Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήλωση του Γ. Γκιόκα μετά την αποψινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων 

Ολο­κλη­ρώ­θη­καν σήμε­ρα, οι εργα­σί­ες της Δια­κομ­μα­τι­κής Επι­τρο­πής για την ψήφο των απο­δή­μων Ελλήνων.

Σε δηλώ­σεις προ­έ­βη ο Γιάν­νης Γκιό­κας, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τής του ΚΚΕ (δεί­τε πάνω βίντεο).

Ακο­λου­θεί η δήλωση:

«Στη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση της δια­κομ­μα­τι­κής επι­τρο­πής ανα­πτύ­ξα­με για μία ακό­μα φορά την πάγια και ολο­κλη­ρω­μέ­νη πρό­τα­ση του ΚΚΕ, σχε­τι­κά με τη διευ­κό­λυν­ση των Ελλή­νων που ζουν και εργά­ζο­νται στο εξω­τε­ρι­κό, για να ασκούν το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα από τον τόπο δια­μο­νής τους, με τις γνω­στές προ­ϋ­πο­θέ­σεις: Την αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία, όχι την επι­στο­λι­κή ψήφο, που έγι­νε απο­δε­κτό, την ύπαρ­ξη οικο­νο­μι­κών δεσμών με τη χώρα, ένα ανώ­τα­το όριο απου­σί­ας από τη χώρα και φυσι­κά ενιαία κρι­τή­ρια για όλους, είτε μιλά­με για τους παλιούς εγγε­γραμ­μέ­νους είτε μιλά­με για τους νέους.

Στο ζήτη­μα της τεκ­μη­ρί­ω­σης του ανώ­τα­του χρό­νου απου­σί­ας ‑που υπήρ­χε και η δυσκο­λία- έγι­νε η εξής πρό­τα­ση: Αντί να πιστο­ποιεί­ται η απου­σία από τη χώρα, να πιστο­ποιεί­ται η παρου­σία στη χώρα. Δηλα­δή αν κάποιος συμπλη­ρώ­νει δύο χρό­νια παρου­σί­ας στη χώρα τα τελευ­ταία τρια­ντα­πέ­ντε έτη, αυτός να μπο­ρεί να εντάσ­σε­ται στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους του εξωτερικού.

Όσον αφο­ρά το ΚΚΕ ακό­μη δεν υπάρ­χει καμία συμ­φω­νία, με την έννοια ότι θα περι­μέ­νου­με να γίνει η συνταγ­μα­τι­κή θωρά­κι­ση των κρι­τη­ρί­ων που θέτου­με και φυσι­κά θα περι­μέ­νου­με να δού­με και το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης στη Βου­λή και τη νομο­τε­χνι­κή εξα­σφά­λι­ση των κρι­τη­ρί­ων που έχου­με θέσει.

Και τέλος, επει­δή πολύς λόγος γίνε­ται για την ισο­τι­μία της ψήφου, πρέ­πει να πού­με ότι η ισο­τι­μία της ψήφου δεν κρί­νε­ται μόνο στην ψήφο των απο­δή­μων. Κρί­νε­ται και σε άλλα ζητή­μα­τα, όπως στον εκλο­γι­κό νόμο και τους σχε­δια­σμούς της κυβέρ­νη­σης, που συνυπολογίζουμε.

Ερ: Άρα για εσάς προη­γεί­ται η συνταγ­μα­τι­κή αναθεώρηση;

Η συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση είναι που επεί­γει να γίνει τις επό­με­νες ημέ­ρες, για­τί υπάρ­χουν οι προ­θε­σμί­ες της Βου­λής. Από κει και πέρα εμείς περι­μέ­νου­με την τελι­κή πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης, με βάση το νομο­σχέ­διο που θα κατα­θέ­σει, την επε­ξερ­γα­σία που θα γίνει στη Βου­λή και με βάση αυτό θα καθο­ρί­σου­με και την τελι­κή μας στάση».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο