Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανικές εκλογές — Exit poll: Στήθος με στήθος SPD και CDU/CSU — Μεγάλε απώλειες για το Die Linke

Ισο­πα­λία με ποσο­στό 25% για τη Χρι­στια­νι­κή Ένω­ση (CDU/CSU) και το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα (SPD) δίνει η πρώ­τη εκτί­μη­ση απο­τε­λέ­σμα­τος που ανα­κοί­νω­σε πριν από λίγο το πρώ­το κανά­λι της γερ­μα­νι­κής τηλε­ό­ρα­σης ARD.

Σύμ­φω­να με νεό­τε­ρη πρό­γνω­ση του κανα­λιού ZDF, το SPD εξα­σφα­λί­ζει 26% ένα­ντι 24% της Χρι­στια­νι­κής Ένωσης.

Στην τρί­τη θέση βρί­σκο­νται οι Πρά­σι­νοι με 15% και ακο­λου­θούν οι Φιλε­λεύ­θε­ροι (FDP) με 11%, όσο και η ακρο­δε­ξιά Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία (AfD) και η «Αρι­στε­ρά» (Die Linke) κατα­γρά­φει απώ­λειες και, σύμ­φω­να πάντα με τα πρώ­τα axit poll, περιο­ρί­ζε­ται στο 5%, δηλα­δή ακρι­βώς στο όριο που προ­βλέ­πει ο εκλο­γι­κός νόμος για την είσο­δο στη Βουλή.

Ο γραμ­μα­τέ­ας του SPD δήλω­σε πως το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα έχει «σαφή εντο­λή να κυβερ­νή­σει», ενώ από τα κεντρι­κά του CDU έγι­νε λόγος για «πικρό αποτέλεσμα».

Σύμ­φω­να με την Deutsche Welle, σε σχέ­ση με τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εθνι­κών εκλο­γών το 2017 τα κέρ­δη και οι απώ­λειες των κομ­μά­των δια­μορ­φώ­νο­νται, κατά προ­σέγ­γι­ση και με κάθε επι­φύ­λα­ξη, ως εξής (σε παρέν­θε­ση τα εκλο­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα του 2017)

+5,5%/ +4,5% SPD (20,5%)
‑7,9%// ‑8,9% CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1% Grüne (8,9%)
+0,3%/ 3,3% FDP (10,7)
‑1,6%/ 1,6%% AfD (12,6%)
‑4,2%/ 4,2% Die Linke (9,2%)

Σε λίγη ώρα θα δημο­σιευ­τούν τα πρώ­τα προ­γνω­στι­κά. Σε αυτά θα συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται και η επι­στο­λι­κή ψήφος. Το ποσο­στό της επι­στο­λι­κής ψήφους υπο­λο­γί­ζε­ται σε του­λά­χι­στον 40%.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο