεν έχουν περι­λη­φθεί στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019), θα ψηφί­σουν σε 99 εκλο­γι­κά τμή­μα­τα που συγκρο­τή­θη­καν σε 35 χώρες. Για τη συγκρό­τη­ση εκλο­γι­κού κέντρου σε μια πόλη, προ­ϋ­πό­θε­ση ήταν η εγγρα­φή του­λά­χι­στον 40 εκλο­γέ­ων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

Η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Από­δη­μου Ελλη­νι­σμού και Δημό­σιας Διπλω­μα­τί­ας του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, καλεί όλους τους Έλλη­νες εγγε­γραμ­μέ­νους εκλο­γείς του εξωτερικού:

- Να ασκή­σουν το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα το Σάβ­βα­το 20 Μαΐ­ου 2023, με διάρ­κεια ψηφο­φο­ρί­ας από 7.00 έως 19.00 τοπι­κή ώρα κάθε χώρας.

- Να επι­βε­βαιώ­σουν ότι έχουν συμπε­ρι­λη­φθεί στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους εξω­τε­ρι­κού και να ενη­με­ρω­θούν για την ακρι­βή διεύ­θυν­ση του εκλο­γι­κού τμή­μα­τος στο οποίο ψηφί­ζουν κάνο­ντας, προ της ψηφο­φο­ρί­ας, χρή­ση της εφαρ­μο­γής “ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ” στον ιστό­το­πο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, συμπλη­ρώ­νο­ντας τα πεδία Επώ­νυ­μο, Όνο­μα, Όνο­μα Πατέ­ρα, Έτος Γέννησης.

- Να προ­σέρ­χο­νται στο εκλο­γι­κό τμή­μα τους έχο­ντας απα­ραι­τή­τως μαζί τους την ελλη­νι­κή αστυ­νο­μι­κή ταυ­τό­τη­τα ή το ελλη­νι­κό δια­βα­τή­ριο τους (η Εφο­ρευ­τι­κή Επι­τρο­πή επι­βε­βαιώ­νει τα στοι­χεία ταυ­τό­τη­τας / δια­βα­τη­ρί­ου και επα­λη­θεύ­ει την εγγρα­φή τους στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους εξωτερικού).

ΑΠΕ — ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο