Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα: Το 35% των κτιρίων του παλαιστινιακού θύλακα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Δορυ­φο­ρι­κές εικό­νες που ανέ­λυ­σε το Δορυ­φο­ρι­κό Κέντρο του ΟΗΕ δεί­χνουν ότι το 35% των κτι­ρί­ων στη Λωρί­δα της Γάζας έχει κατα­στρα­φεί ή υπο­στεί ζημιές από τις επι­χει­ρή­σεις του ισραη­λι­νού στρα­τού στον παλαι­στι­νια­κό θύλακα.

Στην εκτί­μη­σή του το Δορυ­φο­ρι­κό Κέντρο του ΟΗΕ (UNOSAT) χρη­σι­μο­ποί­η­σε υψη­λής ευκρί­νειας δορυ­φο­ρι­κές εικό­νες που ελή­φθη­σαν στις 29 Φεβρουα­ρί­ου και τις συνέ­κρι­νε με εικό­νες που είχαν ληφθεί πριν και μετά την έναρ­ξη του πολέ­μου στις 7 Οκτωβρίου.

Κατέ­λη­ξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι το 35% όλων των κτι­ρί­ων στη Λωρί­δα της Γάζας — 88.868 κτί­ρια-έχουν κατα­στρα­φεί ή υπο­στεί ζημιές. Από αυτά τα 31.198 έχουν κατα­στρα­φεί, τα 16.908 έχουν υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές και 40.762 έχουν υπο­στεί μέτριες ζημιές.

Σε σύγκρι­ση με προη­γού­με­νη εκτί­μη­ση που είχε κάνει το UNOSAT με βάση εικό­νες που είχαν ληφθεί τον Ιανουά­ριο κατα­γρά­φε­ται αύξη­ση κατά σχε­δόν 20.000 στον αριθ­μό των κτι­ρί­ων που έχουν κατα­στρα­φεί ή υπο­στεί ζημιές.

«Η σημα­ντι­κό­τε­ρη αύξη­ση στις ζημιές κατα­γρά­φη­κε στη Χαν Γιού­νις και τη Γάζα», με επι­πλέ­ον 12.279 κτί­ρια να έχουν υπο­στεί ζημιές στη Χαν Γιού­νις και 2.010 στην πόλη της Γάζας, εξή­γη­σε η ίδια πηγή.

«Η Χαν Γιού­νις επλή­γη ιδιαί­τε­ρα σκλη­ρά, με 6.663 κτί­ρια να έχουν κατα­στρα­φεί πρό­σφα­τα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο