Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Η ενδυνάμωση του ΚΚΕ θα στείλει πανευρωπαϊκό μήνυμα αντίστασης

Το ΚΚΕ μετά την ολο­κλή­ρω­ση των εργα­σιών της Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής για τα Τέμπη και παρά τις δυσκο­λί­ες και τα προ­σκόμ­μα­τα που έθε­σε η κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία θεω­ρεί ότι υπήρ­ξαν στοι­χεία τα οποία βοή­θη­σαν, παράλ­λη­λα με τη δικα­στι­κή έρευ­να και τον αγώ­να των συγ­γε­νών και οδή­γη­σαν στην κατά­θε­ση ενός Πορί­σμα­τος που κατα­δει­κνύ­ει πολι­τι­κές αιτί­ες για το έγκλη­μα και συγκε­κρι­μέ­νες ποι­νι­κές ευθύ­νες για υπουρ­γούς, τόνι­σε ο βου­λευ­τής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάν­νης Γκιό­κας, μιλώ­ντας το πρωί της Τρί­της στο Κανά­λι της Βουλής.

Ξεκα­θά­ρι­σε ότι το ΚΚΕ θα στη­ρί­ξει πρω­το­βου­λί­ες που συμ­βάλ­λουν στη διε­ρεύ­νη­ση του εγκλή­μα­τος των Τεμπών ακό­μα και αν δεν συμ­φω­νεί από­λυ­τα με το σκε­πτι­κό, όπως η πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ που στέ­κε­ται μόνο στην περί­ο­δο Καρα­μαν­λή και δεν εντο­πί­ζει τις πολι­τι­κές αιτί­ες που οδή­γη­σαν στο έγκλη­μα, για­τί η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ ήταν κομ­μά­τι αυτών των πολι­τι­κών ευθυ­νών, που κατά­τμη­σαν τον σιδη­ρό­δρο­μο και οδή­γη­σε στις συμ­βά­σεις που είχαν γίνει σαν το «γιο­φύ­ρι της Άρτας».

Σύμ­μα­χος όμως στην προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης για συγκά­λυ­ψη των ευθυ­νών είναι ο νόμος περί ευθύ­νης υπουρ­γών, σύμ­φω­να με τον οποίο απαι­τεί­ται η σύμ­φω­νη γνώ­μη της κυβερ­νη­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας για να γίνει δίω­ξη σε υπουρ­γό. Και μάλι­στα, όταν το ΚΚΕ είχε κατα­θέ­σει πρό­τα­ση του ΚΚΕ για κατάρ­γη­ση του νόμου συγκά­λυ­ψης και ατι­μω­ρη­σί­ας, αυτή απορ­ρί­φθη­κε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Γκιό­κας επι­σή­μα­νε ότι η προ­σέγ­γι­ση του ΚΚΕ είναι αφε­νός να χυθεί άπλε­το φως στην υπό­θε­ση και να τιμω­ρη­θούν οι υπεύ­θυ­νοι και αφε­τέ­ρου να μην υπάρ­ξει ξανά τέτοιο έγκλη­μα. Στο πλαί­σιο αυτό στά­θη­κε στην ύπαρ­ξη πολι­τι­κών αιτιών, δηλα­δή στην ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων για την πορεία κατά­τμη­σης του σιδη­ρό­δρο­μου που ακο­λού­θη­σαν βασι­ζό­με­νες στην πολι­τι­κή απε­λευ­θέ­ρω­σης της ΕΕ.

Η πολι­τι­κή αυτή περι­λάμ­βα­νε τη διά­σπα­ση του ΟΣΕ, την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του κερ­δο­φό­ρου μετα­φο­ρι­κού έργου και την έλλει­ψη συστη­μά­των ασφα­λεί­ας, καθώς η ΕΕ επι­διώ­κει μεγα­λύ­τε­ρη ταχύ­τη­τα και χωρη­τι­κό­τη­τα σε βάρος της ασφά­λειας. Μάλι­στα, από το 2006 υπήρ­χαν μια σει­ρά συμ­βά­σεις που δεν ολο­κλη­ρώ­θη­καν λόγω του αντα­γω­νι­σμού μετα­ξύ των εται­ρειών που τρο­φο­δο­τού­νταν και από την ΕΕ.

Σχε­τι­κά με τη συζή­τη­ση για τη σχέ­ση της κυβέρ­νη­σης με επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, υπο­γράμ­μι­σε ότι είναι ευρέ­ως γνω­στό ότι κάθε κυβέρ­νη­ση και κάθε κόμ­μα που δια­χει­ρί­ζε­ται το σύστη­μα έχει τέτοιες σχέ­σεις. Όπως είπε, η πολι­τι­κή που υλο­ποιούν υπη­ρε­τεί επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και αυτό οδη­γεί σε σχέ­σεις παζα­ριών και συνδιαλλαγής.

Η συζή­τη­ση με τις αναρ­τή­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού και άλλων λαμ­βά­νει δια­στά­σεις κου­τσο­μπο­λιού που απο­προ­σα­να­το­λί­ζει, σε μια περί­ο­δο με κρί­σι­μα προ­βλή­μα­τα, όπως η ακρί­βεια και τα χαμη­λά εισο­δή­μα­τα, οι διε­θνείς εξε­λί­ξεις με τη συμ­με­το­χή της χώρας σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέμους.

Αυτά πρέ­πει να συζη­τη­θούν και οι αιτί­ες τους, είπε ο Γ. Γκιό­κας, μιας και σχε­τί­ζο­νται και με τις ευρω­ε­κλο­γές. Ειδι­κά όταν μεγά­λο μέρος των νομο­σχε­δί­ων αφο­ρούν ενσω­μά­τω­ση ευρω­ε­νω­σια­κών Οδηγιών.

Στις ευρω­ε­κλο­γές, τόνι­σε, μπο­ρεί να εκφρα­στεί η αμφι­σβή­τη­ση στην ΕΕ και την πολι­τι­κή της με την απο­δυ­νά­μω­ση των κομ­μά­των που τη στη­ρί­ζουν και με την ενδυ­νά­μω­ση του ΚΚΕ, στέλ­νο­ντας πανευ­ρω­παϊ­κό μήνυ­μα αντίστασης.

(Πηγή: 902)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο