Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Σκληρά μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών

Ευθυ­γραμ­μι­ζό­με­νη με τη συνο­λι­κή πολι­τι­κή της ΕΕ, που υιο­θε­τεί σε μεγά­λο βαθ­μό πολι­τι­κές που περι­λαμ­βά­νο­νται στην αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή ατζέ­ντα της ακρο­δε­ξιάς, η κυβέρ­νη­ση της Γαλ­λί­ας ανα­κοί­νω­σε σκλη­ρά μέτρα κατά προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, κλεί­νο­ντας την πόρ­τα της εισό­δου και αυξά­νο­ντας κατα­κό­ρυ­φα τις απελάσεις.

«Θέλου­με να ανα­κτή­σου­με τον έλεγ­χο της μετα­να­στευ­τι­κής μας πολι­τι­κής», τόνι­σε ο Γάλ­λος πρω­θυ­πουρ­γός Εντουάρ Φιλίπ στους δημο­σιο­γρά­φους, παρου­σιά­ζο­ντας τα νέα μέτρα της κυβέρ­νη­σης για τη μετανάστευση.

Σύμ­φω­να με τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε ο Φιλίπ, η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση θα κατε­δα­φί­σει κάποιους από τους αυτο­σχέ­διους καταυ­λι­σμούς μετα­να­στών, θα επι­βά­λει ποσο­στώ­σεις για τους μετα­νά­στες που πηγαί­νουν στη χώρα για να εργα­στούν, ενώ θα στε­ρή­σει από τους νεο­α­φι­χθέ­ντες αιτού­ντες άσυ­λο πρό­σβα­ση σε μη επεί­γου­σα ιατρι­κή περίθαλψη.

Ο Φιλίπ επι­σή­μα­νε ότι τα νέα μέτρα θα σημα­το­δο­τή­σουν «μια Γαλ­λία που είναι ανοι­κτή, αλλά όχι αφε­λής» και υπο­στή­ρι­ξε ότι «η γενι­κή αίσθη­ση των δρά­σε­ών μας είναι η κυριαρ­χία (…) Είναι να εκφρά­ζου­με και να υιο­θε­τού­με ξεκά­θα­ρες επι­λο­γές σε ό,τι αφο­ρά την υπο­δο­χή και την ενσω­μά­τω­ση» και να δια­σφα­λί­σου­με «μια δίκαιη ισορ­ρο­πία μετα­ξύ δικαιω­μά­των και υποχρεώσεων».

Με τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε, η Γαλ­λία προ­στί­θε­ται σε μία σει­ρά άλλων χωρών της ΕΕ ‑όπως η Ιτα­λία, η Σου­η­δία, αλλά και η Ελλά­δα- που έχουν υιο­θε­τή­σει αυστη­ρό­τε­ρη μετα­να­στευ­τι­κή πολιτική.

Ο Μακρόν θεω­ρεί ότι μια σκλη­ρή πολι­τι­κή για τη μετα­νά­στευ­ση θα τον βοη­θή­σει να απο­κτή­σει μεγα­λύ­τε­ρη πρό­σβα­ση στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και έτσι θα ανα­κό­ψει την εκλο­γι­κή δυνα­μι­κή της Μαρίν Λε Πέν στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2022.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο