Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Κατασχέθηκε ποσότητα — ρεκόρ πτερυγίων καρχαρία

Οι αρχές της Βρα­ζι­λί­ας ανα­κοί­νω­σαν χθες, Τρί­τη 20/6, την κατά­σχε­ση πάνω από 28 τόνων πτε­ρυ­γί­ων καρ­χα­ρία, που απο­κτή­θη­καν παρά­νο­μα και προ­ο­ρί­ζο­νταν για εξα­γω­γή στην Ασία, όπου είναι πολύ δημο­φι­λή, στην μεγα­λύ­τε­ρη απ’ ό,τι φαί­νε­ται κατά­σχε­ση του είδους στην πηγή προ­έ­λευ­σης, σύμ­φω­να με την περι­βαλ­λο­ντι­κή υπη­ρε­σία Ibama.

Αυτοί οι 28,7 τόνοι πτε­ρυ­γί­ων αντι­στοι­χούν στη θανά­τω­ση περί­που 10.000 γλαυ­κο­καρ­χα­ριών (Prionace glauca, γνω­στοί και ως μπλε καρ­χα­ρί­ες), ή ρυγ­χο­καρ­χα­ριών (Isurus oxyrinchus, γνω­στοί και ως μάκο), σημειώ­νει το βρα­ζι­λιά­νι­κο Ινστι­τού­το Περι­βάλ­λο­ντος και Ανα­νε­ώ­σι­μων Φυσι­κών Πηγών σε ανα­κοί­νω­σή του, στην οποία διευ­κρι­νί­ζει ότι αυτοί αλιεύ­τη­καν “σε αρκε­τές περιο­χές ανοι­χτά των βρα­ζι­λια­νι­κών ακτών”.

“Πρό­κει­ται μάλ­λον για την μεγα­λύ­τε­ρη κατά­σχε­ση προ­ϊ­ό­ντος αυτού του είδους στην ιστο­ρία”, σημειώ­νει σε ανα­κοί­νω­ση της υπη­ρε­σί­ας ο Ζαΐχ Σμιτ, ένας από τους επι­κε­φα­λής της.

Σχε­δόν το σύνο­λο των πτε­ρυ­γί­ων αυτών κατα­σχέ­θη­κε από μια εται­ρεία της πολι­τεί­ας Σάντα Κατα­ρί­να, στη νότια Βρα­ζι­λία. Η υπό­λοι­πη ποσό­τη­τα, την οποία ετοι­μα­ζό­ταν να εξα­γά­γει άλλη επι­χεί­ρη­ση, κατα­σχέ­θη­κε στο αερο­δρό­μιο του Σάο Πάο­λο, στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Βρα­ζι­λία. Στη δια­κί­νη­ση ενδέ­χε­ται να εμπλέ­κο­νται κι άλλες επι­χει­ρή­σεις, σύμ­φω­να με την Ibama.

Τα πτε­ρύ­για που κατα­σχέ­θη­καν προ­ο­ρί­ζο­νταν να εξα­χθούν παρά­νο­μα στην Ασία, όπου το εμπό­ριο αυτό, που επι­κε­ντρώ­νε­ται στο Χονγκ Κονγκ, αγγί­ζει τα 465 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Τα πτε­ρύ­για καρ­χα­ρία μπο­ρούν να πωλη­θούν 1.000 ευρώ το κιλό στην ανα­το­λι­κή Ασία, όπου χρη­σι­μο­ποιού­νται στις πολύ φημι­σμέ­νες σού­πες της παρα­δο­σια­κής κινε­ζι­κής κουζίνας.

Στα τέλη Μαΐ­ου, η Βρα­ζι­λία κατα­χώ­ρι­σε τον καρ­χα­ρία μάκο στον κατά­λο­γό της με τα είδη που απει­λού­νται με εξα­φά­νι­ση. Η πρω­το­βου­λία αυτή έπε­ται ιστο­ρι­κής από­φα­σης που ελή­φθη τον Νοέμ­βριο στον Πανα­μά στη διά­σκε­ψη για το διε­θνές εμπό­ριο απει­λού­με­νων ειδών (CITES), που απο­σκο­πεί στην προ­στα­σία περί­που 50 ειδών καρ­χα­ριών που απει­λού­νται από το εμπό­ριο των πτε­ρυ­γί­ων τους στην Ασία.

Πηγή: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο