Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΑΛΛΙΑ: Οι μαζικότερες διαδηλώσεις της τελευταίας 20ετίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο (VIDEO — ΦΩΤΟ)

Πηγή φωτο: Associated Press

Μαζι­κές και μαχη­τι­κές ήταν οι σημε­ρι­νές απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων της Γαλ­λί­ας, ενά­ντια στις νέες αντια­σφα­λι­στι­κές ανα­τρο­πές που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση Μακρόν.

Σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις των συν­δι­κά­των στο Παρί­σι πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η μεγα­λύ­τε­ρη απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση που έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην γαλ­λι­κή πρω­τεύ­ου­σα από το 2000, ενά­ντια στη αντια­σφα­λι­στι­κή μεταρρύθμιση.

Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι πάνω από 500.000 δια­δη­λω­τές βγή­καν στους δρό­μους, ενώ σε όλη τη Γαλ­λία υπο­λο­γί­ζε­ται πως η συμ­με­το­χή είναι 20% μεγα­λύ­τε­ρη από την απερ­γία στις 19 Γενάρη.

Το Ivalides πλυμ­μη­ρι­σμέ­νο απο απερ­γούς εργα­ζό­με­νους, αργά το από­γευ­μα της Τρί­της (Associated Press)

Στο κέντρο του Παρι­σιού η προ­σέ­λευ­ση των απερ­γών δια­δη­λω­τών ήταν τέτοια που η προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη συγκέ­ντρω­ση άρχι­σε με τρεις ώρες καθυ­στέ­ρη­ση, καθώς κατέ­φθα­ναν από παντού μαζι­κά μπλό­κα από διά­φο­ρους παρα­γω­γι­κούς κλάδους.

Με τις κινη­το­ποι­ή­σεις οι εργα­ζό­με­νοι απα­ντούν μαχη­τι­κά και απο­φα­σι­στι­κά στην κυβερ­νη­τι­κή αδιαλ­λα­ξία που εκφρά­στη­κε δια στό­μα­τος της πρω­θυ­πουρ­γού, Ελι­ζα­μπέτ Μπορν, η οποία το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο είπε ότι η αύξη­ση της ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης δεν είναι «πλέ­ον δια­πραγ­μα­τεύ­σι­μη».

Σημειώ­νε­ται ότι η συζή­τη­ση του αντια­σφα­λι­στι­κού νομο­σχε­δί­ου στην αρμό­δια κοι­νο­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή ξεκί­νη­σε τη Δευ­τέ­ρα, ενώ στην Ολο­μέ­λεια ανα­μέ­νε­ται να υπο­βλη­θεί στις 6 Φλεβάρη.

Μαζι­κή ήταν και η παρου­σία του ΠΑΜΕ, αντι­προ­σω­πεία του οποί­ου βρί­σκε­ται στη Γαλ­λία.

Στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων και των συντα­ξιού­χων δια­δή­λω­σαν και οι μαθη­τές. Εκα­το­ντά­δες ενώ­σεις μαθη­τών Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης προ­χω­ρούν σε απο­κλει­σμούς σχο­λεί­ων. Η νέα γενιά δια­δη­λώ­νει για δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, καθώς το νέο νομο­σχέ­διο βάζει στο στό­χα­στρο το δικαί­ω­μά της και στη συντα­ξιο­δό­τη­ση — με τις «ελα­στι­κές» σχέ­σεις να τσα­κί­ζουν κόκα­λα — αλλά και στις παρο­χές Υγεί­ας και Πρόνοιας.

Τα γαλ­λι­κά συν­δι­κά­τα σχε­διά­ζουν να προ­χω­ρή­σουν σε νέες απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις και δια­δη­λώ­σεις κατά του αντια­σφα­λι­στι­κού νομο­σχε­δί­ου στις 7 και τις 11 Φλεβά­ρη.

Σάπιες ζωές, του Ανδρέα Ονουφρίου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο