Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Μείωση προσδόκιμου ζωής και λόγω ακρίβειας…

Τις συντρι­πτι­κές επι­πτώ­σεις της φτώ­χειας και της αύξη­σης της ακρί­βειας στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο ανα­δει­κνύ­ει μία νέα έκθε­ση που δημο­σί­ευ­σαν ερευ­νη­τές στις 25/9 στη Βρε­τα­νι­κή Ιατρι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση, BMJ, καθώς προ­βλέ­πουν ότι είναι πιθα­νό να αυξη­θεί ο πρό­ω­ρος θάνα­τος των πιο φτω­χών Βρε­τα­νών εξαι­τί­ας της κρί­σης που προ­κα­λεί το αυξη­μέ­νο κόστος ζωής, ιδιαί­τε­ρα μετά τη σημα­ντι­κή αύξη­ση του πλη­θω­ρι­σμού από το 2022, σε επί­πε­δα που είχαν να φανούν από τη δεκα­ε­τία του 1970.

Οπως ανα­φέ­ρουν, η κρί­ση που μαστί­ζει τα ασθε­νέ­στε­ρα λαϊ­κά στρώ­μα­τα στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο μπο­ρεί να συντο­μεύ­σει τις ζωές των φτω­χό­τε­ρων ανθρώ­πων και να αυξή­σει περαι­τέ­ρω όχι μόνο την ψαλί­δα μετα­ξύ πλού­σιων και φτω­χών, αλλά και μετα­ξύ υγιών και ασθενών.

Μετα­ξύ άλλων δια­πι­στώ­νουν ότι μπο­ρεί να αυξη­θεί κατά 6,5% το ποσο­στό των ανθρώ­πων έως 75 ετών που θα πεθά­νουν πρό­ω­ρα. Εκτι­μούν επί­σης ότι τα φτω­χό­τε­ρα νοι­κο­κυ­ριά θα υπο­στούν τέσ­σε­ρις φορές πιο άσχη­μες συνέ­πειες από την ακρί­βεια σε σχέ­ση με τα πιο εύρωστα.

Σημειώ­νουν πως τα φτω­χό­τε­ρα βρε­τα­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά έχουν πλη­ρώ­σει το τίμη­μα, δίνο­ντας τη μερί­δα του λέο­ντος από το μικρό εισό­δη­μά τους για να καλύ­ψουν τους υψη­λούς λογα­ρια­σμούς Ενέρ­γειας και τα απο­λύ­τως βασι­κά τρό­φι­μα. Προει­δο­ποιούν εξάλ­λου ότι δίχως κρα­τι­κή πρό­νοια και κοι­νω­νι­κή οικο­νο­μι­κή πολι­τι­κή, ο πλη­θω­ρι­σμός μπο­ρεί να αυξή­σει τους πρό­ω­ρους θανά­τους κατά 5% στις λιγό­τε­ρο υπο­βαθ­μι­σμέ­νες περιο­χές και κατά 23% στις πιο υπο­βαθ­μι­σμέ­νες. Σε περί­πτω­ση που ληφθούν μέτρα, αυτά τα ποσο­στά ανα­μέ­νε­ται να μειω­θούν στο 2% και στο 8% αντίστοιχα.

Δεν είναι η πρώ­τη φορά που μια τέτοια έκθε­ση προει­δο­ποιεί για τις συνέ­πειες της ακρί­βειας στη μεί­ω­ση του προσ­δό­κι­μου ζωής στη Βρε­τα­νία. Πριν λίγες βδο­μά­δες, έκθε­ση της ΜΚΟ «Resolution Foundation» ανέ­φε­ρε ότι οι Βρε­τα­νοί είναι πιθα­νό να ζήσουν τα επό­με­να χρό­νια τη χει­ρό­τε­ρη πτώ­ση βιο­τι­κού επι­πέ­δου από τη δεκα­ε­τία του 1950.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο