Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποια είναι τα βουλεύματα για τον Γιάννη Λαγό που ζήτησε το δικαστήριο

Στην αυρια­νή συνε­δρί­α­ση το δικα­στή­ριο ανα­μέ­νει από την εισαγ­γε­λέα Αδα­μα­ντία Οικο­νό­μου να προ­σκο­μί­σει βού­λευ­μα που να ανα­φέ­ρει ότι δεν έχει παρα­βιά­σει τους περιο­ρι­στι­κούς όρους ο κατα­δι­κα­σθείς σε κάθειρ­ξη 13 ετών για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Γιάν­νης Λαγός.

Το δικα­στή­ριο ζητά αυτήν τη διευ­κρί­νι­ση από την εισαγ­γε­λέα καθώς χθες η κ. Οικο­νό­μου είπε για όλους τους κατη­γο­ρού­με­νους ότι δεν έχουν παρα­βιά­σει τους περιο­ρι­στι­κούς όρους και επο­μέ­νως δεν είναι ύπο­πτοι φυγής ή διά­πρα­ξης άλλου αδι­κή­μα­τος και μπο­ρούν να έχουν ανα­στέλ­λου­σα δύνα­μη οι εφέ­σεις τους. Η θέση της εισαγ­γε­λέ­ως σχο­λιά­στη­κε από την Πολι­τι­κή Αγω­γή ως “ατό­πη­μα” σε ό,τι αφο­ρά τον Γιάν­νη Λαγό καθώς, όπως είπαν οι συνή­γο­ροι των θυμά­των, έχει παρα­βιά­σει τους περιο­ρι­στι­κούς του όρους το 2015.

Η πρό­ε­δρος σήμε­ρα ζήτη­σε να λάβει γνώ­ση το δικα­στή­ριο, επι­με­λεία της Εισαγ­γε­λί­ας Εφε­τών, αν υπάρ­χει βού­λευ­μα που να ανα­φέ­ρει ότι ο κατα­δι­κα­σμέ­νος ευρω­βου­λευ­τής έχει παρα­βιά­σει τους όρους αλλά και αυτό που επι­κα­λεί­ται η υπε­ρά­σπι­ση του το οποίο ανα­φέ­ρει ότι δεν προ­κύ­πτει παρα­βί­α­ση όρων.

Ο Γιάν­νης Λαγός μετά την απο­φυ­λά­κι­ση του λόγω 18μηνου, τον Μάρ­τιο του 2015, είχε οδη­γη­θεί ξανά στην φυλα­κή με διά­τα­ξη βου­λεύ­μα­τος για παρα­βί­α­ση περιο­ρι­στι­κού όρου, τον Ιού­λιο του 2015 και είχε αρθεί η κρά­τη­ση του δύο μήνες μετά με την επι­βο­λή όρων.

Αυτά τα βου­λεύ­μα­τα πλέ­ον θα μελε­τή­σει το δικα­στή­ριο, μαζί με άλλες παρα­μέ­τρους, για να απο­φα­σί­σει την έκτι­ση ή μη της ποι­νής του κ. Λαγού.

Τα βουλεύματα είναι τα εξής:

Το βού­λευ­μα με αριθ­μό 1184/21–7‑2015 που διέ­τασ­σε την επι­στρο­φή στην φυλα­κή του Γιάν­νη Λαγού (είχε ήδη συμπλη­ρώ­σει 18 μήνες προ­σω­ρι­νής κρά­τη­σης) καθώς δεν τήρη­σε τον περιο­ρι­στι­κό όρο του κατ’ οίκον περιο­ρι­σμού, που του είχε επι­βά­λει η εφέ­της ειδι­κή ανα­κρί­τρια για το αδί­κη­μα της οπλο­κα­το­χής, κατά τις ημε­ρο­μη­νί­ες 28 Μαΐ­ου, 12 Ιου­νί­ου και 16 Ιου­νί­ου του 2015.

Ο Γιάν­νης Λαγός είχε παρα­μεί­νει στην φυλα­κή μέχρι την 1 Οκτω­βρί­ου 2015. Το βού­λευ­μα 1469/1/10/2015 με το οποίο αντι­κα­τα­στά­θη­κε η προ­σω­ρι­νή κρά­τη­ση του με τους όρους της απα­γό­ρευ­σης εξό­δου από τη χώρα και της υπο­χρε­ω­τι­κής εμφά­νι­σης στο αστυ­νο­μι­κό τμή­μα τρεις φορές τον μήνα. Το βού­λευ­μα δεχό­ταν πως ο νυν ευρω­βου­λευ­τής δεν είναι ύπο­πτος φυγής, ούτε έχει προ­βεί σε προ­πα­ρα­σκευα­στι­κή πρά­ξη δια­φυ­γής του και ότι η παρα­βί­α­ση του όρου τού κατ’ οίκον περιο­ρι­σμού «έλα­βε χώρα διό­τι ο κ. Λαγός είχε την πεποί­θη­ση πως δεν προ­έ­βαι­νε σε παρα­βί­α­ση του τεθέ­ντος όρου αφού τελού­σε υπό την συνε­χή και αδιά­λει­πτη παρα­κο­λού­θη­ση των αρχών ασφαλείας».

Ανα­φο­ρά στο προ­α­να­φε­ρό­με­νο βού­λευ­μα κάνει και το πιο πρό­σφα­το που επι­κα­λεί­ται η υπε­ρά­σπι­ση του, που εκδό­θη­κε το 2019 (αριθ­μός 1031/2019) κατό­πιν αιτή­μα­τος του Γιάν­νη Λαγού, στις 27 Ιου­νί­ου 2019, αφού εκλέ­χθη­κε ευρω­βου­λευ­τής. Ο Γιάν­νης Λαγός ζητού­σε άρση ή αντι­κα­τά­στα­ση των όρων της απα­γό­ρευ­σης εξό­δου από τη χώρα, της μη συμ­με­το­χής σε κομ­μα­τι­κές συγκε­ντρώ­σεις και της εμφά­νι­σης δύο φορές τον μήνα στο αστυ­νο­μι­κό τμή­μα που του επι­βλή­θη­καν όταν βγή­κε από την φυλα­κή λόγω συμπλή­ρω­σης 18μήνου με το βού­λευ­μα 497/24–3‑2015.

Το Συμ­βού­λιο που εξέ­δω­σε το βού­λευ­μα του 2019 δεν είχε κάνει δεκτή την αίτη­ση του τότε νεο­ε­κλε­γέ­ντος ευρω­βου­λευ­τή για άρση των όρων του και είχε δια­τά­ξει μόνο την τρο­πο­ποί­η­ση του όρου της απα­γό­ρευ­σης εξό­δου από τη χώρα ως εξής:

«Επι­τρέ­πε­ται η έξο­δος του από την χώρα για όσο χρό­νο έχει και δια­τη­ρεί την ιδιό­τη­τα του τακτι­κού μέλους του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, απο­κλει­στι­κώς και μόνο για να μετα­βαί­νει αερο­πο­ρι­κώς στον Διε­θνή Αερο­λι­μέ­να Αθη­νών “Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος” στις Βρυ­ξέλ­λες ή στο Στρα­σβούρ­γο ή στο Λου­ξεμ­βούρ­γο με την υπο­χρέ­ω­ση να εμφα­νί­ζε­ται στο Τμή­μα Ασφα­λεί­ας του Δίκη ερο­λι­μέ­να κατά την ημέ­ρα ανα­χώ­ρη­σης από την Ελλά­δα και άφι­ξης του στην Ελλά­δα δηλώ­νο­ντας κατά την ανα­χώ­ρη­ση του την πόλη ή πόλεις προ­ο­ρι­σμού του και την ακρι­βή διεύ­θυν­ση δια­μο­νής του. Κατά την άφι­ξη του να προ­σκο­μί­ζει κατάλ­λη­λο έγγρα­φο από το οποίο να πιστο­ποιεί­ται η παρου­σία του στις συνε­δριά­σεις του Κοι­νο­βου­λί­ου». Είναι επί­σης υπο­χρε­ω­μέ­νος να δια­μέ­νει εκτός Ελλά­δας στη διεύ­θυν­ση που δηλώ­νει στην πόλη προ­ο­ρι­σμού του, να μην απο­μα­κρύ­νε­ται από την πόλη προ­ο­ρι­σμού του παρά μόνο για να μετα­βεί σε μία από τις τρεις σχε­τι­ζό­με­νες με το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο και απο­κλει­στι­κά για την άσκη­ση των καθη­κό­ντων του και τέλος να εμφα­νί­ζε­ται τρεις φορές τον μήνα είτε στο αστυ­νο­μι­κό τμή­μα μόνι­μης κατοι­κί­ας του, είτε στην πρε­σβεία της Ελλά­δας στις Βρυ­ξέλ­λες, είτε στην Μόνι­μη Αντι­προ­σω­πεία της Ελλά­δας στο Στρασβούργο.

Στο βού­λευ­μα τονί­ζε­ται πως ο όρος τρο­πο­ποιεί­ται μόνο για λόγους ανα­γκαιό­τη­τας για την άσκη­ση των καθη­κό­ντων του κ. Λαγού στην Ευρω­βου­λή και ως εκ τού­του δια­τάσ­σε­ται η ισχύς των άλλων περιο­ρι­στι­κών όρων καθώς «δεν προ­έ­κυ­ψε μετα­βο­λή των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων που επέ­βα­λαν την επι­βο­λή τους».

Πηγή: ΑΠE

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο