Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«…Για να μπορέσουμε να σώσουμε το λαό από την μάστιγα της νοσηρώτητας που επιδράει στην όλη μας οικονομική κατάσταση…» (Ντοκουμέντο)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας // 

Το ενδια­φέ­ρον των Εαμι­κών Αντι­στα­σια­κών οργα­νώ­σε­ων (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ‑Ε.Α) κατά τη διάρ­κεια της κατο­χής ήταν έντο­νο, χει­ρο­πια­στό και πολύ­πλευ­ρο. Η δημιουρ­γία λαϊ­κών ιατρεί­ων και φαρ­μα­κεί­ων στην Ελεύ­θε­ρη Ελλά­δα, τα συσ­σί­τια  ήταν το απο­τέ­λε­σμα της δρά­σης αυτής και από­δει­ξη της δύνα­μης του λαϊ­κού παρά­γο­ντα. Όμως το  ενδια­φέ­ρον για την υγεία του λαού συνε­χί­στη­κε και μετά από την κατο­χή τις πρώ­τες μέρες της απε­λευ­θέ­ρω­σης της χώρας από τις δυνά­μεις του ΕΛΑΣ και τη εγκα­θί­δρυ­ση οργά­νων Τοπι­κής Αυτο­διοί­κη­σης σε μια σει­ρά περιο­χές. Ανα­φε­ρό­μα­στε στο σημεί­ω­μα αυτό στο παρά­δειγ­μα της Νάουσας

Στις 10 Σεπτέμ­βρη του 1944 οι δυνά­μεις του ΕΛΑΣ απε­λευ­θε­ρώ­νουν την Νάου­σα. Ο λαός μέσα από εκλο­γές εκλέ­γει τα όργα­να Τοπι­κής Αυτο­διοί­κη­σης που αρχί­ζουν αμέ­σως το τιτά­νιο έργο της ανοι­κο­δό­μη­σης. Ξεχω­ρι­στό κομ­μά­τι η Δημό­σια Υγεία που είχε δεχθεί σοβα­ρά πλήγ­μα­τα κατά τη διάρ­κεια της Γερ­μα­νι­κής κατο­χής. Το Νοσο­κο­μείο που υπήρ­χε χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε από του Γερ­μα­νούς ως νοση­λευ­τι­κό ίδρυ­μα, και ως έδρα φρου­ραρ­χεί­ου, αλλά και απο­θή­κη όπλων.

Η ανά­γκη επα­να­λει­τουρ­γί­ας (για τη θερα­πεία και τραυ­μα­τιών μαχη­τών του ΕΛΑΣ), αξιο­ποιώ­ντας παλιό νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό αλλά και για­τρούς της πόλης τέθη­κε άμε­σα. Φυσι­κά χρειά­στη­καν οι απα­ραί­τη­τες επι­σκευ­ές, αλλά και εξεύ­ρε­ση του απα­ραί­τη­του φαρ­μα­κευ­τι­κού υλι­κού (π.χ ακό­μη και εμβό­λια κατά της φυμα­τί­ω­σης και ελο­νο­σί­ας) για τα οποία ζητή­θη­κε και η συν­δρο­μή του Ερυ­θρού Σταυρού.

Πρω­το­σέ­λι­δα στις  22/10/1944 στην εφη­με­ρί­δα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΑΟΣ” (Όργα­νο της Περι­φε­ρεια­κής Επι­τρο­πής Βέροιας του ΕΑΜ) υπάρ­χει ανα­φο­ρά στα Υγειο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα της περιοχής…

to provlima tis ugeias

«Σε συνέ­ντευ­ξη μας ο προϊ­στά­με­νος της Υγειο­νο­μι­κής Υπη­ρε­σί­ας Αυτο­διοί­κη­σης Περι­φέ­ρειας Βέρ­ροιας συνα­γω­νι­στής Θ. Καρα­κάς μας είπε τα ακόλουθα:

Καρ­πός της πρώ­της προ­σπά­θειας της Αυτο­διοί­κη­σης της περι­φέ­ρειάς μας για την αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος υγεί­ας με την αξιό­λο­γη βοή­θεια των ιατρών της Νάου­σας είναι το σημε­ρι­νό νοσο­κο­μείο μας, το πρώ­το στη επαρ­χία μας.

Το μικρό αυτό και περιο­ρι­σμέ­νης δρά­σης μας νοσο­κο­μείο, αν και δεν έχει τα μέσα και το χώρο για να αντα­πο­κρι­θεί στο μέγε­θος των ανα­γκών που ο τρί­χρο­νος σκλη­ρός αγώ­νας και η εγκλη­μα­τι­κή αρπα­γή των τρο­φί­μων απ’ τον κατα­κτη­τή δημιούρ­γη­σαν, φιλο­δο­ξού­με όμως και πιστεύ­ου­με σ’ αυτό, πως το σημε­ρι­νό μας νοσο­κο­μείο θα απο­τε­λέ­ση το θεμέ­λιο λίθο για την προ­σπά­θεια μας, η οποία ευτυ­χώς έχει κατα­νοη­θεί και απ’ το λαό για μια μεγα­λύ­τε­ρη και τολ­μη­ρό­τε­ρη υγειο­νο­μι­κή εξόρ­μη­ση που θα μπο­ρέ­σει ν’ αντα­πο­κρι­θεί στις απαι­τή­σεις της σημε­ρι­νής κατά­στα­σης. Για να γίνει όμως αυτό δεν είναι αρκε­τή η δου­λειά που μέχρι σήμε­ρα κάνα­με παρ’ όλο που έχου­με να απο­δεί­ξου­με κάτι. Το έργο της υγεί­ας θα πρέ­πει στα σοβα­ρά να απα­σχο­λή­σει και να συγκι­νή­σει τόσο το λαό της Νάου­σας και της περιο­χής της όσο και τις ευπο­ρώ­τε­ρες τάξεις για να μπο­ρέ­σου­με να σώσου­με το λαό από την μάστι­γα της νοση­ρώ­τη­τας που επι­δρά­ει στην όλη μας οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση. Σκο­πεύ­ου­με την ερχό­με­νη βδο­μά­δα να αρχί­σου­με την διόρ­θω­ση

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο