Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Η χώρα έζησε –συγκριτικά– πιο ήρεμη νύχτα έπειτα από πέντε συνεχόμενα βράδια οργισμένων αντιδράσεων και καταστολής

Η νύχτα της Κυρια­κής προς Δευ­τέ­ρα ήταν, συγκρι­τι­κά, πιο ήρε­μη, έπει­τα από πέντε συνα­πτά βρά­δια οργι­σμέ­νων αντι­δρά­σε­ων και επει­σο­δί­ων με τις δυνά­μεις κατα­στο­λής το έναυ­σμα των οποί­ων ήταν ο θάνα­τος 17χρονου από σφαί­ρα αστυνομικού.

Ως τη 01:30 [σ.σ. τοπι­κή ώρα· 02:30 ώρα Ελλά­δας], οι δυνά­μεις κατα­στο­λής είχαν προ­χω­ρή­σει σε 78 προ­σα­γω­γές σε όλη τη γαλ­λι­κή επι­κρά­τεια, κατά τους αριθ­μούς του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, χωρίς να ανα­φερ­θεί κάποιο μεί­ζον επει­σό­διο. Στο Παρί­σι και τα προ­ά­στιά του προ­σή­χθη­σαν 20 πρό­σω­πα ως τη 01:00 [02:00 ώρα Ελλά­δας], σύμ­φω­να με τη νομαρ­χια­κή αστυ­νο­μι­κή διεύθυνση.

Ο γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν ανα­μέ­νε­ται να υπο­δε­χθεί σήμε­ρα τους προ­έ­δρους των δυο σωμά­των του γαλ­λι­κού κοι­νο­βου­λί­ου, κατό­πιν, αύριο Τρί­τη, τους δημάρ­χους 220 δήμων και κοι­νο­τή­των όπου ξέσπα­σαν βίαια επει­σό­δια. Ζήτη­σε επί­σης από την πρω­θυ­πουρ­γό του Ελι­ζα­μπέτ Μπορν να συνα­ντη­θεί με τους προ­έ­δρους των Κοι­νο­βου­λευ­τι­κών Ομά­δων σήμερα.

Ο αρχη­γός του κρά­τους θέλει να «ξεκι­νή­σει λεπτο­με­ρές και πιο μακρο­πρό­θε­σμο έργο για να κατα­νοη­θούν σε βάρος τα αίτια που οδή­γη­σαν στα γεγο­νό­τα» των τελευ­ταί­ων ημε­ρών στη Γαλ­λία, σύμ­φω­να με το Ελιζέ.

Σε πέντε βρά­δια ταρα­χών, ως το πρωί της Κυρια­κής, το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών κατα­μέ­τρη­σε περί­που 5.000 πυρ­πο­λη­μέ­να αυτο­κί­νη­τα, σχε­δόν 1.000 δημό­σια κτί­ρια που πυρ­πο­λή­θη­καν ή υπέ­στη­σαν φθο­ρές, 250 επι­θέ­σεις σε τμή­μα­τα της αστυ­νο­μί­ας ή της χωρο­φυ­λα­κής, πάνω από 700 τραυ­μα­τί­ες στις τάξεις των δυνά­με­ων επι­βο­λής του νόμου…

«Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη»

Μετά το ξέσπα­σμα των βίαιων επει­σο­δί­ων σε μεγά­λο μέρος της χώρας, αρχί­ζουν να έχουν απο­τέ­λε­σμα οι εκκλή­σεις για την απο­κα­τά­στα­ση της ηρε­μί­ας; Χθες το από­γευ­μα, η για­γιά του εφή­βου ο οποί­ος σκο­τώ­θη­κε την περα­σμέ­νη Τρί­τη στη Ναντέρ, δυτι­κό προ­ά­στιο της γαλ­λι­κής πρω­τεύ­ου­σας, κατά τη διάρ­κεια ελέγ­χου της τρο­χαί­ας, επει­δή «αρνή­θη­κε να υπα­κού­σει», απηύ­θυ­νε μήνυ­μα σε όσους συμ­με­τέ­χουν στις ταραχές.

Η Ναντιά τους ζήτη­σε να «μη σπά­νε βιτρί­νες, να μην δια­λύ­ουν σχο­λεία και λεω­φο­ρεία», μέσω του BFMTV.

«Απο­κα­μω­μέ­νη», «συντε­τριμ­μέ­νη», ζήτη­σε ο δρά­στης του μοι­ραί­ου πυρο­βο­λι­σμού να πλη­ρώ­σει για την πρά­ξη του «όπως όλοι», δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως έχει «εμπι­στο­σύ­νη στη δικαιοσύνη».

Ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις επί ποδός

Για τρί­τη συνε­χό­με­νη νύχτα συνε­χί­στη­κε η κινη­το­ποί­η­ση τερά­στιων δυνά­με­ων, κάπου 45.000 χωρο­φυ­λά­κων και αστυ­νο­μι­κών με την υπο­στή­ρι­ξη τεθω­ρα­κι­σμέ­νων, σε όλη τη Γαλλία.

Σε κάποια σημεία έντα­σης, ιδί­ως στη Λιόν, όπου η αστυ­νο­μία έκα­νε χρή­ση δακρυ­γό­νων, ομά­δες ακρο­δε­ξιών βγή­καν στους δρό­μους προ­φα­νώς με πρό­θε­ση να συγκρου­στούν με ταραχοποιούς.

Μετά τη δημο­σιο­ποί­η­ση ερα­σι­τε­χνι­κού βίντεο που απέ­δει­ξε ότι η αρχι­κή εκδο­χή των γεγο­νό­των που έδω­σε η γαλ­λι­κή αστυ­νο­μία δεν είχε καμία σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ο θάνα­τος από σφαί­ρα που βλή­θη­κε σχε­δόν εξ επα­φής από μοτο­σι­κλε­τι­στή της του Ναέλ, 17 ετών, στη Ναντέρ, προ­κά­λε­σε σοκ ως την κορυ­φή του κρά­τους, έβα­λε φωτιά στη χώρα και είχε αντί­κτυ­πο πολύ πέραν των συνό­ρων της Γαλλίας.

Αρκε­τές ευρω­παϊ­κές κυβερ­νή­σεις, ανά­με­σά τους αυτή της Βρε­τα­νί­ας, επι­και­ρο­ποί­η­σαν τις ταξι­διω­τι­κές οδη­γί­ες τους, συνι­στώ­ντας στους υπη­κό­ους τους να μην πηγαί­νουν σε περιο­χές όπου υπάρ­χει κίν­δυ­νος να ξεσπά­σουν ταρα­χές. Ο γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος Όλαφ Σολτς δήλω­σε εξάλ­λου χθες Κυρια­κή «ανή­συ­χος» για τα γεγο­νό­τα στη Γαλλία.

Το κύμα βίαιων επει­σο­δί­ων και η οργή χιλιά­δων νεα­ρών κατοί­κων λαϊ­κών συνοι­κιών εξαι­τί­ας της αστυ­νο­μι­κής βίας ανα­κά­λε­σαν στις μνή­μες αρκε­τών τις ταρα­χές του 2005, μετά τους θανά­τους δυο εφή­βων κατά τη διάρ­κεια κατα­δί­ω­ξης της αστυ­νο­μί­ας. Μέσα σε τρεις εβδο­μά­δες, είχαν κατα­στρα­φεί 10.000 οχή­μα­τα, είχαν πυρ­πο­λη­θεί πάνω από 200 δημό­σια κτί­ρια και είχαν συλ­λη­φθεί κάπου 5.200 άνθρωποι.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο