Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Ρ. Πισπιρίγκου: Ο εντατικολόγος Ανδ. Ηλιάδης έκανε λόγο για «Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου», στη θανατηφόρα του μορφή

Ο για­τρός που αμφέ­βα­λε για την μητέ­ρα της Τζωρ­τζί­νας και τις προ­θέ­σεις της απέ­να­ντι στο παι­δί της, δίνει την κομ­βι­κής σημα­σί­ας κατά­θε­σή του στην δίκη της Ρού­λας Πισπι­ρί­γκου, που από σήμε­ρα περ­νά στον κύκλο των μαρ­τύ­ρων που αφο­ρούν το μετά την ανα­κο­πή του παι­διού διά­στη­μα έως τον θάνα­το του στις 29 Ιανουα­ρί­ου 2022.

Η κατά­θε­ση του διευ­θυ­ντή της ΜΕΘ του Πανε­πι­στη­μια­κού Νοσο­κο­μεί­ου Ρίου Ανδρέα Ηλιά­δη είναι από τις πιο κρί­σι­μες στην δίκη για την τρα­γι­κή πορεία του παι­διού στον θάνατο.

Ο κ. Ηλιά­δης παρέ­λα­βε στην ΜΕΘ την Τζωρ­τζί­να μετά την ανα­κο­πή που υπέ­στη στο Καρα­μαν­δά­νειο στις 11 Απρι­λί­ου 2021. Βλέ­πο­ντας την μητέ­ρα και τον τρό­πο που δια­χει­ρι­ζό­ταν, έχο­ντας χάσει ήδη δύο παι­διά, την όλη κατά­στα­ση, είχε ανα­ρω­τη­θεί αν είχε μπρο­στά του μία γυναί­κα που μπο­ρεί να πάσχει από κάποιο ψυχω­σι­κό σύν­δρο­μο. Έτσι της είχε προ­τεί­νει να δει ψυχί­α­τρο και είχε φρο­ντί­σει να την φέρει σε επα­φή με ψυχί­α­τρο του νοσοκομείου.

Την κατά­θε­ση του κ. Ηλιά­δη παρα­κο­λου­θούν τόσο ο πατέ­ρας της Τζωρ­τζί­νας Μάνος Δασκα­λά­κης όσο και η κατη­γο­ρου­μέ­νη, η οποία είχε μία δυσκο­λία στο περ­πά­τη­μα όταν την μετέ­φε­ραν οι αστυ­νο­μι­κοί στο εδώ­λιο. Σύμ­φω­να με βεβαί­ω­ση που παρέ­δω­σε ο συνή­γο­ρός της, μετα­φέρ­θη­κε χθες σε νοσο­κο­μείο όπου υπο­βλή­θη­κε σε επέμ­βα­ση και έγι­νε βιοψία.

Ο εντα­τι­κο­λό­γος περιέ­γρα­ψε την δια­δι­κα­σία που ακο­λου­θή­θη­κε, όταν μετα­φέρ­θη­κε η Τζωρ­τζί­να στο Ρίο, εξη­γώ­ντας πως το παι­δί εμφά­νι­ζε στα­θε­ρό­τη­τα στην καρ­διο­λο­γι­κή παρα­κο­λού­θη­ση και όπως είπε «δεν είχε καμία παθο­λο­γία που βλέ­που­με σε καρ­δια­κά νοσή­μα­τα. Συνή­θως όταν τα παι­διά έχουν υπο­στεί καρ­δια­κή ανα­κο­πή εμφα­νί­ζουν μια “έκρη­ξη” συμ­πτω­μά­των. Εδώ, όσο περ­νού­σαν οι ώρες είχα­με μια στα­θε­ρή εικό­να από το καρ­διο­γρά­φη­μα», είπε και περιέ­γρα­ψε πως τέθη­κε ως προ­τε­ραιό­τη­τα η διά­σω­ση του εγκε­φά­λου. Όπως ανέ­φε­ρε ο για­τρός, εφαρ­μό­στη­κε θερα­πευ­τι­κή υπο­θερ­μία ώστε η θερ­μο­κρα­σία να είναι στους 33 βαθ­μούς για να απο­φευ­χθούν εγκε­φα­λι­κά οιδή­μα­τα. Ωστό­σο το απευ­κταίο συνέ­βη: «η Τζωρ­τζί­να ανέ­πτυ­ξε εγκε­φα­λι­κό οίδη­μα δυστυ­χώς», είπε ο κ. Ηλιά­δης κάνο­ντας λόγο για «μία δρα­μα­τι­κή νύχτα. Έφυ­γα στις 5 το πρωί. Δεν το λέω για να εντυ­πω­σιά­σω, ήταν ένας ασθε­νής που πραγ­μα­τι­κά πέσα­με πάνω του. Δυστυ­χώς δεν είχα­με διού­ρη­ση. Υπήρ­χε πρό­βλη­μα στα νεφρά. Το αντιμετωπίσαμε..Ευτυχώς μας έκα­νε τη χάρη η Τζωρ­τζί­να. Γύρω στις 5 το πρωί τα πράγ­μα­τα στα­θε­ρο­ποι­ή­θη­καν και έκλει­σε η πρώ­τη νύχτα».

Σύμ­φω­να με τον εντα­τι­κο­λό­γο, ανά­με­σα σε όλα που εξε­λίσ­σο­νταν στο νοσο­κο­μείο ήταν και συλ­λο­γή πλη­ρο­φο­ριών για το ιστο­ρι­κό της ασθε­νούς και η συνο­μι­λία με την μητέ­ρα, η οποία του είπε για τον θάνα­το από ηπα­τι­κή ανε­πάρ­κεια της Μαλέ­νας και τον θάνα­το «στην κού­νια» της Ίρι­δας. «Είχα­με δύο θανά­τους να δια­χει­ρι­στού­με», είπε ο μάρ­τυ­ρας και τόνι­σε πως για την αιτία θανά­του της Μαλέ­νας, «επει­δή μου φάνη­κε πολύ περί­ερ­γο επι­κοι­νώ­νη­σα με μια ειδι­κό την παι­δο­ο­γκο­λό­γο κ. Μπά­κα η οποία μου είπε ότι δεν είχε πει­στεί για ηπα­τι­κή ανε­πάρ­κεια. Έπρε­πε να δω πώς θα κινη­θώ. Σαν για­τρός μου ήταν αδια­νό­η­το να πιστέ­ψω για ηπα­τι­κή ανε­πάρ­κεια, μου ήταν αδια­νό­η­το να πιστέ­ψω πως πεθαί­νουν παι­διά από ηπα­τι­κή ανε­πάρ­κεια. Φτά­σα­με να θεω­ρή­σου­με τον θάνα­το αυτόν αιφ­νί­διο. Για την Ίρι­δα είχα ενη­με­ρω­θεί ήδη πως είχε πεθά­νει στην κού­νια της. Σύν­δρο­μο αιφ­νί­διου θανά­του, θάνα­τος της κού­νιας. Eίχα­με δύο θανά­τους που έπρε­πε να δια­χει­ρι­στού­με». Όπως ανέ­φε­ρε δεν είχε πει­στεί για τους δύο θανά­τους που είχαν προη­γη­θεί και άρχι­σε να σκέ­φτε­ται το «Σύν­δρο­μο Μιν­χά­ου­ζεν δια αντι­προ­σώ­που», στη θανα­τη­φό­ρα του μορ­φή μάλιστα.

Στο σημείο αυτό, με την ανα­φο­ρά του για­τρού στο σύν­δρο­μο, η κατη­γο­ρου­μέ­νη απο­χώ­ρη­σε από την αίθουσα.

Πρό­ε­δρος: Εξη­γεί­στε μας τι είναι αυτό το σύνδρομο.

Μάρ­τυ­ρας: Πρό­κει­ται για κατά­στα­ση που αφο­ρά τον φρο­ντι­στή του παι­διού. Έπρε­πε να εξε­τά­σω αν ο φρο­ντι­στής, που στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση έχει γνώ­σεις νοση­λευ­τι­κής, αρέ­σκε­ται στο να έχει γνώ­σεις σε αυτό το πεδίο. Συνή­θως είναι άτο­μα με προ­βλή­μα­τα στον ψυχι­κό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφο­ρά. Στό­χος μου είναι να προ­στα­τεύ­σω το παι­δί για­τί αυτό είναι κακο­ποί­η­ση παι­διού. Με συμ­πτώ­μα­τα φαι­νό­με­να ασφυ­ξί­ας. Υπάρ­χουν red flags που με ταρακούνησαν.

«Το συζή­τη­σα με τους συνα­δέλ­φους μου και το επό­με­νό μου βήμα ήταν να μιλή­σω με κάποιον θεσμι­κό φορέα έξω από τον ιατρι­κό χώρο», ανέ­φε­ρε ο κ. Ηλιά­δης που απευ­θύν­θη­κε σε ιατρο­δι­κα­στή του υπουρ­γεί­ου Δικαιο­σύ­νης. Παράλ­λη­λα ανέ­φε­ρε: «Είπα στην μητέ­ρα, αφού συνεν­νο­ή­θη­κα με ψυχί­α­τρο του νοσο­κο­μεί­ου, ότι υπάρ­χει ραντε­βού για να τον δει ώστε ο ψυχί­α­τρος να απο­κλεί­σει το ψυχω­σι­κό. Δεν πήγε καλά. Την επο­μέ­νη οι γονείς με επέ­πλη­ξαν “τι είναι αυτά τα πράγ­μα­τα; Δεν θέλου­με τέτοιες παρεμ­βά­σεις”, μου είπαν».

Στην συνέ­χεια ο κ. Ηλιά­δης είπε: «Κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψης της ιατρο­δι­κα­στή κ. Τσιό­λα στην Εντα­τι­κή είχα­με μια συζή­τη­ση. Την συζή­τη­σή μας άκου­γε πίσω από την πόρ­τα η μητέ­ρα της Τζωρ­τζί­νας. Όταν άνοι­ξε η πόρ­τα μου είπε “κύριε Ηλιά­δη τα άκου­σα όλα”. Της είπα ότι δεν την αφο­ρά τι λέω με τους συνερ­γά­τες μου».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο