Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Με απειλούσαν γιατί αρνήθηκα να πω στις αρχές αυτά που ήθελαν

«Τώρα που θα “ανοί­ξουν” τα τηλέ­φω­να θα πεις στην αστυ­νο­μία ότι τυχαία βρέ­θη­κες εκεί­νο το βρά­δυ στο Κερα­τσί­νι, είδες φασα­ρία και πήρες τον Ρου­πα­κιά τηλέ­φω­νο. Θα τα πεις έτσι για­τί αλλιώς θα σου κάνου­με τον βίο αβί­ω­το». Ο Γιώρ­γος Δήμου, κατη­γο­ρού­με­νος για απλή συνέρ­γεια στη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, απο­λο­γή­θη­κε σήμε­ρα ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας όσα έχει υπο­στη­ρί­ξει από την αρχή των ερευ­νών για την υπό­θε­ση της Χρυ­σής Αυγής σε βάρος συγκα­τη­γο­ρου­μέ­νων του.

Ο 58χρονος κατη­γο­ρού­με­νος, στην απο­λο­γία του, ανα­φέρ­θη­κε σε απει­λές που, όπως λέει, δέχθη­κε από στέ­λε­χος της Τοπι­κής Νίκαιας, όταν αρνή­θη­κε να συναι­νέ­σει σε όσα του ζήτη­σε να κατα­θέ­σει στις Αρχές, προ­κει­μέ­νου να «σωθεί ο πυρή­νας» μετά τη δολο­φο­νία του μουσικού.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της υπό­θε­σης, ο Γιώρ­γος Δήμου είχε τηλε­φω­νή­σει τα ξημε­ρώ­μα­τα της 18ης Σεπτεμ­βρί­ου 2013 στον Γιώρ­γο Ρου­πα­κιά, ο οποί­ος του είχε πει πως ήταν στο Τμή­μα και να πάρει τον, κατά τη δικο­γρα­φία, πυρη­νάρ­χη Γιώρ­γο Πατέ­λη. Ο 58χρονος λίγη ώρα νωρί­τε­ρα είχε αντα­πο­κρι­θεί στο κάλε­σμα για τη συγκέ­ντρω­ση της ομά­δας χρυ­σαυ­γι­τών στα γρα­φεία της Τοπικής.

Όπως είπε στο δικα­στή­ριο, μόλις έλα­βε το επί­μα­χο μήνυ­μα, γύρω στις 11:00 τη νύχτα της 17ης Σεπτεμ­βρί­ου 2013, τηλε­φώ­νη­σε στον Ρου­πα­κιά για να δει τι αφο­ρού­σε η συγκέ­ντρω­ση που ζητού­σε η εντο­λή. Ο κατη­γο­ρού­με­νος υπο­στή­ρι­ξε πως πήγε στα γρα­φεία της Τοπι­κής με τον νυν συγκα­τη­γο­ρού­με­νό του Γιώρ­γο Σκάλ­κο με μηχα­νά­κι. Εκεί είδε μαζε­μέ­να 7–8 μηχα­νά­κια με τους ανα­βά­τες να φορούν κρά­νη. Όπως ισχυ­ρί­ζε­ται ο Δήμου ανα­γνώ­ρι­σε μόνο τον συγκα­τη­γο­ρού­με­νο του Ιωάν­νη-Βασί­λειο Κομια­νό, που δεν φορού­σε κρά­νος: «Μου είπε “πάμε για μάχη, έχουν πιά­σει κάτι δικούς μας στο Κερα­τσί­νι και πάμε να τους απε­λευ­θε­ρώ­σου­με” και ξεκί­νη­σαν τα μηχα­νά­κια και εξα­φα­νί­στη­καν», τόνι­σε ο Δήμου προ­κα­λώ­ντας την αντί­δρα­ση του Κομια­νού, ο οποί­ος φώνα­ξε «ψέμ­μα­τα κ. πρό­ε­δρε ψέμματα».

Ο Δήμου ανέ­φε­ρε στο δικα­στή­ριο πως βλέ­πο­ντας όλα αυτά είπε στον Σκάλ­κο να φύγουν για­τί «αυτοί πάνε για φασα­ρία». Έτσι δεν ακο­λού­θη­σαν την πορεία και έφυ­γαν για να επι­στρέ­ψουν στα σπί­τια τους. Ενώ είχαν απο­μα­κρυν­θεί άκου­σαν σει­ρή­νες και κατά­λα­βαν πως «κάτι έχει γίνει».

Πρό­ε­δρος: Όταν φτά­σα­τε σπί­τι πήρα­τε κάποιον;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Πήρα τον Ρου­πα­κιά και μου είπε: «Με έχουν πιά­σει, με έχουν στο Τμή­μα. Τον ρώτη­σα αν θέλει κάτι και μου είπε να πάρω τον Πατέ­λη. Τηλε­φώ­νη­σα στον Πατέ­λη και απά­ντη­σε η σύζυ­γός του, η οποία, όταν της είπα για τον Ρου­πα­κιά μου απά­ντη­σε: «Ξέρου­με τι έχει κάνει ο Ρου­πα­κιάς, μη λες πολ­λά από το τηλέφωνο».

Πατέλης: Ψέμματα.

Σύμ­φω­να με τον 58χρονο κατη­γο­ρού­με­νο, την επό­με­νη ημέ­ρα της δολο­φο­νί­ας του Παύ­λου Φύσ­σα τού τηλε­φώ­νη­σε ο συγκα­τη­γο­ρού­με­νός του Χρή­στος Τσα­κα­νί­κας και του ζήτη­σε να μετα­βεί στα κεντρι­κά γρα­φεία της Χρυ­σής Αυγής κατ’ε­ντο­λή του βου­λευ­τή Λαγού. Τελι­κά, το ραντε­βού έγι­νε στους Αγί­ους Αναρ­γύ­ρους, όπου, σύμ­φω­να με τον Δήμου, προ­σήλ­θε ο Τσα­κα­νί­κας, ο οποί­ος του είπε πως είναι ανά­γκη να μην «κατα­στρα­φεί ο πυρή­νας» και πως αφού είναι ο μονα­δι­κός που τηλε­φώ­νη­σε στον Ρου­πα­κιά, ο οποί­ος δεν εμφα­νί­ζε­ται να είναι κάτι στην Χρυ­ση Αυγή, θα του πει ο ίδιος τι θα πρέ­πει να πει: «Ο Τσα­κα­νί­κας μου είπε “θα σου πω εγώ τι να πεις στην αστυ­νο­μία, όταν ανοί­ξουν τα τηλέ­φω­να. Θα πεις ότι βρέ­θη­κες τυχαία στο Κερα­τσί­νι, ότι είδες φασα­ρία και πήρες τον Ρου­πα­κιά τηλέ­φω­νο. Θα σου βρού­με εμείς δικη­γό­ρους”. Του είπα “τι λέτε ρε παι­διά; Μη με ανα­κα­τεύ­εις με τέτοια. Και να ανοί­ξουν τα τηλέ­φω­να εγώ θα πω την αλή­θεια. Πάτε καλά θα με μπλέ­ξε­τε σε μια δολο­φο­νία;” και εκεί­νος άρχι­σε τις απειλές».

Πρό­ε­δρος: Τι κατα­λά­βα­τε όταν σας έλε­γε ότι θα «ανοί­ξουν» τα τηλέφωνα…

Κατη­γο­ρού­με­νος: Ότι ο Τσα­κα­νί­κας με πίε­ζε να πω ότι εγώ προ­έ­τρε­ψα τον Ρου­πα­κιά να πάει να σκο­τώ­σει το παλι­κά­ρι… Ο Τσα­κα­νί­κας μου είπε ότι θα μου κάνουν τον βίο αβί­ω­το αν δεν πω αυτά που ζητού­σε και ότι «θα παρα­κα­λάς καλύ­τε­ρα να μην είχες γεν­νη­θεί». Μου είπε να κατα­θέ­σω στις Αρχές ό,τι μου έλε­γε για­τί δια­φο­ρε­τι­κά θα με έβρι­σκαν και θα με σκό­τω­ναν. Εγώ ήμουν απλό μέλος της Χρυ­σής Αυγής και γρά­φτη­κα στην Τοπι­κή της Νίκαιας για να παίρ­νω τρόφιμα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο