Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έρευνα ΕΒΕΑ & Microsoft : Μία στις δύο γυναίκες αντιμέτωπη με προκλήσεις, λόγω φύλου, στην επαγγελματική της εξέλιξη

Μία στις δύο γυναί­κες έχουν βιώ­σει προ­κα­τά­λη­ψη ή διά­κρι­ση λόγω φύλου, ενώ έχουν αντι­με­τω­πί­σει και προ­κλή­σεις στην εξέ­λι­ξή τους λόγω του φύλου τους.

Αυτό προ­κύ­πτει από τη νέα έρευ­να που πραγ­μα­το­ποί­η­σε το Εμπο­ρι­κό και Βιο­μη­χα­νι­κό Επι­με­λη­τή­ριο Αθη­νών (ΕΒΕΑ) σε συνερ­γα­σία με τη Microsoft για την ανά­δει­ξη των προ­κλή­σε­ων που αντι­με­τω­πί­ζουν οι γυναί­κες στον εργα­σια­κό χώρο.

Ειδι­κό­τε­ρα, σκο­πός της έρευ­νας ήταν αφε­νός η χαρ­το­γρά­φη­ση και απο­τύ­πω­ση της αντί­λη­ψης των γυναι­κών για τη θέση τους στην αγο­ρά εργα­σί­ας και αφε­τέ­ρου η ανά­δει­ξη βασι­κών ζητη­μά­των που επη­ρε­ά­ζουν τη συμ­με­το­χή τους σε αυτή. Η συμ­με­το­χή στην έρευ­να ήταν εθε­λο­ντι­κή, απευ­θυ­νό­ταν απο­κλει­στι­κά σε γυναί­κες εργα­ζό­με­νες σε επι­χει­ρή­σεις σε όλη την Ελλά­δα, από όλους τους κλά­δους της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, ανε­ξαρ­τή­τως μεγέ­θους και νομι­κής μορ­φής, και περιε­λάμ­βα­νε τη συμπλή­ρω­ση ενός ανώ­νυ­μου ερωτηματολογίου.

Σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας, ανα­φο­ρι­κά με τις προ­κλή­σεις στον χώρο εργα­σί­ας, μία στις δύο γυναί­κες που πήραν μέρος στην έρευ­να δήλω­σαν ότι έχουν βιώ­σει προ­κα­τά­λη­ψη ή διά­κρι­ση λόγω φύλου, καθώς και ότι έχουν αντι­με­τω­πί­σει προ­κλή­σεις στην εξέ­λι­ξή τους λόγω του φύλου τους.

Επι­πλέ­ον, το 78,5% πιστεύ­ει ότι υπάρ­χει έλλει­ψη εκπρο­σώ­πη­σης γυναι­κών σε ηγε­τι­κές θέσεις και το 77% θεω­ρεί ότι το μισθο­λο­γι­κό χάσμα στην ελλη­νι­κή αγο­ρά εργα­σί­ας μετα­ξύ φύλων υφί­στα­ται ακό­μη, καθώς και ότι έχει συνα­ντή­σει περι­πτώ­σεις όπου άνδρες τυγ­χά­νουν προ­νο­μια­κής μεταχείρισης.

Τέλος, παρό­τι 1 στις 2 ερω­τη­θεί­σες πιστεύ­ει ότι έχει υπάρ­ξει βελ­τί­ω­ση σε θέμα­τα ισό­τη­τας στην αγο­ρά εργα­σί­ας τα τελευ­ταία χρό­νια, το 82% του συνό­λου των γυναι­κών που πήραν μέρος στην έρευ­να θεω­ρεί ότι υπάρ­χει ανά­γκη για ισχυ­ρό­τε­ρες πολι­τι­κές για την αντι­με­τώ­πι­ση των έμφυ­λων ανι­σο­τή­των στον χώρο εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο