Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεκάδες νεκροί από πυρκαγιά σε μονάδα Covid-19 σε νοσοκομείο στο Ιράκ

Σε του­λά­χι­στον 52 ανέρ­χο­νται οι νεκροί από την πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε χθες στη μονά­δα Covid-19 του νοσο­κο­μεί­ου Αλ Χου­σέιν, στην πόλη Νασι­ρί­για, στο νότιο Ιράκ, σύμ­φω­να με νεό­τε­ρο προ­σω­ρι­νό απο­λο­γι­σμό των αρχών.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Μου­στα­φά αλ Καντί­μι κάλε­σε κατε­πεί­γου­σα συνά­ντη­ση υπουρ­γών και αξιω­μα­τού­χων ασφα­λεί­ας μέσα στην νύχτα για να “εξε­τα­στούν οι αιτί­ες και οι συνέ­πειες της πυρ­κα­γιάς”, ανέ­φε­ρε το υπουρ­γι­κό του συμβούλιο.

Aνοί­γει την Πέμ­πτη η πλατ­φόρ­μα για ραντε­βού εμβο­λια­σμού των εφή­βων 15–17 ετών (214859)

Η επαρ­χία Ντι Καρ, που ανή­κει η Νασι­ρί­για, κηρύ­χθη­κε σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης, ανα­κοί­νω­σαν οι τοπι­κές αρχές, οι οποί­οι ζήτη­σαν βοή­θεια από για­τρούς που βρί­σκο­νται σε άδεια ή έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Η πυρ­κα­γιά, που μέχρι στιγ­μή δεν έχει κατα­στεί σαφές πως προ­κλή­θη­κε, ξέσπα­σε στη μονά­δα Covid-19 του νοσο­κο­μεί­ου Αλ Χου­σέιν, στην πόλη Νασι­ρί­για η οποία διέ­θε­τε 70 κλί­νες, δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο εκπρό­σω­πος των τοπι­κών αρχών υγεί­ας, Χαϊ­ντάρ αλ Χαμίλι.

“Τα θύμα­τα πέθα­ναν από εγκαύ­μα­τα και οι έρευ­νες συνε­χί­ζο­νται” για ανα­ζή­τη­ση επι­ζώ­ντων, δήλω­σε ο αλ Χαμί­λι, προ­σθέ­το­ντας ότι πολ­λοί ασθε­νείς πιθα­νό­τα­τα βρί­σκο­νται ακό­μα παγι­δευ­μέ­νοι. Ανέ­φε­ρε επί­σης πως 22 άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν, δύο εκ των οποί­ων βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Σύμ­φω­να με μια πηγή της τοπι­κής υγειο­νο­μι­κής αρχής, η πυρ­κα­γιά προ­κλή­θη­κε από έκρη­ξη κυλίν­δρων παρο­χής οξυ­γό­νου. Αυτή η εκδο­χή είναι η ίδια με την αιτία της πυρ­κα­γιάς που συνέ­βη τον περα­σμέ­νο Απρί­λιο σε μια κλι­νι­κή Covid-19 σε ένα νοσο­κο­μείο της Βαγδά­της, που είχε ως απο­τέ­λε­σμα πάνω από 80 άνθρω­ποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η πυρ­κα­γιά στη μονά­δα Covid-19 του νοσο­κο­μεί­ου Αλ Χου­σέιν τέθη­κε υπό έλεγ­χο, ανέ­φε­ρε μια πηγή του νοσο­κο­μεί­ου σε αντα­πο­κρι­τή του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου. Εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν στο σημείο για να βοη­θή­σουν τους πυρο­σβέ­στες και τους διασώστες.

Σύμ­φω­να με μια ιατρι­κή πηγή, 20 ασθε­νείς απο­μα­κρύν­θη­καν από το φλε­γό­με­νο κτίριο.

Βίντεο που αναρ­τή­θη­καν σε ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δεί­χνουν το κτί­ριο να φλέ­γε­ται και από πάνω να υψώ­νε­ται πυκνός μαύ­ρος καπνός.

Το ιρα­κι­νό υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών ανέ­φε­ρε με ανάρ­τη­ση στο facebook ότι η πυρ­κα­γιά ξεκί­νη­σε από προ­σω­ρι­νές κατα­σκευ­ές που είχαν στη­θεί κοντά στην μονάδα.

Τα περισ­σό­τε­ρα νοσο­κο­μεία στο Ιράκ είναι εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­να και το σύστη­μα υγεί­ας έχει ερει­πω­θεί εδώ και χρό­νια, μαστι­ζό­με­νο από οικο­νο­μι­κές δυσκο­λί­ες και δια­φθο­ρά. Τη Δευ­τέ­ρα, μια πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε στο κτί­ριου που στε­γά­ζει το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Βαγδά­της και γρή­γο­ρα τέθη­κε υπό έλεγ­χο, χωρίς θύματα.

Το Ιράκ έχει κατα­γρά­ψει από τις αρχές της παν­δη­μί­ας πάνω από 1,4 εκα­τομ­μύ­ρια μολύν­σεις του νέου κορο­νοϊ­ού περισ­σό­τε­ρους από 17.000 θανάτους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο