Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα: Η «σφοδρότερη ημέρα μαχών» μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής

Ισραη­λι­νές δυνά­μεις, υπο­στη­ρι­ζό­με­νες από μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη που έχουν ρίξει εκα­το­ντά­δες βόμ­βες και άλλα πυρο­μα­χι­κά, εμπλέ­κο­νται στη σφο­δρό­τε­ρη ημέ­ρα μαχών μετά την έναρ­ξη της εισβο­λής τους στη Λωρί­δα της Γάζας, δήλω­σε σήμε­ρα το από­γευ­μα ένας Ισραη­λι­νός ανώ­τε­ρος στρα­τιω­τι­κός διοικητής.

«Βρι­σκό­μα­στε στην πιο έντο­νη μέρα μετά την έναρ­ξη της χερ­σαί­ας επι­χεί­ρη­σης», δήλω­σε ο στρα­τη­γός Για­ρόν Φίν­κελ­μαν, επι­κε­φα­λής των δυνά­με­ων των IDF που διε­ξά­γουν επι­χει­ρή­σεις στη Λωρί­δα της Γάζας.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, ισραη­λι­νές δυνά­μεις μάχο­νται στη Τζα­μπά­λια, βόρεια της πόλης της Γάζας και στη Σου­τζά­για, ανα­το­λι­κά της πόλης, και τώρα πολε­μούν επί­σης στη Χαν Γιου­νίς, στο νότιο τμή­μα του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα. «Βρι­σκό­μα­στε στην καρ­διά της Τζα­μπά­λια, στην καρ­διά της Σου­τζά­για, και τώρα επί­σης στην καρ­διά της Χαν Γιου­νίς», είπε.

Ξεπερνούν τους 15.900 οι νεκροί

Πάνω από 15.900 Παλαι­στί­νιοι έχουν σκο­τω­θεί στη Γάζα από την έναρ­ξη της επί­θε­σης του κρά­τους — δολο­φό­νου του Ισρα­ήλ, δήλω­σε σήμε­ρα η Παλαι­στί­νια υπουρ­γός Υγεί­ας, προ­σθέ­το­ντας ότι μετα­ξύ των νεκρών περι­λαμ­βά­νο­νται 250 υγειονομικοί.

Οι δηλώ­σεις της υπουρ­γού Υγεί­ας Μάι αλ-Κάι­λα έγι­ναν από την πόλη Ραμά­λα στη Δυτι­κή Όχθη.

Νωρί­τε­ρα, η υπουρ­γός δήλω­σε ότι 260 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 3.200 τραυ­μα­τί­στη­καν στη Δυτι­κή Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας στη Λωρί­δα της Γάζας δήλω­σε στο Reuters μέσα από το νοσο­κο­μείο «Νάσερ», ότι σήμε­ρα το πρωί μετα­φέρ­θη­καν 43 πτώ­μα­τα στο νοσο­κο­μείο αυτό που βρί­σκε­ται στην πόλη Χαν Γιού­νις στο νότιο τμή­μα της Γάζας.

Από το πρωί η Χαν Γιου­νίς, βρί­σκε­ται στο στό­χα­στρο της ισραη­λι­νής πολε­μι­κής αερο­πο­ρί­ας με βομ­βαρ­δι­σμούς κατοι­κη­μέ­νων περιοχών.

Στα ανα­το­λι­κά της πόλης, μαί­νο­νται σφο­δρές μάχες, καθώς ο ισραη­λι­νός στρα­τός επι­χει­ρεί να εισέλ­θει στην πόλη, συνα­ντώ­ντας την σφο­δρή αντί­στα­ση των Παλαι­στι­νί­ων μαχητών.

Συνο­λι­κά 80 Ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες έχουν σκο­τω­θεί στην Γάζα, απο την έναρ­ξη της χερ­σαί­ας επι­χεί­ρη­σης, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Επι­τε­λείο των ισραη­λι­νών ενό­πλων δυνά­με­ων. «Προ­χω­ρού­με τώρα με το δεύ­τε­ρο στά­διο. Ενα δεύ­τε­ρο στά­διο που θα είναι στρα­τιω­τι­κά δύσκο­λο», δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Εϊλόν Λεβί.

Την ίδια ώρα οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις με φυλ­λά­δια που πετούν από drones, καλούν τους Παλαι­στι­νί­ους να εγκα­τα­λεί­ψουν την ανα­το­λι­κή Χαν Γιου­νίς απο­κα­λώ­ντας την «επι­κίν­δυ­νη ζώνη μάχης». Τους δίνουν εντο­λή να κατευ­θυν­θούν προς την Ράφα και τα σύνο­ρα με την Αίγυπτο.

Ο Τόμας Γουάιτ, επι­κε­φα­λής της UNRWA στη Γάζα, δηλώ­νει ότι «δεν είμα­στε σε θέση να παρέ­χου­με βοή­θεια σε 100.000 νέους εκτο­πι­σμέ­νους στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας»,

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο