Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρυξέλλες: Δύο Σουηδοί νεκροί από πυρά ενόπλου — Για τρομοκρατικό χτύπημα από ισλαμιστή κάνουν λόγο οι αρχές

Του­λά­χι­στον δύο Σου­η­δοί σκο­τώ­θη­καν και άλλος ένας τραυ­μα­τί­στη­κε από πυρά ενό­πλου στις Βρυ­ξέλ­λες, λίγο πριν από την έναρ­ξη ποδο­σφαι­ρι­κού αγώ­να μετα­ξύ των εθνι­κών ομά­δων Βελ­γί­ου και Σουηδίας.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που μετα­δί­δουν βελ­γι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, ο ένο­πλος άνοι­ξε πυρ αδια­κρί­τως φωνά­ζο­ντας «Αλλά­χου Άκμπαρ», προ­τού δια­φύ­γει με δίκυκλο.

Η βελ­γι­κή αστυ­νο­μία εξα­πέ­λυ­σε ανθρω­πο­κυ­νη­γη­τό για τον εντο­πι­σμό και τη σύλ­λη­ψη του δρά­στη, ενώ ανέ­βα­σε στην υψη­λό­τε­ρη βαθ­μί­δα (Κατη­γο­ρία 4) το επί­πε­δο συνα­γερ­μού στις Βρυξέλλες.

Ο ύπο­πτος τρο­μο­κρα­τί­ας, έχει επί­ση­μα ταυ­το­ποι­η­θεί ως “Λασου­έντ Αμπ­ντε­σλάμ” και πιστεύ­ε­ται ότι είναι ένας 45χρονος Τυνή­σιος υπή­κο­ος που ζει στον δήμο Schaerbeek των Βρυ­ξελ­λών, ο οποί­ος ριζο­σπα­στι­κο­ποι­ή­θη­κε και μοι­ρα­ζό­ταν την υπο­στή­ρι­ξη του εξτρε­μι­σμού στο διαδίκτυο.

Σε βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μα που αναρ­τή­θη­κε σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, ο φερό­με­νος ως δρά­στης δηλώ­νει μέλος της τζι­χα­ντι­στι­κής οργά­νω­σης Ισλα­μι­κό Κράτος.

«Με ισλα­μι­κούς χαι­ρε­τι­σμούς, Αλλά­χου Άκμπαρ. Ονο­μά­ζο­μαι Αμπ­ντε­σα­λέμ αλ Γκι­λά­νι και πολε­μώ για τον Αλλάχ. Ανή­κω στο Ισλα­μι­κό Κρά­τος. Αγα­πά­με όσους μας αγα­πούν και μισού­με όσους μας μισούν. Ζού­με για τη θρη­σκεία μας και πεθαί­νου­με για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερ­φός σας πήρε εκδί­κη­ση για λογα­ρια­σμό των μου­σουλ­μά­νων. Έχω σκο­τώ­σει τρεις Σου­η­δούς, μέχρι στιγ­μής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σου­η­δούς, ναι. Σε εκεί­νους που έβλα­ψα, ας με συγ­χω­ρή­σουν. Κι εγώ τους συγ­χω­ρώ όλους. Ειρή­νη υμίν», ανα­φέ­ρει στο βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μά του ο φερό­με­νος ως δρά­στης, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Reuters.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλε­ξά­ντερ Ντε Κρόο μετέ­βη εσπευ­σμέ­να στο κέντρο δια­χεί­ρι­σης κρί­σε­ων, μαζί με τους υπουρ­γούς Δικαιο­σύ­νης και Εσω­τε­ρι­κών. «Παρα­κο­λου­θού­με την κατά­στα­ση και ζητά­με από τους κατοί­κους των Βρυ­ξελ­λών να είναι σε επα­γρύ­πνη­ση», υπο­γράμ­μι­σε σε ανάρ­τη­σή του στην πλατ­φόρ­μα Χ (πρώ­ην Twitter).

Ο αγώ­νας για τα προ­κρι­μα­τι­κά του Euro 2024 μετα­ξύ Βελ­γί­ου και Σου­η­δί­ας διε­κό­πη ορι­στι­κά στο ημί­χρο­νο για λόγους ασφα­λεί­ας, όπως ανα­κοί­νω­σε η UEFA. Οι Σου­η­δοί ποδο­σφαι­ρι­στές ξεκα­θά­ρι­σαν στην UEFA ότι δεν θα αγω­νι­ζό­ντου­σαν στο δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο μετά την τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση που στοί­χι­σε τη ζωή σε δύο συμπα­τριώ­τες τους, μετέ­δω­σε νωρί­τε­ρα το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο TV6.

 

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο