Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Β. Πούτιν: Επιβεβαίωσε το θάνατο πιλότων στην ανταρσία της Βάγκνερ

Ο ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν απέ­τι­σε χθες Δευ­τέ­ρα το βρά­δυ φόρο τιμής στους πιλό­τους οι οποί­οι σκο­τώ­θη­καν στη ματαιω­θεί­σα ανταρ­σία της εται­ρεί­ας μισθο­φό­ρων Βάγκνερ, επι­βε­βαιώ­νο­ντας εμμέ­σως πλη­ρο­φο­ρί­ες ρώσων μπλό­γκερ που έκα­ναν λόγο για καταρ­ρί­ψεις ελι­κο­πτέ­ρων και αερο­σκά­φους από τους στασιαστές.

«Το θάρ­ρος και η αυτο­θυ­σία των πεσό­ντων ηρώ­ων πιλό­των έσω­σε τη Ρωσία από τρα­γι­κές κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες», είπε ο ρώσος πρό­ε­δρος κατά τη διάρ­κεια του χθε­σι­νού διαγ­γέλ­μα­τος προς τους πολί­τες, του πρώ­του αφού η ανταρ­σία της Βάγκνερ έλα­βε τέλος το Σάββατο.

Δεν έχει δοθεί στη δημο­σιό­τη­τα κανέ­νας επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός των θυμά­των· η Μόσχα δεν έχει ξεκα­θα­ρί­σει ούτε πόσα αερο­σκά­φη καταρ­ρί­φθη­καν, ούτε πόσοι χει­ρι­στές ή/και μέλη πλη­ρω­μά­των σκοτώθηκαν.

Πάντως ρώσοι χρή­στες της πλατ­φόρ­μας Telegram που παρα­κο­λου­θούν συστη­μα­τι­κά τις δρα­στη­ριό­τη­τες των ρωσι­κών ένο­πλων δυνά­με­ων, ανά­με­σά τους το μπλογκ Rybar, που έχει κάπου ένα εκα­τομ­μύ­ριο ακο­λού­θους, έκα­ναν λόγο το Σάβ­βα­το για 13 ως 20 αερο­πό­ρους νεκρούς και καταρ­ρί­ψεις τριών ελι­κο­πτέ­ρων ηλε­κτρο­νι­κού πολέ­μου Mi‑8 MTPR, ενός αερο­σκά­φους επι­τή­ρη­σης Ιλιού­σιν Il-18 και δύο επι­θε­τι­κών ελι­κο­πτέ­ρων, ενός Καμόφ Ka-52 κι ενός Mi-35, μετα­ξύ άλλων. Το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόι­τερς επι­ση­μαί­νει πως δεν είναι σε θέση να επα­λη­θεύ­σει τις πλη­ρο­φο­ρί­ες αυτές.

Ο κ. Πού­τιν είπε πως άφη­σε τη σχε­δόν 24ωρη ανταρ­σία να εξε­λι­χθεί διό­τι ήθε­λε να απο­φύ­γει την αιμα­το­χυ­σία και επέρ­ρι­ψε σε ορι­σμέ­νους ηγέ­τες της Βάγκνερ την ευθύ­νη για τους θανάτους.

«Τους είπαν ψέμα­τα», δήλω­σε ανα­φε­ρό­με­νος αντί­στοι­χα στους μισθο­φό­ρους και επι­κε­φα­λής τους, «τους έσπρω­ξαν στον θάνα­το», τους ώθη­σαν «να πυρο­βο­λή­σουν τους δικούς τους».

Χωρίς να ανα­φερ­θεί ονο­μα­στι­κά στον επι­κε­φα­λής της Βάγκνερ, τον επι­χει­ρη­μα­τία Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν, ο κ. Πού­τιν ανέ­φε­ρε πως όσοι μαχη­τές της εται­ρεί­ας μισθο­φό­ρων απο­φά­σι­σαν να μην υπο­γρά­ψουν συμ­βά­σεις με το υπουρ­γείο Άμυ­νας μπο­ρούν να μετε­γκα­τα­στα­θούν στη Λευ­κο­ρω­σία ή να επι­στρέ­ψουν στην πολι­τι­κή ζωή.

Ο κ. Πού­τιν, που αυτο­προ­βλή­θη­κε όπως συνη­θί­ζει ως εγγυ­η­τής της «στα­θε­ρό­τη­τας» της Ρωσί­ας, δεν έδω­σε στο χθε­σι­νό διάγ­γελ­μα λεπτο­μέ­ρειες για τη συμ­φω­νία που κλεί­στη­κε ώστε να τερ­μα­τι­στεί η ανταρ­σία ή τους όρους της.

Ρώσος βου­λευ­τής με επιρ­ροή ωστό­σο απαί­τη­σε οι στα­σια­στές να τιμωρηθούν.

«Δεν πιστεύω πως αξί­ζουν συγ­χώ­ρε­ση οι στα­σια­στές που σκό­τω­σαν πιλό­τους, τους συντρό­φους τους στα όπλα», τόνι­σε ο Λεο­νίντ Σλού­τσκι. «Οι άνθρω­ποι αυτοί θα έπρε­πε να προ­σα­χθούν ενώ­πιον της δικαιο­σύ­νης και να υπο­στούν την πιο αυστη­ρή τιμωρία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο