Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεχωριστές ταινίες στο «Studio»

Ξεχω­ρι­στές ται­νί­ες θα προ­βά­λει αυτή τη βδο­μά­δα το «Studio New Star Art Cinema» (Σπάρ­της και Σταυ­ρο­πού­λου 33, πλ. Αμε­ρι­κής) τιμώ­ντας ξεχω­ρι­στές επε­τεί­ους, αλλά και τον αγώ­να του Παλαι­στι­νια­κού λαού.

Αύριο, Τετάρ­τη 11 Οκτώ­βρη, στις 7.30 το από­γευ­μα, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί εκδή­λω­ση τιμής και μνή­μης για τη συμπλή­ρω­ση 56 χρό­νων από τη δολο­φο­νία του Τσε Γκε­βά­ρα. Θα μιλή­σει ο πρέ­σβης της Κού­βας, Αρα­μίς Φου­έ­ντε Ερνά­ντες, ενώ ο ποι­η­τής και μετα­φρα­στής Μπά­μπης Ζαφει­ρά­τος θα μιλή­σει για τον ποι­η­τή Τσε. Θα προ­βλη­θεί το ντο­κι­μα­ντέρ «Ο Τσε στη Βολι­βία», της Ρεμπέ­κα Τσάβεζ.

Την Πέμ­πτη 12 Οκτώ­βρη, μέρα απε­λευ­θέ­ρω­σης της Αθή­νας από το ΕΑΜ το 1944, θα προ­βλη­θεί στις 5.30 το από­γευ­μα το ντο­κι­μα­ντέρ «Ντο­κου­μέ­ντο — Η μάχη της Αθή­νας», του Τάσου Λέρ­τα, παρα­γω­γής του 1982.

Στην ται­νία χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ένα μονα­δι­κό υλι­κό, απο­σπά­σμα­τα από τα επί­και­ρα εκεί­νης της επο­χής. Για δέκα χρό­νια, ο σκη­νο­θέ­της ταξί­δε­ψε σε πολ­λές χώρες της Ευρώ­πης και της Αμε­ρι­κής για να απο­κα­τα­στή­σει την αλή­θεια και κομ­μά­τι κομ­μά­τι μάζε­ψε εικό­νες και επει­σό­δια, ψάχνο­ντας σε ατο­μι­κές συλ­λο­γές και κινη­μα­το­γρα­φι­κά αρχεία εκεί­νων των χρό­νων. Η ται­νία απέ­σπα­σε το βρα­βείο «Ειρή­νης και Φιλί­ας των Λαών» μέσα από 106 χώρες, στο Διε­θνές Φεστι­βάλ Κινη­μα­το­γρά­φου της Μόσχας, το 1983.

Από την Πέμ­πτη 12 Οκτώ­βρη έως και την Κυρια­κή 15 Οκτώ­βρη στο «Studio» θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το Athens Palestine Film Festival 2023. Συνο­λι­κά, έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί 7 προ­βο­λές σε διά­στη­μα 4 ημε­ρών. Οι προ­βο­λές ξεκι­νά­νε στις 8 το βράδυ.

Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο