Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαφέρουν και στην Τοπική Διοίκηση όσο … δυο σταγόνες νερό

Τις γνω­στές αυρια­νι­στι­κές μεθό­δους ανα­σύ­ρει ο ΣΥΡΙΖΑ μπρο­στά στον β’ γύρο των περι­φε­ρεια­κών και δημο­τι­κών εκλο­γών, για να δια­σκε­δά­σει από τη μια τις εντυ­πώ­σεις από τη νέα καθί­ζη­ση της εκλο­γι­κής του επιρ­ρο­ής σε δήμους και Περι­φέ­ρειες, και από την άλλη για να δικαιο­λο­γή­σει τη συμπό­ρευ­σή του με το αμαρ­τω­λό ΠΑΣΟΚ στον β’ γύρο, στο όνο­μα «προ­ο­δευ­τι­κών — αντι­δε­ξιών» μετώ­πων, που τρο­φο­δο­τούν νέες διερ­γα­σί­ες στον χώρο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, ειδι­κά μετά την επι­κρά­τη­ση Κασ­σε­λά­κη στην προ­ε­δρία του ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει λοι­πόν ο ΣΥΡΙΖΑ; Να ψηφι­στούν σε δήμους και Περι­φέ­ρειες οι «προ­ο­δευ­τι­κοί» υπο­ψή­φιοι απέ­να­ντι σ’ αυτούς που υπο­στη­ρί­ζει η ΝΔ. Και επει­δή το ΚΚΕ έχει ήδη καλέ­σει τον λαό να τους «μαυ­ρί­σει» εξί­σου την ερχό­με­νη Κυρια­κή, ψηφί­ζο­ντας άκυ­ρο ή λευ­κό εκεί που δεν υπάρ­χει υπο­ψή­φιος της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», ο ΣΥΡΙΖΑ βλέ­πει «στή­ρι­ξη» του ΚΚΕ στους υπο­ψη­φί­ους της ΝΔ, κατά τις αλή­στου μνή­μης ΠΑΣΟ­Κιές «όποιος δεν είναι με εμάς, είναι με τη ΝΔ», στις οποί­ες διέ­πρε­ψαν Γιαν­νό­που­λοι, Κου­ρή­δες και άλλες «μορ­φές» του αυρια­νι­σμού στο ΠΑΣΟΚ.

* * *

Δεν θα στα­θού­με στο γεγο­νός ότι σε όσες περι­πτώ­σεις είναι αντί­πα­λοι στον β’ γύρο συν­δυα­σμοί της ΝΔ με συν­δυα­σμούς του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ, θα μπο­ρού­σαν κάλ­λι­στα να είχαν κατέ­βει μαζί στις εκλο­γές. Αν δια­βά­σει κανείς τα προ­γράμ­μα­τά τους, θα δια­πι­στώ­σει εύκο­λα ότι το έδα­φος είναι στρω­μέ­νο από τη στρα­τη­γι­κή σύμπλευ­ση όλων σε όσα έχει ανά­γκη το κεφά­λαιο. Μ’ αυτό το κρι­τή­ριο άλλω­στε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανέ­να πρό­βλη­μα να στη­ρί­ξει στο Περι­στέ­ρι τον υπο­ψή­φιο της ΝΔ Παχα­του­ρί­δη, ο οποί­ος προ­φα­νώς μετά από αυτό πήρε πτυ­χίο …προ­ο­δευ­τι­σμού. Οπως δεν είχε πρό­βλη­μα ο υπο­ψή­φιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, Ιωα­κει­μί­δης, να συμπε­ρι­λά­βει στο ψηφο­δέλ­τιό του έναν …προ­ο­δευ­τι­κό εν ενερ­γεία περι­φε­ρεια­κό σύμ­βου­λο του αντι­κομ­μου­νι­στή ακρο­δε­ξιού Τζή­με­ρου και βέβαια να παρα­βρε­θεί αυτο­προ­σώ­πως στην παρου­σί­α­ση του ψηφο­δελ­τί­ου του επί­σης …προ­ο­δευ­τι­κού Μώρα­λη στον Πει­ραιά, που τον στή­ρι­ξαν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ στον δήμο! Ολοι χωρά­νε λοι­πόν στα «προ­ο­δευ­τι­κά» μέτω­πα που στή­νουν στις πλά­τες του λαού και των ψηφο­φό­ρων τους, που ήρθε η ώρα να φωνά­ξουν «ως εδώ» με την υπο­κρι­σία και την κοροϊδία.

* * *

Για να δού­με όμως, ποιοι «προ­ο­δευ­τι­κοί» ΠΑΣΟ­Κo-ΣΥΡΙ­ΖΑί­οι αντα­γω­νί­ζο­νται με τους «δεξιούς» υπο­ψη­φί­ους σε δήμους και Περι­φέ­ρειες και πόσο μεγά­λο είναι το …χάος που τους χωρί­ζει; Ας πάρου­με για παρά­δειγ­μα τον δήμο της Αθή­νας, όπου στον β’ γύρο θα βρε­θούν ο Μπα­κο­γιάν­νης της ΝΔ με τον Δού­κα του ΠΑΣΟΚ. Οπως θα δού­με παρα­κά­τω, τους δύο αυτούς υπο­ψή­φιους τους συν­δέ­ουν πολ­λές …επι­τυ­χί­ες στην προη­γού­με­νη θητεία της δημο­τι­κής αρχής, τις οποί­ες ζήλε­ψε ο Ζαχα­ριά­δης του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά­ει από το ΚΚΕ να στη­ρί­ξει Δού­κα την Κυρια­κή! Εχου­με και λέμε:

  • Η παρά­τα­ξη του ΠΑΣΟΚ στον δήμο μαζί με τον Μπα­κο­γιάν­νη και τον ΣΥΡΙΖΑ απο­φά­σι­σαν το 2022 στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο να χαρα­κτη­ρί­σουν την Αθή­να ως πόλη «πρό­τυ­πο του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό», για να εξα­σφα­λί­σουν πολ­λα­πλά προ­νό­μια οι επεν­δυ­τές του του­ρι­στι­κού τομέα. Δηλα­δή, να χτι­στούν κι άλλα ξενο­δο­χεία (από 400 το 2022, θα φτά­σουν τα 500). Μέσω αυτής της από­φα­σης, μόνο στην οδό Στα­δί­ου θα ανοί­ξουν 5 νέα ξενο­δο­χεία και η «Στοά του Βιβλί­ου» από χώρος Πολι­τι­σμού θα μετα­τρα­πεί σε Μall μεσο­γεια­κής δια­τρο­φής. Οσο για τον λαό; Πανά­κρι­βα νοί­κια και απλη­σί­α­στη στέ­γη, συνέ­πεια της του­ρι­στι­κής «ανα­βάθ­μι­σης» και του AirBnb, αυξη­μέ­να τέλη στους δημό­τες για να απαλ­λάσ­σο­νται μεγα­λο­ξε­νο­δό­χοι και μεγά­λες επι­σι­τι­στι­κές επιχειρήσεις.
  • Η παρά­τα­ξη του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Μπα­κο­γιάν­νη ψήφι­σαν την περί­φη­μη «Διπλή Ανά­πλα­ση» στον Βοτα­νι­κό, προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τη­θεί μια Ανώ­νυ­μη Εται­ρεία με τα χρή­μα­τα του δήμου και του κράτους.
  • Η παρά­τα­ξη του ΠΑΣΟΚ με τον Μπα­κο­γιάν­νη και τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφι­σαν την περι­πέ­τεια του «Μεγά­λου Περι­πά­του», που μετέ­τρε­ψε μια βασι­κή αρτη­ρία της πόλης σε εργο­τά­ξιο και σκου­πι­δό­το­πο για 3 χρό­νια και στοί­χι­σε 13 εκατ. ευρώ!

* * *

Αλλο χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα είναι η Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας, όπου στον β’ γύρο θα βρε­θούν ο Αγο­ρα­στός της ΝΔ με τον Κου­ρέ­τα που στη­ρί­ζε­ται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Τι συν­δέ­ει τους δυο υπο­ψή­φιους; Στα­χυο­λο­γού­με ορι­σμέ­να από τα «έργα και τις ημέ­ρες» τους στην προη­γού­με­νη θητεία:

  • Ο Κου­ρέ­τας των ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ, ως περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος, στή­ρι­ζε τους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς και τα Τεχνι­κά Προ­γράμ­μα­τα του Αγο­ρα­στού, ψηφί­ζο­ντας είτε υπέρ είτε λευ­κό «για τα μάτια του κόσμου».
  • Μαζί με τον Αγο­ρα­στό τα προη­γού­με­να χρό­νια συνυ­πέ­γρα­ψαν την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και υπο­στε­λέ­χω­ση της Περι­φέ­ρειας και των δήμων και την παρά­δο­ση υπη­ρε­σιών σε ιδιώ­τες. Μία πολι­τι­κή επι­λο­γή που τις επι­πτώ­σεις της βιώ­νουν οι κάτοι­κοι της Θεσ­σα­λί­ας και σε πυρ­κα­γιές και σε πλημμύρες.
  • Κου­ρέ­τας και Αγο­ρα­στός από κοι­νού παρα­χώ­ρη­σαν οικό­πε­δα, φιλέ­τα γης ακό­μα και σε προ­στα­τευό­με­νες περιο­χές για επι­χει­ρη­μα­τι­κή αξιο­ποί­η­ση, επει­δή βλέ­πε­τε …για αυτούς η γη είναι εμπό­ρευ­μα. Με απο­φά­σεις τους ρυπαί­νο­νται ο αέρας, το έδα­φος και τα νερά (Παγα­ση­τι­κού, Κάρ­λας, Πηνειού, Τιτα­ρή­σιου και άλλων ποτα­μών), από ανε­ξέ­λεγ­κτα βιο­μη­χα­νι­κά, κτη­νο­τρο­φι­κά και άλλα από­βλη­τα. Προ­βλή­μα­τα που θα διο­γκω­θούν, αφού στον σχε­δια­σμό της η Περι­φέ­ρεια είτε με Αγο­ρα­στό είτε με Κου­ρέ­τα έχει την αδειο­δό­τη­ση και κατα­σκευή μονά­δων ανα­κύ­κλω­σης, που θα παρά­γουν και SRF/RDF για καύ­ση, σε Βόλο, Λάρι­σα και Δυτι­κή Θεσσαλία.
  • Κου­ρέ­τας και Αγο­ρα­στός στη­ρί­ζουν την εγκα­τά­στα­ση πλω­τού τερ­μα­τι­κού σταθ­μού απο­θή­κευ­σης και επα­να­ε­ριο­ποί­η­σης υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου (LNG) εντός του Παγα­ση­τι­κού Κόλ­που, αυξά­νο­ντας τους κιν­δύ­νους για ένα Βιο­μη­χα­νι­κό Ατύ­χη­μα Μεγά­λης Εκτασης.

* * *

Ετσι έχει η κατά­στα­ση, επι­βε­βαιώ­νο­ντας όσα το ΚΚΕ ανέ­δει­ξε και προ­ε­κλο­γι­κά για τον πολι­τι­κό χαρα­κτή­ρα των εκλο­γών, αλλά και για την πραγ­μα­τι­κή δια­χω­ρι­στι­κή γραμ­μή ανά­με­σα στην πολι­τι­κή όλων των κομ­μά­των, των υπο­ψη­φί­ων τους σε Περι­φέ­ρειες και δήμους: Με τα κέρ­δη των ομί­λων ή με τις ανά­γκες του λαού; Την Κυρια­κή, η απά­ντη­ση σ’ αυτό το δίλημ­μα με έναν μόνο τρό­πο μετα­φρά­ζε­ται στην κάλ­πη: Με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και με όλες μας τις δυνά­μεις για να εκλε­γούν δήμαρ­χοι της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» σε Πάτρα, Και­σα­ρια­νή, Πετρού­πο­λη, Νίκαια — Ρέντη, Χαϊ­δά­ρι και Τύρ­να­βο, επει­δή θα είναι προς το συμ­φέ­ρον συνο­λι­κά των εργα­ζο­μέ­νων και όλου του λαού. Και στους υπό­λοι­πους δήμους και τις Περι­φέ­ρειες, όπου τα ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» δεν είναι στον δεύ­τε­ρο γύρο, ο λαός να στεί­λει μήνυ­μα κατα­δί­κης (με λευ­κό ή άκυ­ρο) εκεί­νων των κομ­μά­των και των συν­δυα­σμών — όπως κι αν ονο­μά­ζο­νται — που κινού­νται στην ίδια γραμ­μή και υπη­ρε­τούν την Τοπι­κή Διοί­κη­ση ως «μακρύ χέρι» του κρά­τους, των κυβερ­νή­σε­ων και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμφερόντων.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης / Κ. Πασ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο