Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

🚩 …Τι δεν καταλαβαίνεις;

Εκλο­γές έρχο­νται. Καλο­δε­χού­με­νες. Εμείς … έτοι­μοι από και­ρό… Και είπα­με… Απλά τα πράγ­μα­τα… και καθα­ρά.

🚩 Άσπρο-Μαύ­ρο, η επι­λο­γή … Ντρέ­τα πρά­μα­τα. Όπου φως-φανά­ριάσπρο είναι η άσπρη μέρα, είναι το φως, είναι τα Επι­φά­νεια… Είναι ο, κατά Θεό­φι­λον, Μέγας Ήρως του Εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κού μας Αγώ­να του ’21 Οδυσ­σεύς Ανδρού­τσος. Και το πρω­το­πα­λί­κα­ρό του ο εντι­μό­τα­τος πρί­γκηψ Κεμάλ.
🚩 Είναι το ζεστό ψωμί που λεί­πει απ’ το τρα­πέ­ζι. 🚩 Το ποτή­ρι με το κρύο νερό🚩 Το σπί­τι με το κερα­μί­δι… Που δεν φοβά­σαι «να στο φάει ο φόρος…». Κι ο γαλα­τάς … που είναι γαλα­τάς. Είναι ο καφές στον καφε­νέ της γει­το­νιάς … Ένα ποτό στο μπαρ το βρά­δυ… που θέλεις και δεν μπο­ρείς. Είναι το γαμώ­το του μερο­κά­μα­του που δεν έχεις…
🚩 Άσπρο είναι ο ίσκιος της ελιάς, το κύμα το γαλά­ζο, το αμπέ­λι και το μου­στο­κού­λου­ρο. Το πανη­γύ­ρι στο χωριό. Άσπρο είναι η πέτρα η ξέξα­σπρη, ο δυό­σμος, η λουί­ζα κι ο βασι­λι­κός. Το φως του Αιγαίου.

🚩 Το αίμα και η καρ­διά τ’ Άϊ Στράτη…
🚩 Ο Δάσκα­λος Γλη­νός κι ο Γιάν­νης Ρίτσος.
🚩 Το κόκ­κι­νο γεράνι…

🚩 Άσπρο είναι η ηρε­μία, η αξιο­πρέ­πεια, ο σεβα­σμός, η ζέστη του παπ­πού­λη τον χει­μώ­να, τα καλά γερά­μα­τα. Η σύντα­ξη. Ο θυμός για τον κλεμ­μέ­νο ιδρώ­τα και την εκμετάλλευση.
Άσπρο, φως και σμύρ­να είναι το άσπρο γάλα της μάνας. Το μέλι και το χαμό­γε­λο του μικρού παι­διού ‑Χρι­στός Εσταυ­ρω­μέ­νος- καθώς κοι­μά­ται. Άσπρο είναι ο Μια­ού­λης στα Φάρ­σα­λα και η σουλ­τα­νί­να Κοριν­θί­ας στην Αυλή του Λου­δο­βί­κου ΙΣΤ’ … του καρατομηθέντος.
🚩 Άσπρο, φως και ασή­μι είναι η γάζα του νοσο­κο­μεί­ου, το βιβλίο του παι­διού… Το δεκα­τια­νό του ντό­πιου και του ξενί­τη. Είναι η μεγά­λη αγκα­λιά στις μνή­μες και τα μαύ­ρα κύμα­τα των πεθα­μέ­νων θαλασ­σών και των προ­σφύ­γων. Είναι το αθώο, μικρό άψυ­χο κορ­μά­κι του Αϊλάν απ’ το Κομπά­νι στα χέρια του… πτω­μα­το­συλ­λέ­κτη. Είναι ο στί­χος του Κώστα Βάρ­να­λη 🚩 «Που να σε κρύ­ψω γιό­κα μου, να μην σε φτά­νουν οι κακοί».
🚩 Άσπρο είναι το κου­μπί που δεν λεί­πει απ’ το παλ­τό σου τον χειμώνα.
🚩 Άσπρο είναι «η κρο­κά­τη γάζα» της αυγής που φέρ­νει τη νέα μέρα.
🚩 Άσπρο κι ελπί­δα είσαι εσύ με το γαμώ­το στα δόντια … και το σπα­σμέ­νο ρόδι…

🚩 Άσπρο -τι δεν κατα­λα­βαί­νεις, τώρα, πια;- είναι το κόκ­κι­νο. «Αυτά τα κόκ­κι­να σημά­δια στους τοί­χους…» που βλέ­πεις, είναι η μόνη σου αλη­θι­νή αλή­θεια, ελπί­δα και διέ­ξο­δος. «Δεν έχει (άλλο) πλοίο για σε δεν έχει οδό…».
🚩 Το νιώ­νεις, γιε μου, έλε­γε η μάνα μου. Το νιώ­νειςΔεν μπο­ρώ αλλιώς να στο πω, γιε μου. Το νιώ­νεις, όμως Άσπρο είναι το κόκ­κι­νο. Το μαύ­ρο που σ’ εμπο­δί­ζει να βαδί­σεις πέτα το στα Τάρ­τα­ρα

Δημήτρης Φεργάδης

Και είναι και­ρός, τώρα, πια, γιε μου:
«Να βρεις μιαν άλλη θάλασσα
μιαν άλλη απλοσύνη
Να πιά­σεις απ’ τα λου­ριά του Αχιλ­λέα τ’ άλογα
Αντί να κάθε­σαι βου­βός τον ποτα­μό να μαλώνεις
Τον ποτα­μό να λιθο­βο­λείς όπως η μάνα του Κίτσου».
(Αμορ­γός — Ν. Γκάτσος)

«ΠαθόςΜαθός, που λένε. ΠαθόςΜαθός.
Τι δεν κατα­λα­βαί­νεις, πια, για τις εκλο­γές που έρχονται;
Αφού το κόκ­κι­νο είναι εδώστο χέρι σου, τώρα
Και είναι το γαρύ­φαλ­λο στην καρ­διά του Μπε­λο­γιάν­νη».


Γρά­φει ο Δημή­τρης Φεργάδης
✔️  Συντα­ξιού­χος. Ιστο­ρι­κό στέ­λε­χος της Βιο­μη­χα­νί­ας της ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ σε ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ και MINOS — EMI. Συγ­γρα­φέ­ας του βιβλίο «Με αφορ­μή την ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ. Η Βιο­μη­χα­νία της δισκο­γρα­φί­ας στην Ελλά­δα κατά τον 20ο αιώνα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο