Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ή ποιος τον υπονομεύει; (του υπεύθυνου του Τμήματος Υγείας του ΚΚΕ)

Του Γιώρ­γου ΣΙΔΕΡΗ //

Το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή έκρουε τον κώδω­να του κιν­δύ­νου δηλώ­νο­ντας πως χρειά­ζε­ται μαζι­κός οργα­νω­μέ­νος εμβο­λια­σμός, με όλα τα ασφα­λή εμβό­λια, τα οποία η κυβέρ­νη­ση δεν φρό­ντι­σε να εξα­σφα­λί­σει. Διεκ­δι­κού­με την ανα­γκαία στε­λέ­χω­ση των εμβο­λια­στι­κών κέντρων με όλο το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό και όχι μετα­κι­νή­σεις υγειο­νο­μι­κών από πόλη σε νησί και από νοσο­κο­μείο σε εμβο­λια­στι­κό κέντρο, όπως κάνει η κυβέρνηση.

Το τελευ­ταίο διά­στη­μα πλη­θαί­νουν οι εξαγ­γε­λί­ες για ποι­νές και «δωρά­κια», προ­νό­μια και τιμω­ρί­ες σε εμβο­λια­σμέ­νους και μη. Ο διχα­σμός καλ­λιερ­γεί­ται ωμά. «Δεν θα ξανα­κλεί­σει η χώρα για να προ­στα­τευ­θούν οι ανεμ­βο­λί­α­στοι», δήλω­σε με κυνι­σμό ο πρω­θυ­πουρ­γός. «Οι ανεμ­βο­λί­α­στοι να πλη­ρώ­νουν αν νοσή­σουν και χρεια­στούν ΜΕΘ», λέει μία ξεφτι­λι­σμέ­νη εκδο­χή της αγο­ραί­ας υγεί­ας διά στό­μα­τος γνω­στού κυβερ­νη­τι­κού παπα­γά­λου. «Αν αύριο φτια­χτούν 10.000 ΜΕΘ θα είναι άχρη­στες, για­τί δεν υπάρ­χουν για­τροί και νοση­λευ­τές να τις στε­λε­χώ­σουν, οπό­τε μόνη λύση είναι το εμβό­λιο», συνε­χί­ζει μία άλλη διά στό­μα­τος φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κού καθη­γη­τή. Η μόνι­μη καρα­μέ­λα της ατο­μι­κής ευθύ­νης στο από­γειό της.

Γιατί ανοίγει η συζήτηση από την κυβέρνηση;

Η αξία του οργα­νω­μέ­νου μαζι­κού εμβο­λια­σμού στα λοι­μώ­δη νοσή­μα­τα είναι επί­τευγ­μα και κατά­κτη­ση της ανθρω­πό­τη­τας. Τα εμβό­λια για την COVID-19 έχουν ήδη απο­δεί­ξει την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά τους απέ­να­ντι στη βαριά εξέ­λι­ξη της νόσου. Ταυ­τό­χρο­να, με τα μέχρι τώρα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να, το εμβό­λιο προ­στα­τεύ­ει κυρί­ως αυτόν που το κάνει, μειώ­νει τη μετα­δο­τι­κό­τη­τα (ένας ασυμ­πτω­μα­τι­κός ασθε­νής μετα­δί­δει λιγό­τε­ρο), πλη­θαί­νουν οι επι­στη­μο­νι­κές δημο­σιεύ­σεις που απο­δει­κνύ­ουν τη μεί­ω­ση της συχνό­τη­τας μετά-COVID συν­δρό­μου (μακρο­πρό­θε­σμες επι­πλο­κές της νόσου) στους εμβολιασμένους.

Το τελευ­ταίο διά­στη­μα έχει ανοί­ξει για τα καλά η συζή­τη­ση για την υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα ή μη του εμβο­λια­σμού. Πού απο­σκο­πεί αυτή η συζή­τη­ση, ενώ είναι γνω­στό ότι η διάρ­κεια της ανο­σί­ας για τους εμβο­λια­σμέ­νους παρα­μέ­νει άγνω­στη και η κυβέρ­νη­ση δεν έχει εξα­σφα­λί­σει τα ανα­γκαία εμβό­λια ακό­μα και για αυτούς που θέλουν να εμβο­λια­στούν, ή ακό­μα περισ­σό­τε­ρο για ενδε­χό­με­νο που θα χρεια­στεί 3η ή επα­να­λη­πτι­κή δόση;

Η προ­πα­γάν­δα για υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα με ποι­νές σε ένα συγκε­κρι­μέ­νο τμή­μα του πλη­θυ­σμού έχει στό­χο και καθό­λου τυχαία δεν είναι. Σκο­πός είναι να τεκ­μη­ριω­θεί κι άλλο το αφή­γη­μα της ατο­μι­κής ευθύ­νης και στό­χος να απε­μπο­λή­σει η κυβέρ­νη­ση τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της για τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας και την κατά­στα­ση του συστή­μα­τος Υγείας.

Αλλω­στε ο υπαί­τιος για την καθυ­στέ­ρη­ση των εμβο­λια­σμών και τις αμφι­βο­λί­ες που δια­τη­ρεί ο λαός πρέ­πει να ανα­ζη­τη­θεί στις ίδιες τις κυβερ­νη­τι­κές, ευρω­ε­νω­σια­κές και παγκό­σμιες αλλά και στις «επι­στη­μο­νι­κές» παλι­νω­δί­ες, που είναι σύμ­φυ­τες με τον καπι­τα­λι­στι­κό τρό­πο παραγωγής.

Εμπόρευμα και μέσο καπιταλιστικών ανταγωνισμών…

Ο εμβο­λια­σμός έγι­νε αντι­κεί­με­νο σφο­δρών αντα­γω­νι­σμών μετα­ξύ καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών, εργα­λείο για γεω­πο­λι­τι­κά παι­χνί­δια, καθυ­στε­ρή­σεις προ­πλη­ρω­μέ­νων παραγ­γε­λιών από χρή­μα­τα των λαών. Ενα παναν­θρώ­πι­νο αγα­θό έχει μετα­τρα­πεί σε ένα χρυ­σο­φό­ρο εμπόρευμα.

Αυτοί οι παρά­γο­ντες καθό­ρι­σαν τη μεγά­λη ανε­πάρ­κεια στις ποσό­τη­τες των εμβο­λί­ων, ιδιαί­τε­ρα κατά τους πρώ­τους κρί­σι­μους μήνες της εμβο­λια­στι­κής εκστρα­τεί­ας. Ποιος δεν θυμά­ται τη δέσμευ­ση εμβο­λί­ων κατά τη μετα­φο­ρά τους από μία χώρα σε άλλη ή τα «κανό­νια» στις παρα­δό­σεις; Ταυ­τό­χρο­να, όσο δεν προ­χω­ρά­ει ο εμβο­λια­σμός σε όλο τον πλα­νή­τη, τότε νέα, πιθα­νώς ανθε­κτι­κό­τε­ρα ή μετα­δο­τι­κό­τε­ρα στε­λέ­χη του ιού θα μεταλ­λάσ­σο­νται. Κάτι τέτοιο ήδη βιώ­νου­με με τη μετάλ­λα­ξη «Δέλ­τα», τη λεγό­με­νη και «ινδι­κή» μετάλ­λα­ξη (παρε­μπι­πτό­ντως, η Ινδία την ώρα που γρά­φο­νται αυτές οι γραμ­μές έχει εμβο­λια­σμέ­νο το 5% του πλη­θυ­σμού της ενώ είναι η χώρα όπου παρά­γο­νται τα περισ­σό­τε­ρα εμβό­λια παγκοσμίως).

…προϊόν συναλλαγής και εξαγοράς

Απευ­θυ­νό­με­νη στη νεο­λαία, η κυβέρ­νη­ση εφαρ­μό­ζει την πιο γελοία εκδο­χή της «ατο­μι­κής ευθύ­νης». Αυτοί που ενο­χο­ποί­η­σαν τη νεο­λαία (που παρ­τά­ρει χωρίς να σκέ­φτε­ται τους παπ­πού­δες), που κρά­τη­σαν κλει­στά για σχε­δόν δύο χρό­νια σχο­λεία και σχο­λές (ακό­μα και τις ιατρι­κές), δίνουν 150 ευρώ για ταξί­δια και πολι­τι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες στους νέους που θα κάνουν το εμβό­λιο. Εκφυ­λι­σμός, εξα­γο­ρά, ενί­σχυ­ση του ανορ­θο­λο­γι­σμού ή όλα μαζί;

Για λόγους χώρου δεν θα ανα­φερ­θού­με στην ανά­γκη για φτη­νές και ποιο­τι­κές δια­κο­πές της νεο­λαί­ας, για την πρό­σβα­σή της στον πολι­τι­σμό που είναι αντι­κεί­με­νο αγώ­να απέ­να­ντι σε όλες τις πολι­τι­κές που εφαρ­μό­στη­καν από τη σημε­ρι­νή και τις προη­γού­με­νες κυβερνήσεις.

Το πιο επι­κίν­δυ­νο από όλα είναι ότι ο εμβο­λια­σμός καθί­στα­ται αντι­κεί­με­νο αντα­πό­δο­σης και συναλ­λα­γής. Καλ­λιερ­γεί­ται η λογι­κή της αλή­θειας του καθε­νός, καμία εμπι­στο­σύ­νη στην αντι­κει­με­νι­κή αλή­θεια και στα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να, καμία προ­σπά­θεια να αξιο­ποιού­νται για να προ­στα­τευ­τεί η υγεία του λαού.

Πιστεύ­ει έστω και ένας νοή­μων άνθρω­πος πως αν κάποιος δεν δέχε­ται να κάνει εμβό­λιο για­τί (λαν­θα­σμέ­να) νομί­ζει ότι ο ιός δεν υπάρ­χει ή ότι είναι ίδιος με τον ιό της γρί­πης ή ότι θα εκδη­λω­θούν μακρο­πρό­θε­σμες ανε­πι­θύ­μη­τες ενέρ­γειες στην υγεία του, αρκούν 150 ευρώ για να τα ξεπε­ρά­σει; Τα ζητή­μα­τα του εμβο­λια­σμού και γενι­κό­τε­ρα της προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας είναι πάρα πολύ σοβα­ρά για να επι­λυ­θούν με όρους αντα­πό­δο­σης και με «δωρά­κια» στη νεολαία.

Ανύπαρκτη ενημέρωση και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ας ανα­ζη­τή­σει λοι­πόν στη δική της πολι­τι­κή η κυβέρ­νη­ση τις αιτί­ες των αμφι­βο­λιών, του φόβου και του ανορ­θο­λο­γι­σμού, τα όρια που μπαί­νουν στον εμβο­λια­σμό του πλη­θυ­σμού. Ας τα ανα­ζη­τή­σει στην ξεχαρ­βα­λω­μέ­νη Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας που δημιούρ­γη­σε η πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων. Ο «προ­σω­πι­κός για­τρός» που κάθε λίγο ανα­φέ­ρουν διά­φο­ροι «ειδι­κοί» είναι ανύ­παρ­κτο πρό­σω­πο. Ακό­μα κι αυτοί που κατα­φέρ­νουν να ρωτή­σουν κάποιον, δεν παίρ­νουν υπεύ­θυ­νες απα­ντή­σεις στα ανα­ρίθ­μη­τα ανα­πά­ντη­τα ερω­τή­μα­τα σε σχέ­ση με «τα συνο­δά νοσή­μα­τα που έχουν», για το αν πρέ­πει να εμβο­λια­στούν. Η γενι­κευ­μέ­νη ανα­σφά­λεια του πλη­θυ­σμού «αν πάθω κάτι πού θα πάω», που κυριαρ­χεί στα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα, «δεν ξέρω ποιον να εμπι­στευ­τώ, τη μια τα λένε έτσι και την άλλη αλλιώς», έχει τη σφρα­γί­δα της κυβέρνησης.

Οι ιατρικές γνωματεύσεις που έγιναν πολιτικές

Δεν περι­μέ­να­με κάτι δια­φο­ρε­τι­κό. Πλέ­ον έχει κυλή­σει πολύ νερό στο αυλά­κι και έχει απο­δει­χθεί περί­τρα­να ότι όπως και στην υπό­λοι­πη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, έτσι και στον εμβο­λια­σμό τα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να υπο­τάσ­σο­νται στην πολι­τι­κή της κάθε αστι­κής κυβέρνησης.

Θυμί­ζου­με γρή­γο­ρα: Τον ιό που δεν μετα­δί­δε­ται από τη μετα­λα­βιά, τις μάσκες που δεν χρειά­ζο­νται, τα λεω­φο­ρεία που δεν γεν­νιού­νται και τα ΜΜΜ στα οποία «δεν κολ­λά­ει», τα παρά­ξε­να «μαθη­μα­τι­κά» των απο­τε­λε­σμά­των των τεστ, τις γελοιό­τη­τες με τον αριθ­μό μαθη­τών ανά τάξη, τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα των tour operators, τα ανύ­παρ­κτα μέτρα στους χώρους δου­λειάς, τα τυφλά ορι­ζό­ντια lockdowns που δεν είχαν καμία υγειο­νο­μι­κή λογι­κή και προ­σπά­θη­σαν να συν­δυα­στούν με κατα­στο­λή, τους θλι­βε­ρούς μέσους όρους για το 20% που πεθαί­νει εκτός ΜΕΘ και άλλα πολλά.

Η εμπι­στο­σύ­νη του λαού μας δεν έχει κλο­νι­στεί προς την επι­στή­μη, αλλά προς τους επι­στή­μο­νες που την υπέ­τα­ξαν στο κέρ­δος, στις πολι­τι­κές των κυβερ­νή­σε­ων και στον καπι­τα­λι­σμό. Να λοι­πόν ποιος ενι­σχύ­ει και τρο­φο­δο­τεί τον ανορ­θο­λο­γι­σμό, τον αντιε­πι­στη­μο­νι­σμό, τον σκοταδισμό.

Το ΚΚΕ παλεύει για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού

Το ΚΚΕ έχει εμπι­στο­σύ­νη στον λαό μας. Η πει­θαρ­χία της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας του λαού με υπο­δειγ­μα­τι­κά υγειο­νο­μι­κά μέτρα προ­στά­τευ­σε τον ίδιο, ο οργα­νω­μέ­νος αγώ­νας συν­δι­κά­των προ­στά­τευ­σε πολύ περισ­σό­τε­ρους. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ακό­μα στους χώρους των νοσο­κο­μεί­ων, την πιο τεκ­μη­ριω­μέ­νη και μαζι­κή ενη­μέ­ρω­ση δεν την έκα­νε καμία επι­τρο­πή λοι­μώ­ξε­ων, καμία διοί­κη­ση και κανέ­να υπουρ­γείο, αλλά αυτή έγι­νε σε επι­στη­μο­νι­κή ημε­ρί­δα της ΟΕΝΓΕ την οποία παρα­κο­λού­θη­σαν πάνω από 1.000 γιατροί.

Γνω­ρί­ζου­με ότι η παν­δη­μία έχει ακό­μα δρό­μο. Γι’ αυτό ο αγώ­νας για δημό­σιο δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας, για προ­μή­θεια όλων των ανα­γκαί­ων φαρ­μά­κων, υλι­κών, επι­στη­μο­νι­κών επι­τευγ­μά­των, η καθη­με­ρι­νή πάλη για όλες τις συν­θή­κες ζωής και δια­βί­ω­σης που επη­ρε­ά­ζουν άμε­σα την υγεία της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των, συνεχίζεται.

Ταυ­τό­χρο­να χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για καθο­λι­κό πρό­γραμ­μα δημό­σιου δωρε­άν εμβο­λια­σμού με όλα τα ασφα­λή εμβό­λια, με εξα­ντλη­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση και απα­ντή­σεις στα υπαρ­κτά ερω­τή­μα­τα, με σοβα­ρή εμβο­λια­στι­κή εκστρα­τεία (με δυνα­τό­τη­τες ουσια­στι­κής και προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νης ενη­μέ­ρω­σης του λαού για την ανά­γκη μαζι­κού εμβο­λια­σμού), φαρ­μα­κο­ε­πα­γρύ­πνη­ση με στα­θε­ρή παρα­κο­λού­θη­ση των εμβο­λια­σμέ­νων για έγκαι­ρη παρέμ­βα­ση σε τυχόν παρε­νέρ­γειες και επι­στη­μο­νι­κή κατα­γρα­φή των απο­τε­λε­σμά­των του εμβολιασμού.

Θέλει πολύ μεγά­λο θρά­σος να κατη­γο­ρεί η κυβέρ­νη­ση για «υγειο­νο­μι­κό σαμπο­τάζ» όσους δεν έπα­ψαν να αγω­νί­ζο­νται για τη θωρά­κι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, τους κομ­μου­νι­στές και άλλους πρω­το­πό­ρους αγω­νι­στές που δεν έπα­ψαν να δεί­χνουν τον πραγ­μα­τι­κό ένο­χο για την τρα­γω­δία που ζει ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου. Και επει­δή τα πολ­λά λόγια είναι φτώ­χεια, πριν λίγες μέρες πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το 21ο Συνέ­δριο του ΚΚΕ. Από τα στοι­χεία των αντι­προ­σώ­πων προ­κύ­πτει ότι το 92,76% ήταν εμβο­λια­σμέ­νοι (το 42,06% πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι με 2 δόσεις και το 50,7% είχαν κάνει την πρώ­τη δόση), ενώ το υπό­λοι­πο 7,24% είχαν προ­γραμ­μα­τί­σει την πρώ­τη δόση ή είχαν νοσή­σει. Οι κομ­μου­νι­στές ξέρουν και κάνουν πρά­ξη το ότι «η γνώ­ση είναι δύναμη».

Θα είχε ενδια­φέ­ρον να μάθου­με τα αντί­στοι­χα ποσο­στά για τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου, ειδι­κά για εκεί­νους που κου­νά­νε το δάχτυ­λο στον λαό.

Ο Γιώρ­γος Σιδέ­ρης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Υγεί­ας — Πρό­νοιας της ΚΕ

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο