Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συμφωνία στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Σε κατ΄ αρχήν συμ­φω­νία κατέ­λη­ξε η δια­κομ­μα­τι­κή επι­τρο­πή για την ψήφο των Ελλή­νων του εξω­τε­ρι­κού, μετά από τρεις συνε­δριά­σεις, με απο­τέ­λε­σμα να ανοί­γει ο δρό­μος για την απο­δο­χή, με του­λά­χι­στον 200 ψήφους, του σχε­τι­κού νομο­σχε­δί­ου που θα κατα­θέ­σει το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών. Η σημε­ρι­νή συζή­τη­ση είχε ως απο­κλει­στι­κό θέμα την εξεύ­ρε­ση λύσης για το πώς θα πιστο­ποιεί­ται το όριο των 30 ετών παρα­μο­νής των ψηφο­φό­ρων στο εξωτερικό.

Τελι­κά, επει­δή οι ελλη­νι­κές κρα­τι­κές αρχές αδυ­να­τούν να τεκ­μη­ριώ­σουν κάτι τέτοιο, επε­λέ­γη η λύση της πιστο­ποί­η­σης της παρου­σί­ας των εκλο­γέ­ων του εξω­τε­ρι­κού για του­λά­χι­στον δύο χρό­νια στην Ελλά­δα τα τελευ­ταία 35 έτη (εργα­σία, φοί­τη­ση σε ελλη­νι­κά σχο­λεία, εκπλή­ρω­ση στρα­τιω­τι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων κ.ά.).

Με βάση τη συμ­φω­νία, η ψήφος των Ελλή­νων του εξω­τε­ρι­κού (θα ψηφί­ζουν τα ψηφο­δέλ­τια Επι­κρα­τεί­ας των κομ­μά­των) θα είναι ισό­τι­μη με αυτήν των Ελλή­νων του εσω­τε­ρι­κού, δηλα­δή θα προ­σμε­τρά­ται στο τελι­κό απο­τέ­λε­σμα. Σχε­τι­κά με το πως θα ψηφί­ζουν οι εκτός επι­κρα­τεί­ας εκλο­γείς, η λύση της επι­στο­λι­κής ψήφου που επι­θυ­μού­σε η κυβέρ­νη­ση και στην οποία συναι­νού­σε το ΚΙΝΑΛ, τελι­κά απορ­ρί­φθη­κε από τα άλλα κόμ­μα­τα, με απο­τέ­λε­σμα να επι­λε­γεί μόνο η αυτο­πρό­σω­πη παρου­σία τους στα εκλο­γι­κά κέντρα που θα στη­θούν σε πρε­σβεί­ες, προ­ξε­νεία κλπ.. Εκτός από το χρο­νι­κό όριο απου­σί­ας από τη χώρα, και φυσι­κά της εγγρα­φής σε ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους, ως προ­ϋ­πό­θε­ση για συμ­με­το­χή στις εκλο­γές απαι­τεί­ται και η ενερ­γή οικο­νο­μι­κή — φορο­λο­γι­κή σχέ­ση με τη χώρα, με την κατο­χή ενερ­γού ΑΦΜ. Τέλος, υιο­θε­τή­θη­κε η πρό­τα­ση του υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών για αύξη­ση των βου­λευ­τών Επι­κρα­τεί­ας από 12 σε 15, ώστε τα κόμ­μα­τα να έχουν την ευχέ­ρεια να εντά­ξουν στα ψηφο­δέλ­τιά τους και εκπρο­σώ­πους από την Ομογένεια.

Σε δηλώ­σεις τους, ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Τάκης Θεο­δω­ρι­κά­κος, εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του για το γεγο­νός ότι δια­μορ­φώ­νε­ται η κοι­νή βάση για το σχε­τι­κό νομο­σχέ­διο, για το οποίο κάλε­σε το σύνο­λο των πολι­τι­κών δυνά­με­ων να το στη­ρί­ξουν. Δεν παρέ­λει­ψε μάλι­στα να ευχα­ρι­στή­σει τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυριά­κο Μητσο­τά­κη διό­τι «μας έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα και μας ενί­σχυ­σε να πετύ­χου­με τη συναί­νε­ση ανά­με­σα στα κόμ­μα­τα και οι Έλλη­νες, που είμα­στε πολ­λοί λίγοι για να είμα­στε διχα­σμέ­νοι, να ενώ­σου­με τις προ­σπά­θειές μας σε αυτό το θέμα».

Σε δηλώ­σεις τους μετά τη συνά­ντη­ση οι εκπρό­σω­ποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ βου­λευ­τής Γιώρ­γος Κατρού­γκα­λος και Γιάν­νης Γκιό­κας αντί­στοι­χα, εμφα­νί­στη­καν κατ’ αρχήν θετι­κοί με τη λύση, αλλά επι­φυ­λά­χθη­καν για την τελι­κή τοπο­θέ­τη­ση των κομ­μά­των τους μετά την ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 54 και την κατά­θε­ση του τελι­κού κει­μέ­νου του νομο­σχε­δί­ου. Η ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου αυτού, που έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί για την επό­με­νη Τετάρ­τη, είναι ανα­γκαία για να μην εκπέ­σουν ως αντι­συ­νταγ­μα­τι­κές οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις της παρα­μο­νής των ψηφο­φό­ρων και της κατο­χής ΑΦΜ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο