Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γουατεμάλα: 27 χρόνια από την τραγωδία του Estadio Mateo Flores

Πέρα­σαν 27 χρό­νια από την τρα­γω­δία στην πόλη της Γουα­τε­μά­λας, με τρα­γι­κό απο­λο­γι­σμό 83 νεκρούς από ασφυ­ξία και περισ­σό­τε­ρους από  200 τραυματίες.

Στις 16 Οκτω­βρί­ου 1996, ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νος ο προ­κρι­μα­τι­κός αγώ­νας για το Μου­ντιάλ 1998, μετα­ξύ Γουα­τε­μά­λας και Κόστα Ρίκα.

Όμως οι φίλα­θλοι που έφτα­σαν στο «Estadio Mateo Flores», ήταν πολύ περισ­σό­τε­ροι από την χωρη­τι­κό­τη­τά του (38.000 θέσεις), αφού υπο­λο­γί­ζε­ται ότι 50.000 άτο­μα, προ­σπά­θη­σαν να μπουν στο στάδιο.

Όπως δια­πι­στώ­θη­κε από τις σχε­τι­κές έρευ­νες που ακο­λού­θη­σαν, ο αριθ­μός των εισι­τη­ρί­ων που πωλή­θη­καν υπε­ρέ­βαι­νε κατά πολύ τη χωρη­τι­κό­τη­τα του σταδίου.

Η τρα­γω­δία συνέ­βη μία ώρα πριν την έναρ­ξη της συνάντησης,όταν εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι συνε­τρί­βη­σαν στις εισό­δους αλλά και στα προ­στα­τευ­τι­κά κιγκλιδώματα.

Η αστυ­νο­μία, σύμ­φω­να με τις ανα­φο­ρές των ΜΜΕ, προ­σπά­θη­σε να δια­σώ­σει όσους μπο­ρού­σε, ανοί­γο­ντας τις εσω­τε­ρι­κές πόρ­τες και επι­τρέ­πο­ντας στο πλή­θος να περά­σει στον αγω­νι­στι­κό χώρο, ενώ εκεί­νοι που ήταν ακό­μα έξω από το γήπε­δο απομακρύνθηκαν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο