Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Συνεχίζονται δυναμικά οι μαζικές διαδηλώσεις — Αντιμέτωπος με μεγάλη πολιτική κρίση ο Μακρόν

Αστυ­νο­μι­κοί συγκρού­στη­καν με δια­δη­λω­τές στο Παρί­σι, για τρί­το συνε­χό­με­νο βρά­δυ, καθώς χιλιά­δες άνθρω­ποι κινη­το­ποι­ή­θη­καν για άλλη μια φορά σε όλη τη χώρα, ενά­ντια στην πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης ν’ αυξή­σει τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης, περ­νώ­ντας μάλι­στα τις αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές, χωρίς ψηφο­φο­ρία στην Εθνοσυνέλευση.

«Μακρόν, παραι­τή­σου» και «Ο Μακρόν θα σπά­σει, εμείς θα νική­σου­με» ήταν τα συν­θή­μα­τα που φώνα­ζε το πλή­θος στην Πλας ντ’ Ιτα­λί, στο νότιο Παρί­σι. Η αστυ­νο­μία έκα­νε χρή­ση δακρυ­γό­νων και συγκρού­στη­κε με ορι­σμέ­νες ομά­δες διαδηλωτών.

Νωρί­τε­ρα, οι δημο­τι­κές αρχές και η αστυ­νο­μία είχαν απα­γο­ρεύ­σει τις συγκε­ντρώ­σεις στην κεντρι­κή Πλας ντε λα Κον­κόρντ και στα γει­το­νι­κά Ηλύ­σια Πεδία, απα­γό­ρευ­ση που αψή­φη­σαν οι διαδηλωτές.

Η συντο­νι­στι­κή επι­τρο­πή των τρι­το­βάθ­μιων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων κάλε­σε σε «νέα μεγά­λη μέρα απερ­γιών και δια­δή­λω­σης την Πέμ­πτη 23 Μάρτη».

Στο μετα­ξύ, συνε­χί­ζο­νται οι επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις σε μια σει­ρά κλά­δους. Η Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στα Λιμά­νια και τις Προ­βλή­τες της CGT προ­χω­ρά σε 72ωρη απερ­γία στις 21, 22 και 23 Μαρ­τί­ου. Παράλ­λη­λα καλεί σε άλλες αγω­νι­στι­κές δρά­σεις, όπως τη δια­κο­πή σε υπε­ρω­ρί­ες και έκτα­κτες βάρ­διες. Απέ­να­ντι στον κυβερ­νη­τι­κό αυταρ­χι­σμό, η Ομο­σπον­δία ξεκα­θα­ρί­ζει ότι θα συνε­χί­σει και θα ενι­σχύ­σει τον αγώ­να, ενώ θέτει στο προ­σκή­νιο και το αίτη­μα για συντα­ξιο­δό­τη­ση στα 60 χρό­νια για όλους και στα 55 χρό­νια για τα βαρέα και ανθυ­γιει­νά επαγγέλματα.

Κινη­το­ποι­ή­σεις συνε­χί­ζο­νται επί­σης και σε μια σει­ρά διυ­λι­στή­ρια και άλλες μεγά­λες εγκα­τα­στά­σεις στον κλά­δο της Ενέρ­γειας. Μετα­ξύ άλλων οι απερ­γί­ες των εργα­ζο­μέ­νων έχουν κλεί­σει το διυ­λι­στή­ριο La Mede της Total, αντί­στοι­χη κινη­το­ποί­η­ση συζη­τούν οι εργα­ζό­με­νοι στο διυ­λι­στή­ριο της Νορ­μαν­δί­ας. Παράλ­λη­λα, το διυ­λι­στή­ριο Gravenchon ανα­μέ­νε­ται να κλεί­σει σύντο­μα μετά την απερ­γία στην απο­θή­κη πετρε­λαί­ου της CIM. Στο Donges, το διυ­λι­στή­ριο της TotalEnergies, έκλει­σε από τις 6 Μαρ­τί­ου. Στο Montoir-de-Bretagne, ο μεγά­λος τερ­μα­τι­κός σταθ­μός LNG στο λιμά­νι της Νάντης — Saint-Nazaire, καθώς και ο θερ­μοη­λε­κτρι­κός σταθ­μός, απερ­γούν επί­σης. Η κρα­τι­κή απο­θή­κη καυ­σί­μων SFDM, που βρί­σκε­ται σε τμή­μα του λιμα­νιού, απο­κλεί­στη­κε επί­σης από οδοφράγματα.

Σε όλη τη Γαλ­λία, οι εργα­ζό­με­νοι σε άλλες τοπο­θε­σί­ες LNG, όπως αυτή στο Fos-sur-Mer, ή σε πολ­λές γιγά­ντιες απο­θή­κες πετρε­λαί­ου, απερ­γούν επί­σης. Στη Χάβρη, η Compagnie Industrielle Maritime (CIM), η οποία προ­μη­θεύ­ει αργό πετρέ­λαιο το διυ­λι­στή­ριο της Νορ­μαν­δί­ας (Total), αυτό της Gravenchon (Exxon) καθώς και τα αερο­δρό­μια του Παρι­σιού με κηρο­ζί­νη, βρί­σκε­ται επί­σης σε απεργία.

Με δεδο­μέ­νες πάντως την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή αδυ­να­μία, την αντί­θε­ση της κοι­νής γνώ­μης στις προ­τά­σεις του για την ανα­μόρ­φω­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού και τις αυξα­νό­με­νες πρά­ξεις βίας στους δρό­μους και τις πλα­τεί­ες της Γαλ­λί­ας, ο Εμα­νου­έλ Μακρόν αναμ­φί­βο­λα διέρ­χε­ται τη δυσκο­λό­τε­ρη περί­ο­δο της θητεί­ας του στην προ­ε­δρία της Δημοκρατίας.

Ως είθι­σται σε περιό­δους κρί­σης στη Γαλ­λία, κάποια στιγ­μή ο πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας λαμ­βά­νει τον λόγο και απευ­θύ­νε­ται στους πολί­τες. Σε ότι αφο­ρά τον Εμα­νου­έλ Μακρόν πολ­λοί ανα­ρω­τιού­νται ποτέ θα μιλή­σει, αλλά πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι ανα­ρω­τιού­νται τι θα μπο­ρού­σε υπό τις παρού­σες συν­θή­κες να πει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr, AFP

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο