Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανός ευρωβουλευτής του ακροδεξιού AfD ελέγχεται για απόπειρα απάτης με κοινοτικά κονδύλια

Υπό έρευ­να από την Εισαγ­γε­λία της ΕΕ βρί­σκε­ται ο ευρω­βου­λευ­τής του ακρο­δε­ξιού γερ­μα­νι­κού κόμ­μα­τος «Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία» (AfD) Μαξι­μί­λιαν Κραχ, με την κατη­γο­ρία της από­πει­ρας κατά­χρη­σης ευρω­παϊ­κών κον­δυ­λί­ων μέσω σύμ­βα­σης επι­κοι­νω­νί­ας που συνή­ψε εται­ρεία του με την ευρω­βου­λευ­τι­κή ομά­δα Identity & Democracy (ID), στην οποία ανήκει.

Σύμ­φω­να με επι­στο­λή που εστά­λη στο Γρα­φείο Κατα­πο­λέ­μη­σης της Απά­της της Ε.Ε. OLAF και δημο­σί­ευ­σε το POLITICO, ο Γερ­μα­νός ευρω­βου­λευ­τής φέρε­ται να συνω­μό­τη­σε με αρκε­τές γερ­μα­νι­κές εται­ρεί­ες προ­κει­μέ­νου να στη­θεί ο δια­γω­νι­σμός υπέρ της Polifakt για σύμ­βα­ση επι­κοι­νω­νί­ας με την ευρω­ο­μά­δα ID.

Η σύμ­βα­ση τελι­κά δια­κό­πη­κε, αλλά εκτι­μά­ται ότι αν προ­χω­ρού­σε, θα μπο­ρού­σε να είχε κοστί­σει δεκά­δες χιλιά­δες ευρώ από τον ευρω­παϊ­κό προϋπολογισμό.

Από την πλευ­ρά του, ο ευρω­βου­λευ­τής του AfD αρνεί­ται τις κατη­γο­ρί­ες, με την ομά­δα του να υπο­στη­ρί­ζει ότι στην επι­στο­λή της OLAF προς την Ευρω­παϊ­κή Εισαγ­γε­λία δεν ανα­φέ­ρε­ται ρητά το όνο­μά του.

Ακό­μη, ο Κραχ ισχυ­ρί­ζε­ται ότι όλη η υπό­θε­ση είναι μια πολι­τι­κή συνω­μο­σία εις βάρος του, η οποία έχει στό­χο να τον βλά­ψει και η οποία είναι μέρος μιας ευρύ­τε­ρης εσω­κομ­μα­τι­κής δια­μά­χης για την εξου­σία μετα­ξύ των εννέα μελών του AfD στις Βρυξέλλες.

Σύμ­φω­να με το POLITICO, η επι­στο­λή της OLAF συν­δέ­ει τον Κραχ και τον επι­κε­φα­λής του προ­σω­πι­κού του με την εται­ρεία Polifakt, αλλά και με τις δύο άλλες εται­ρεί­ες που συμ­με­τεί­χαν στον δια­γω­νι­σμό, τις Hinato και Brandmarker. Επί­σης, ανα­φέ­ρε­ται ότι η σύμ­βα­ση «αφο­ρά αρκε­τές εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες ευρώ», με τον Κραχ να υπο­στη­ρί­ζει ότι το ανώ­τα­το όριο ήταν τα 100.000 ευρώ.

Τόσο ο Κραχ όσο και ο προ­σω­πάρ­χης τους αρνού­νται ότι έχουν παρα­νο­μή­σει, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι πρό­τει­ναν μόνο ονό­μα­τα εται­ρειών σε αξιω­μα­τού­χους της γραμ­μα­τεί­ας της ευρω­ο­μά­δας ID και πως μόνο μία από τις μικρές εται­ρεί­ες δημο­σί­ων σχέ­σε­ων συνερ­γά­ζο­νται με το AfD.

Το ενδια­φέ­ρον στην υπό­θε­ση είναι ότι και οι τρεις εται­ρεί­ες που έκα­ναν προ­σφο­ρά χρη­σι­μο­ποί­η­σαν παρό­μοια γλώσ­σα, με τον Κραχ να ισχυ­ρί­ζε­ται πως αν οι τρεις εται­ρεί­ες «έχουν δια­πραγ­μα­τευ­θεί μετα­ξύ τους, τότε αυτές παρα­νό­μη­σαν» και όχι εκείνος.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: efsyn.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο