Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Ο υμνητής της δικτατορίας, ο φασίστας Μπολσονάρο εξελέγη πρόεδρος

Ο ακρο­δε­ξιός Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο εξε­λέ­γη πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας, συγκε­ντρώ­νο­ντας το 55,70% των ψήφων, ένα­ντι του 43,30% που έλα­βε ο κεντρο­α­ρι­στε­ρός αντί­πα­λός του Φερ­νά­ντο Χαντάντ, κατά τα ακό­μη προ­σω­ρι­νά απο­τε­λέ­σμα­τα που δημο­σιο­ποί­η­σε το Ανώ­τα­το Εκλο­γο­δι­κείο (TSE), που πάντως, με το 88% των ψήφων κατα­με­τρη­μέ­νο, δεν θεω­ρεί­ται πως είναι ανατρέψιμα.

Ο πρώ­ην λοχα­γός του στρα­τού θα ανα­λά­βει τα καθή­κο­ντά του τον Ιανουά­ριο, σε μια Βρα­ζι­λία όπου το κλί­μα είναι ιδιαί­τε­ρα πολω­μέ­νο, έπει­τα από μια εξαι­ρε­τι­κά τετα­μέ­νη και δηλη­τη­ριώ­δη προ­ε­κλο­γι­κή εκστρατεία.

Ο Μπολ­σο­νά­ρο  δεν κρύ­βει πως νοσταλ­γεί, χωρίς μάλι­στα καμιά ανα­στο­λή γι’ αυτό, τα «μολυ­βέ­νια χρό­νια» της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας (1964–1985) στη Βραζιλία.

Γεν­νη­μέ­νος το 1955 στο Καμπί­νας, κοντά στο Σάο Πάου­λο, γόνος οικο­γέ­νειας ιτα­λι­κής κατα­γω­γής, εντά­χθη­κε στον στρα­τό, όπου όμως η στα­διο­δρο­μία του αμαυ­ρώ­θη­κε από επει­σό­δια απεί­θειας: κατη­γο­ρή­θη­κε τη δεκα­ε­τία του 1980 ακό­μα και για από­πει­ρα βομ­βι­στι­κής επί­θε­σης με στό­χο να εξα­σφα­λί­σει αύξη­ση μισθού.

Στον στρα­τό, ήταν γνω­στός για τη σωμα­τι­κή του ρώμη, είχε το προ­σω­νύ­μιο «Καβα­λά­ου» (άτι).

Ο Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρο στα­διο­δρό­μη­σε πολι­τι­κά στο Ρίο ντε Ζανέι­ρο, όπου εξε­λέ­γη δημο­τι­κός σύμ­βου­λος το 1988 και κατό­πιν ομο­σπον­δια­κός βου­λευ­τής, τρία χρό­νια αργότερα.

Στη διάρ­κεια της θητεί­ας του στο κοι­νο­βού­λιο, αυτό που έμει­νε είναι μάλ­λον οι παρε­κτρο­πές του στο ημι­κύ­κλιο παρά τα νομο­σχέ­δια που κατά­φε­ρε να εγκρι­θούν — δύο σε 27 χρόνια.

Το 2014, προ­κά­λε­σε σκάν­δα­λο όταν κατα­φέρ­θη­κε με σκαιό τρό­πο ενα­ντί­ον της αρι­στε­ρής βου­λεύ­τριας Μαρί­ας ντου Χοζά­ριου, λέγο­ντάς της ότι «δεν της άξι­ζε» να τη βιά­σει διό­τι ήταν «πολύ άσχη­μη». Δύο χρό­νια αργό­τε­ρα, έπλε­κε το εγκώ­μιο ενός από τους βασα­νι­στές της στρα­τιω­τι­κής δικτατορίας.

Προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και «μεταρρυθμίσεις» σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά

Το στίγ­μα της δια­κυ­βέρ­νη­σης έσπευ­σε να δώσει λίγη ώρα μετά την ανα­κοί­νω­ση των απο­τε­λε­σμά­των, ο Πάου­λου Γκέ­τζις, που έχει ήδη αναγ­γελ­θεί ότι θα είναι ο επό­με­νος υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας και Οικονομικών:

Η κυβέρ­νη­ση υπό τον Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο θα «αλλά­ξει το οικο­νο­μι­κό μοντέ­λο της χώρας», προ­ω­θώ­ντας ένα ιδιαί­τε­ρα ευρύ πρό­γραμ­μα ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων και προ­χω­ρώ­ντας στην περι­στο­λή των δημο­σί­ων δαπα­νών, δήλω­σε. «Η Βρα­ζι­λία γνώ­ρι­σε 30 χρό­νια ανε­ξέ­λεγ­κτων δημο­σί­ων δαπα­νών (…) ακο­λού­θη­σε ένα μοντέ­λο το οποίο διέ­φθει­ρε την πολι­τι­κή και προ­κά­λε­σε την αύξη­ση των φόρων, των επι­το­κί­ων και του χρέ­ους, όπως μια χιο­νο­στι­βά­δα», δήλω­σε ο γκου­ρού για οικο­νο­μι­κά θέμα­τα του εκλεγ­μέ­νου προ­έ­δρου κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Γκέ­τζις, 69 ετών, που πήρε διδα­κτο­ρι­κό από το πανε­πι­στή­μιο του Σικά­γο, λίκνο του νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, επέ­κρι­νε με σφο­δρό­τη­τα «το σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό μοντέ­λο». «Αυτό το μοντέ­λο είναι πολύ κακό, είμα­στε φυλα­κι­σμέ­νοι εξαι­τί­ας της ασθε­νι­κής μας ανά­πτυ­ξης», τόνισε.

Ο Γκέ­τζις υπο­γράμ­μι­σε ακό­μη ότι η κυβέρ­νη­ση υπό τον Μπολ­σο­νά­ρο θα μελε­τή­σει και θα θέσει σε εφαρ­μο­γή, αφού ανα­λά­βει την εξου­σία, το Γενά­ρη, «μεταρ­ρυθ­μί­σεις» στο Ασφα­λι­στι­κό και στις συντά­ξεις, μέτρα εξαι­ρε­τι­κά αντι­δη­μο­φι­λή που όμως επι­χει­ρη­μα­τί­ες και οι αγο­ρές χαρα­κτη­ρί­ζουν απα­ραί­τη­τα για να μειω­θεί το χρέος.

Επέ­μει­νε πως πρέ­πει να «επι­τα­χυν­θεί ο ρυθ­μός των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων» που άρχι­σε η κυβέρ­νη­ση του απερ­χό­με­νου προ­έ­δρου Μισέλ Τέμερ, που έθε­σε ήδη σε εφαρ­μο­γή στα τέλη του 2016 μια θερα­πεία λιτό­τη­τας, αλλά δεν κατά­φε­ρε να εξα­σφα­λί­σει την έγκρι­ση μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων στο ασφα­λι­στι­κό σύστη­μα της Βραζιλίας.

Συγχαρητήρια από τον Τραμπ

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ τηλε­φώ­νη­σε το βρά­δυ της Κυρια­κής στον Μπολ­σο­νά­ρο για να τον συγ­χα­ρεί μετά τη νίκη του, γνω­στο­ποί­η­σε ο Λευ­κός Οίκος. «Ο πρό­ε­δρος Τραμπ τηλε­φώ­νη­σε το βρά­δυ στον εκλεγ­μέ­νο πρό­ε­δρο της Βρα­ζι­λί­ας Μπολ­σο­νά­ρο για να τον συγ­χα­ρεί, όπως και το λαό της Βρα­ζι­λί­ας, για τις σημε­ρι­νές (σ.σ. χθε­σι­νές) εκλο­γές», ανα­φέ­ρει δελ­τίο Τύπου που δημο­σιο­ποί­η­σε η εκπρό­σω­πος της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­ε­δρί­ας Σάρα Χάκα­μπι Σάντερς. Οι δύο άνδρες συμ­φώ­νη­σαν να «εργα­στούν πλάι-πλάι για να βελ­τιω­θούν οι ζωές των πολι­τών των ΗΠΑ και της Βρα­ζι­λί­ας» καθώς και να δια­δρα­μα­τί­σουν «ηγε­τι­κό ρόλο» στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρο, προ­στί­θε­ται στο ίδιο κείμενο.

«Σεβασμό στους ψηφοφόρους του» απαιτεί ο Φερνάντο Χαντάτ

Ο Φερ­νά­ντο Χαντάτ απαί­τη­σε «σεβα­σμό προς τα 45 εκα­τομ­μύ­ρια των ψηφο­φό­ρων» που τον υπο­στή­ρι­ξαν, μετά την επι­κρά­τη­ση του Μπολ­σο­νά­ρο, ο οποί­ος έχει δια­μη­νύ­σει ότι τους αντι­πά­λους του τους περι­μέ­νει «η φυλα­κή ή η εξο­ρία». Επι­κα­λού­με­νος τις «πάνω από 45 εκα­τομ­μύ­ρια ψήφους» που έλα­βε, ο Χαντάτ, ο υπο­ψή­φιος του Κόμ­μα­τος Εργα­ζο­μέ­νων (PT), δήλω­σε πως «αυτό το μεγά­λο μέρος του βρα­ζι­λιά­νι­κου λαού πρέ­πει να γίνει σεβαστό».

«Δια­κυ­βεύ­ο­νται τώρα τα ατο­μι­κά, τα πολι­τι­κά, τα εργα­σια­κά και τα κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα», συνέ­χι­σε ο Χαντάτ. «Έχου­με την ευθύ­νη να απο­τε­λέ­σου­με μια αντι­πο­λί­τευ­ση που θα βάζει τα συμ­φέ­ρο­ντα του έθνους πάνω απ’ όλα».

Ο Χαντάτ δεν συνε­χά­ρη για τη νίκη του τον Μπολ­σο­νά­ρο κατά τη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του μπρο­στά στους υπο­στη­ρι­κτές του στο Σαο Πάολο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο