Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Απόφαση σήμερα για μια τελευταία προσφυγή του Τζ. Ασάνζ πριν την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Η βρε­τα­νι­κή δικαιο­σύ­νη θα ανα­κοι­νώ­σει σήμε­ρα εάν θα παρα­χω­ρή­σει στον ιδρυ­τή του WikiLeaks Τζού­λιαν Ασάνζ το δικαί­ω­μα μιας τελευ­ταί­ας προ­σφυ­γής ενά­ντια στην έκδο­σή του προς τις ΗΠΑ, όπου διώ­κε­ται για μια μαζι­κή διαρ­ροή εγγρά­φων βάσει ενός νόμου του 1917 για κατασκοπεία.

Έπει­τα από μια διή­με­ρη ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία τον Φεβρουά­ριο, δύο δικα­στές του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου του Λον­δί­νου, η Βικτό­ρια Σαρπ και ο Τζέ­ρε­μι Τζόν­σον, ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νώ­σουν την από­φα­σή τους από τις 12.30 ώρα Ελλά­δας, σύμ­φω­να με την ατζέ­ντα του δικα­στη­ρί­ου που δημο­σιεύ­τη­κε τη Δευτέρα.

Ανα­μέ­νε­ται να απο­φα­σί­σουν εάν παρα­χω­ρούν ή όχι στον 52χρονο Αυστρα­λό το δικαί­ω­μα να εφε­σι­βά­λει την έκδο­σή του προς τις ΗΠΑ, την οποία απο­δέ­χθη­κε η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση τον Ιού­νιο του 2022.

Σε περί­πτω­ση ήττας, ο Τζού­λιαν Ασάνζ θα προ­σφύ­γει στο Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των με την ελπί­δα να ανα­στεί­λει την έκδο­σή του, σύμ­φω­να με τη σύζυ­γό του Στέλ­λα Ασάνζ.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή δικαιο­σύ­νη διώ­κει τον Τζού­λιαν Ασάνζ επει­δή δημο­σί­ευ­σε από το 2010 περισ­σό­τε­ρα από 700.000 απόρ­ρη­τα έγγρα­φα για τις στρα­τιω­τι­κές και διπλω­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες των ΗΠΑ, ιδί­ως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο ιδρυ­τής του WikiLeaks κιν­δυ­νεύ­ει με ποι­νή κάθειρ­ξης 175 ετών σε αυτήν την υπό­θε­ση που έχει ανα­χθεί σε σύμ­βο­λο των απει­λών σε βάρος της ελευ­θε­ρί­ας του Τύπου.

Τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, οικεί­οι του Τζού­λιαν Ασάνζ, που κρα­τεί­ται εδώ και πέντε χρό­νια στη φυλα­κή υψί­στης ασφα­λεί­ας του Μπέλ­μαρς στο Λον­δί­νο, προει­δο­ποιούν για την επι­δεί­νω­ση της υγεί­ας του. Η υπε­ρά­σπι­σή του έχει επί­σης προει­δο­ποι­ή­σει για τον κίν­δυ­νο να αυτο­κτο­νή­σει σε περί­πτω­ση έκδοσης.

 

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο