Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας κατέ­θε­σε στε­φά­νι και έκα­νε δηλώ­σεις απα­ντώ­ντας σε ερω­τή­σεις δημο­σιο­γρά­φων για τη γνω­ρι­μία και τη φιλία που τον ένω­σε με τον Δ. Χριστόφια.

Ανέ­φε­ρε στη δήλω­ση του:

«Βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα εδώ για να απο­χαι­ρε­τή­σου­με έναν επι­φα­νή παρά­γο­ντα, όχι μόνο της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, του κυπρια­κού λαού, αλλά έναν επι­φα­νή παρά­γο­ντα της Ελλά­δας, της Ευρώ­πης, του διε­θνούς εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, του κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος, ο οποί­ος διε­τέ­λε­σε για πολ­λά χρό­νια πρό­ε­δρος της Κυπρια­κής δημο­κρα­τί­ας, ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ανά­με­σα στα κόμ­μα­τά μας, και τον ίδιο τον Δ. Χρι­στό­φια υπήρ­χαν στε­νές αδελ­φι­κές σχέ­σεις, για την υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του λαού της Ελλά­δας, του λαού της Κύπρου.

Ο Δημή­τρης ανά­λω­σε όλη του τη ζωή στην υπε­ρά­σπι­ση της Κύπρου, της ενό­τη­τας της Κύπρου, Ελλη­νο­κυ­πρί­ων και Τουρ­κο­κυ­πρί­ων, για την επα­νέ­νω­ση του νησιού, αλλά και ταυ­τό­χρο­να ήταν και βαθιά διε­θνι­στής. Αγα­πού­σε τους λαούς όλου του κόσμου. Ήταν πάντα στα­θε­ρά στο πλευ­ρό της εργα­τι­κής τάξης, του λαού της Ελλά­δας, των προ­βλη­μά­των που αντι­με­τώ­πι­ζε ο Ελλη­νι­σμός. Και βεβαί­ως ήταν παντα­χού παρών, σε όλες τις διερ­γα­σί­ες, μετά ιδιαί­τε­ρα τις ανα­τρο­πές που συνέ­βη­σαν στο παγκό­σμιο στε­ρέ­ω­μα, με την ανα­τρο­πή της ΕΣΣΔ, την οποία υπε­ρά­σπι­ζε σθε­να­ρά. Ήταν παρών στην προ­σπά­θεια συντο­νι­σμού και κοι­νής δρά­σης των Κομ­μου­νι­στι­κών των Εργα­τι­κών κομ­μά­των για το καλό πάντα των λαών μας.

Κυρί­ως όμως η προ­σφο­ρά του ήταν να υπε­ρα­σπί­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα των Κυπρί­ων εργα­ζο­μέ­νων, να υπε­ρα­σπί­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα της Κύπρου και στην Ευρώ­πη και σε όλον τον κόσμο για την επα­νέ­νω­ση του νησιού, για να στα­μα­τή­σει η τούρ­κι­κη εισβο­λή και κατο­χή που συνε­χί­ζε­ται για 45 ολά­κε­ρα χρό­νια. Και βλέ­που­με σήμε­ρα δυστυ­χώς να παρα­βιά­ζο­νται ακό­μα και κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα και στην κυπρια­κή ΑΟΖ, από την Τουρ­κία, και στην Ελλά­δα και γενι­κό­τε­ρα να δημιουρ­γεί αστά­θεια και προ­βλή­μα­τα σε μία πολύ ευαί­σθη­τη περιο­χή. Ο Δ. Χρι­στό­φιας ήταν παρών σε όλες αυτές τις μάχες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο