Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί

Βόμ­βα έτοι­μη να εκρα­γεί είναι για άλλη μια φορά η Μέση Ανα­το­λή, με τους συνή­θεις υπό­πτους — το Ισρα­ήλ και τους Ευρω­α­τλα­ντι­κούς συμ­μά­χους του — να βάζουν φωτιά σε όλη την περιο­χή για να υπε­ρα­σπι­στούν την εγκλη­μα­τι­κή κατο­χή, τα συμ­φέ­ρο­ντα και τους επι­κίν­δυ­νους για τους λαούς αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς. Η δήλω­ση Νετα­νιά­χου ότι η στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση που ετοι­μά­ζει το Ισρα­ήλ «θα αλλά­ξει τη Μέση Ανα­το­λή», σε συν­δυα­σμό με όσα ήδη συμ­βαί­νουν στην πολύ­πα­θη Γάζα, με περισ­σό­τε­ρους από 2.800 νεκρούς μέσα σε μια βδο­μά­δα, προϊ­δε­ά­ζουν για κλι­μά­κω­ση χωρίς προη­γού­με­νο σε βάρος του παλαι­στι­νια­κού λαού και απει­λούν να σύρουν ολό­κλη­ρη την περιο­χή στο χάος του πολέ­μου και της κατα­στρο­φής, με απρό­βλε­πτες δια­στά­σεις, ρίχνο­ντας «λάδι στη φωτιά» των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών που μαί­νο­νται και κλι­μα­κώ­νο­νται σε μια σει­ρά μέτωπα.

* * *

Ο κίν­δυ­νος διά­χυ­σης του πολέ­μου είναι μεγα­λύ­τε­ρος από ποτέ τα τελευ­ταία χρό­νια και απο­τυ­πώ­νε­ται στα καθη­με­ρι­νά επει­σό­δια, στην ανταλ­λα­γή απει­λών και τελε­σι­γρά­φων ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ και σε άλλα κρά­τη της περιο­χής. Ενδει­κτι­κά, παράλ­λη­λα με την προ­ε­τοι­μα­σία του ισραη­λι­νού στρα­τού να εισβά­λει στη Γάζα κατα­γρά­φο­νται τα εξής:

  • Πολε­μι­κά επει­σό­δια στα σύνο­ρα Λιβά­νου — Ισρα­ήλ, με εκα­τέ­ρω­θεν «προει­δο­ποι­ή­σεις» και στρα­τιω­τι­κές προετοιμασίες.
  • Ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές στη Συρία, με απο­κο­ρύ­φω­μα τις επι­θέ­σεις της περα­σμέ­νης βδο­μά­δας στα αερο­δρό­μια Δαμα­σκού και Χαλε­πί­ου, ενό­ψει της σχε­δια­ζό­με­νης επί­σκε­ψης του Ιρα­νού ΥΠΕΞ. Θυμί­ζου­με ότι στη Συρία συγκε­ντρώ­νο­νται με αντι­τι­θέ­με­να συμ­φέ­ρο­ντα στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις και βάσεις από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Τουρ­κία (σε συνερ­γα­σία με την κυβέρ­νη­ση Ασαντ, κουρ­δι­κές δυνά­μεις και δυνά­μεις τζι­χα­ντι­στών αντί­στοι­χα), ενώ κατα­γρά­φο­νται αερο­μα­χί­ες αμε­ρι­κα­νι­κών και ρωσι­κών αερο­σκα­φών, μέχρι και κατάρ­ρι­ψη τουρ­κι­κού drone από τις ΗΠΑ!
  • Δύο αερο­πλα­νο­φό­ρα των ΗΠΑ έχουν «κλει­δώ­σει» την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο — το ένα βρί­σκε­ται ήδη ανοι­χτά της Γάζας — με συνο­δεία πλή­θους πολε­μι­κών πλοί­ων. Μοί­ρες μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών είναι διε­σπαρ­μέ­νες και σε κατά­στα­ση ετοι­μό­τη­τας σε βάσεις της περιο­χής. Οι ΗΠΑ στέλ­νουν πρό­σθε­τη στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια στο ήδη πάνο­πλο Ισρα­ήλ, όχι μόνο για τη χερ­σαία εισβο­λή στη Γάζα αλλά και για το ενδε­χό­με­νο να υπάρ­ξει κλι­μά­κω­ση και διά­χυ­ση του πολέ­μου, «φωτο­γρα­φί­ζο­ντας» το Ιράν, τη λιβα­νέ­ζι­κη Χεζ­μπο­λάχ κ.ά.
  • Πρό­σθε­τες αερο­ναυ­τι­κές δυνά­μεις στην περιο­χή στέλ­νει και η Βρετανία.
  • Το Ιράν έχει προει­δο­ποι­ή­σει ότι αν δεν στα­μα­τή­σουν οι ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις «τα χέρια όλων των πλευ­ρών στην περιο­χή βρί­σκο­νται στη σκαν­δά­λη». Πραγ­μα­το­ποιεί επα­φές με άλλα κρά­τη της περιο­χής και δια­μη­νύ­ει σε ΗΠΑ και Ισρα­ήλ ότι «δεν θα μεί­νει με σταυ­ρω­μέ­να χέρια» και ότι κανείς δεν μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί τον έλεγ­χο της κατά­στα­σης, ειδι­κά στην περί­πτω­ση που το Ισρα­ήλ ξεκι­νή­σει χερ­σαία επέμ­βα­ση στη Γάζα.
  • Πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο Παλαι­στί­νιοι, εκτο­πι­σμέ­νοι μέσα στη Γάζα από τα ισραη­λι­νά τελε­σί­γρα­φα και τους βομ­βαρ­δι­σμούς, εντεί­νουν την πίε­ση στην Αίγυ­πτο για άνοιγ­μα των συνό­ρων, καθώς επα­νέρ­χο­νται στο προ­σκή­νιο σχε­δια­σμοί που μυρί­ζουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο μπα­ρού­τι, για εκτο­πι­σμό όλων των Παλαι­στι­νί­ων της Γάζας προς την Αίγυπτο.

* * *

Μέσα σ’ αυτό το εκρη­κτι­κό σκη­νι­κό, και μόνο η συμ­με­το­χή ελλη­νι­κών φρε­γα­τών στην αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή ναυ­τι­κή δύνα­μη που ανα­πτύσ­σε­ται στην Ανατ. Μεσό­γειο είναι απα­ρά­δε­κτη και επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη, που βαραί­νει τόσο την κυβέρ­νη­ση όσο και τα άλλα κόμ­μα­τα, κυρί­ως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλα­δή τις δυνά­μεις εκεί­νες που οικο­δό­μη­σαν και στη­ρί­ζουν τη στρα­τη­γι­κή συνερ­γα­σία με το κρά­τος — δολο­φό­νο Ισρα­ήλ, ανα­λαμ­βά­νουν ανα­βαθ­μι­σμέ­νες απο­στο­λές για λογα­ρια­σμό των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών συμ­φε­ρό­ντων σε Ανατ. Μεσό­γειο και Μέση Ανα­το­λή και δια­θέ­τουν στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις και υπο­δο­μές, με πρώ­τη και καλύ­τε­ρη τη βάση της Σού­δας, για την υπο­στή­ρι­ξη στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων του ΝΑΤΟ, όπως τώρα σε βάρος του παλαι­στι­νια­κού λαού, που σφα­γιά­ζε­ται από τον στρα­τό του Ισρα­ήλ. Τα κρο­κο­δεί­λια δάκρυα για την «έκρυθ­μη κατά­στα­ση στην περιο­χή» και οι θεα­τρι­νι­σμοί σε ρόλο ειρη­νο­ποιού δεν πεί­θουν κανέ­ναν, όταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι έχουν ταχθεί ανα­φαν­δόν με το «δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στην αυτο­ά­μυ­να», κατα­δι­κά­ζο­ντας το δικαί­ω­μα του παλαι­στι­νια­κού λαού να αγω­νί­ζε­ται για να έχει πατρί­δα, την οποία άλλω­στε ούτε οι ίδιοι ανα­γνω­ρί­ζουν, αρνού­με­νοι να εφαρ­μό­σουν την ομό­φω­νη από­φα­ση της ελλη­νι­κής Βου­λής από το 2015, προς ικα­νο­ποί­η­ση των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών συμ­μά­χων τους.

* * *

Μόνη ασπί­δα προ­στα­σί­ας στον παλαι­στι­νια­κό λαό και στον αγώ­να του ενά­ντια στην κατο­χή, μονα­δι­κή ελπί­δα για τους λαούς όλου του κόσμου που αγω­νί­ζο­νται, είναι η γνή­σια λαϊ­κή αλλη­λεγ­γύη, που για μια ακό­μα φορά έδει­ξε τη σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας. Οι μαζι­κές δια­δη­λώ­σεις σε μεγά­λες δυτι­κές πρω­τεύ­ου­σες, ακό­μα και στις ΗΠΑ, η καθο­λι­κή κατα­δί­κη της ισραη­λι­νής κατο­χής και επι­θε­τι­κό­τη­τας από τα λαϊ­κά κινή­μα­τα σε όλο τον κόσμο, δεί­χνουν τη δύνα­μη που έχουν οι λαοί και ταυ­τό­χρο­να τον μόνο δρό­μο που μπο­ρεί να βάλει εμπό­δια, να δώσει απά­ντη­ση στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά εγκλή­μα­τα και τους σχε­δια­σμούς. Σ’ αυτόν τον αγώ­να πρω­το­στα­τούν στη χώρα μας το ΚΚΕ, οι δυνά­μεις του στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, εκα­το­ντά­δες σωμα­τεία και φορείς, χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι και συν­δι­κα­λι­στές, με πολύ­μορ­φες δρά­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης στον παλαι­στι­νια­κό λαό και κατα­δί­κης των εγκλη­μά­των του Ισρα­ήλ και των συμ­μά­χων του. Οι αγω­νι­στι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις αυτής της βδο­μά­δας, με κορύ­φω­ση το μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο αύριο στην Αθή­να, μπο­ρούν και πρέ­πει να στεί­λουν ένα ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα στην κυβέρ­νη­ση και στα κόμ­μα­τα — στυ­λο­βά­τες των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών σχε­δια­σμών: Αλλη­λεγ­γύη στον λαό της Παλαι­στί­νης και στον αγώ­να του ενά­ντια στην κατο­χή, καμία εμπλο­κή — καμία συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στο έγκλημα.

Κ. Μ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο