Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανικός τύπος προς ΕΕ για το ναυάγιο: Τουλάχιστον γλυτώστε μας από τα κροκοδείλια δάκρυά σας

Δρι­μεία κρι­τι­κή στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και ιδί­ως στους υπουρ­γούς Εσω­τε­ρι­κών και Δικαιο­σύ­νης ασκεί η Tagesspiegel, ανα­φο­ρι­κά με τη στά­ση τους μετά από το ναυά­γιο στα ανοι­χτά της Πύλου: «Η επι­κρα­τού­σα πολι­τι­κή στην Ε.Ε. στο­χεύ­ει εδώ και και­ρό στην περι­χα­ρά­κω­ση, στην μεγα­λύ­τε­ρη “προ­στα­σία” των συνό­ρων και περι­λαμ­βά­νει παρά­νο­μες ενέρ­γειες, όπως οι επα­να­προ­ω­θή­σεις, που γίνο­νται μάλι­στα εντε­λώς ανοι­χτά. Αγα­πη­τοί υπουρ­γοί Εσω­τε­ρι­κών και Δικαιο­σύ­νης της Ε.Ε., του­λά­χι­στον γλυ­τώ­στε μας από τα κρο­κο­δί­λια δάκρυά σας.

[…] Η βρα­βευ­μέ­νη με Νόμπελ Ειρή­νης Ε.Ε. κρί­νει πως εάν όλο και περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι πεθαί­νουν, τότε αυτό δεν οφεί­λε­ται στην απελ­πι­σία τους, δεν οφεί­λε­ται στην κατά­στα­ση των περιο­χών όπου είναι κατα­δι­κα­σμέ­νοι να ζήσουν, αλλά, αντι­θέ­τως, σημαί­νει ότι απλώς δεν έχου­με υψώ­σει ακό­μη αρκε­τά τεί­χη και φρά­χτες, δεν έχου­με απε­λά­σει αρκε­τά άτο­μα, δεν έχου­με στεί­λει αρκε­τούς ένστο­λους στα εξω­τε­ρι­κά σύνο­ρα. […] Η δια­φο­ρά μετα­ξύ της Ε.Ε. και μίας αίρε­σης είναι ότι οι αιρε­τι­κοί πιστεύ­ουν πραγ­μα­τι­κά τέτοιες ανοη­σί­ες, ενά­ντια σε κάθε από­δει­ξη. Στην περί­πτω­ση των ευρω­παϊ­κών κυβερ­νή­σε­ων — για­τί γι’ αυτές μιλά­με εδώ, όχι για τις Βρυ­ξέλ­λες ως αφη­ρη­μέ­νη έννοια — πρό­κει­ται για καθα­ρό κυνι­σμό. Ο οποί­ος μάλι­στα κατα­στρέ­φει ζωές σε μαζι­κή κλίμακα».

 

Από την πλευ­ρά της, η εφη­με­ρί­δα του Βερο­λί­νου tageszeitung ανα­φέ­ρει για το ατύ­χη­μα πως «σύμ­φω­να με την οργά­νω­ση Alarm Phone, η ελλη­νι­κή ακτο­φυ­λα­κή αγνό­η­σε σήμα κιν­δύ­νου για το σκά­φος. Η Alarm Phone είχε επι­κοι­νω­νή­σει με το Ελλη­νι­κό Κέντρο Ελέγ­χου Διά­σω­σης μέσω ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου για το σκά­φος στις 16:53 της Τρί­της. Η αλλη­λο­γρα­φία πλη­ρο­φο­ρού­σε ότι στο πλοίο επέ­βαι­ναν 750 άτο­μα και περιεί­χε επι­πλέ­ον τις συντε­ταγ­μέ­νες του υπερ­φορ­τω­μέ­νου πλοί­ου, καθώς και έναν αριθ­μό τηλε­φώ­νου με τον οποίο μπο­ρού­σαν να επι­κοι­νω­νή­σουν οι επιβάτες.“Ζητούν επει­γό­ντως βοή­θεια”, ανα­φέ­ρει το μήνυ­μα ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου, το οποίο εστά­λη επί­σης στην Frontex και στο αρχη­γείο της αστυ­νο­μί­ας. Οκτώ ώρες αργό­τε­ρα, το πλοίο βυθίστηκε».

Πηγή: DW

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο