Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γ. Μαρίνος: Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό του λαού για διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών

Εικό­νες ολο­κλη­ρω­τι­κής κατα­στρο­φής και κατοί­κους μέσα στην από­γνω­ση συνα­ντά το κλι­μά­κιο του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον Γιώρ­γο Μαρί­νο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βου­λευ­τή Εύβοιας, στην περιο­δεία στην πυρό­πλη­κτη Βόρεια Εύβοια.

Στην Εύβοια βρί­σκε­ται και σήμε­ρα το πρωί ο Γιώρ­γος Μαρί­νος στο πλαί­σιο της αλλη­λεγ­γύ­ης και της στή­ρι­ξης του Κόμ­μα­τος στους πυρό­πλη­κτους κατοί­κους, απαι­τώ­ντας την ενί­σχυ­ση της πυρό­σβε­σης, αλλά και ουσια­στι­κά μέτρα ανα­κού­φι­σής τους. Στο κλι­μά­κιο συμ­με­τεί­χε μετα­ξύ άλλων, η Λένα Γερο­πα­να­γιώ­του, γραμ­μα­τέ­ας της Τομε­α­κής Επι­τρο­πής Εύβοιας του ΚΚΕ.

Στο χωριό Σκε­πα­στή συνο­μί­λη­σε με κατοί­κους, αλλά και με τον πρό­ε­δρο του Σωμα­τεί­ου των Ρητι­νο­καλ­λιερ­γη­τών — Δασερ­γα­τών Εύβοιας, Βαγ­γέ­λη Γεωρ­γαν­τζή.

Ακό­μα επι­σκέ­φτη­κε τα χωριά Κουρ­κου­λοί και Μουρ­τιά, αλλά και την Αιδη­ψό, την Ιστιαία και το Πευ­κί όπου συνα­ντή­θη­κε με κατοί­κους, αγρό­τες και ρετσι­νο­πα­ρα­γω­γούς που έχουν πλη­γεί, ενώ το από­γευ­μα θα μετα­βεί στα Βασι­λι­κά. «Μόνοι μας παλεύ­α­με να σώσου­με τα σπί­τια μας και ό,τι μπο­ρού­σα­με. Τις δύο πρώ­τες ημέ­ρες που θα μπο­ρού­σε να “πια­στεί” η φωτιά, σε όλη τη Βόρεια Εύβοια υπήρ­χαν μόνο 18 πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα και κανέ­να ενα­έ­ριο μέσο», ανα­φέ­ρουν κάτοι­κοι του χωριού.

marinos 33

Μετά την επί­σκε­ψη στα χωριά του Μαντου­δί­ου, το κλι­μά­κιο του Κόμ­μα­τος βρέ­θη­κε στις βόρειες ακτές της Εύβοιας και στα χωριά Γού­βες, Τσα­πουρ­νιά, Ψαρο­πού­λι. Ολό­κλη­ρη η περιο­χή έχει καεί. Σπί­τια, επι­χει­ρή­σεις, αγρο­τι­κές καλ­λιέρ­γειες έχουν μετα­τρα­πεί σε στά­χτη. Χωριά, όπως η Τσα­πουρ­νιά, παρα­μέ­νουν εδώ και μέρες χωρίς νερό και ρεύ­μα. Κατε­στραμ­μέ­νες υπο­δο­μές, δρό­μοι έχουν μετα­τρα­πεί σε παγίδες.

tsapoyrnia 8

«Το χει­μώ­να μεί­να­με για ένα μήνα χωρίς ρεύ­μα, πέρυ­σι πνι­γή­κα­με, φέτος καή­κα­με», ανέ­φε­ρε κάτοι­κος στο χωριό Τσα­πουρ­νιά, σημειώ­νο­ντας ότι μόνοι τους οι κάτοι­κοι έσω­σαν το χωριό από την ολο­κλη­ρω­τι­κή καταστροφή.

Την ίδια στιγ­μή οι κάτοι­κοι των χωριών της Βόρειας Εύβοιας τονί­ζουν ότι θα πρέ­πει να ξεκι­νή­σουν άμε­σα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, καθώς με την πρώ­τη βρο­χή τα χωριά θα πνιγούν.

Δήλωση του Γ. Μαρίνου

Κατά τη διάρ­κεια της περιο­δεί­ας του, ο Γιώρ­γος Μαρί­νος έκα­νε την ακό­λου­θη δήλωση:

«Η κυβέρ­νη­ση έχει εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες για την κατα­στρο­φή στη Βόρεια Εύβοια, όπως και όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις. Ο ένο­χος για το μαρ­τύ­ριο που βιώ­νει ο λαός της περιο­χής, για ένα­τη μέρα σήμε­ρα, είναι η έλλει­ψη πρό­λη­ψης, η πολι­τι­κή που εξυ­πη­ρε­τεί τα μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα και αντι­με­τω­πί­ζει ως “κόστος” τις ανά­γκες και τα δικαιώ­μα­τα των λαϊ­κών οικο­γε­νειών. Η λαϊ­κή πρω­το­βου­λία, η αυτα­πάρ­νη­ση των νέων και κατοί­κων της περιο­χής, που έσω­σαν τα σπί­τια και τα χωριά τους, είναι άξια συγ­χα­ρη­τη­ρί­ων και παρά­δειγ­μα για το τι μπο­ρεί να κατα­φέ­ρει ο λαός.

Ο λαός να μην παρα­συρ­θεί από τις ψεύ­τι­κες υπο­σχέ­σεις των απο­ζη­μιώ­σε­ων. Ούτε από τις δήθεν “επι­τρο­πές ανα­συ­γκρό­τη­σης” που στο­χεύ­ουν στο να εξυ­πη­ρε­τή­σουν την είσο­δο συμ­φε­ρό­ντων στα δάση. Υπάρ­χουν παγί­δες στις εξαγ­γε­λί­ες Μητσο­τά­κη. Ρίχνουν το λαό, που κάη­καν τα σπί­τια του, στα “νύχια” των τρα­πε­ζών, επι­χει­ρούν να υπο­τι­μή­σουν τις ζημιές που έχουν υπο­στεί τα σπί­τια, αγρο­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις και καλ­λιέρ­γειες, εισά­γο­ντας διά­φο­ρους “κόφτες”. Υπάρ­χει πεί­ρα από τα Ψαχνά, το Ληλά­ντιο και άλλες περιο­χές της χώρας, που ακό­μα περι­μέ­νουν απο­ζη­μιώ­σεις. Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευ­ρό του λαού για διεκ­δί­κη­ση απο­ζη­μιώ­σε­ων στο 100% των ζημιών, για άμε­σα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, για εξα­σφά­λι­ση εισο­δή­μα­τος στους ρετσι­νά­δες και σε όσους κατα­στρά­φη­καν. Να οργα­νω­θεί ο αγώ­νας. Μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο