Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για το AstraZeneca — Τι λέει ο ΕΟΦ για τα περιστατικά θρόμβωσης

Η Πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών, Μαρία Θεο­δω­ρί­δου, τόνι­σε ότι έχουν κατα­γρα­φεί πέντε περι­στα­τι­κά θρομ­βώ­σε­ων μετά από εμβο­λια­σμό με το σκεύ­α­σμα της AstraZeneca.

Όπως είπε, πρό­κει­ται για τέσ­σε­ρις γυναί­κες και έναν άνδρα 35 ετών. Πρό­σθε­σε ότι ένας ασθε­νής ανάρ­ρω­σε, τρεις νοση­λεύ­ο­νται, ενώ μια γυναί­κα κατέ­λη­ξε.

Η κ. Θεο­δω­ρί­δου τόνι­σε ότι συνε­χί­ζε­ται ο εμβο­λια­σμός με το ίδιο πρό­γραμ­μα και δεν αλλά­ζουν τα ηλι­κια­κά όρια.

«Συγκρι­τι­κά, 62 γυναί­κες 30–49 ετών νοση­λεύ­θη­καν το τελευ­ταίο δίμη­νο. Σύμ­φω­να με τα παρα­πά­νω, η Επι­τρο­πή κρί­νει ότι το όφε­λος του εμβο­λια­σμού υπερ­τε­ρεί του κιν­δύ­νου για θρομ­βώ­σεις. Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψιν τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να και την τρέ­χου­σα δια­σπο­ρά, συστή­νε­ται η συνέ­χι­ση του εμβο­λια­σμού με το ισχύ­ον πρό­γραμ­μα», υπογράμμισε.

Πρό­σθε­σε ότι ο κίν­δυ­νος για περι­στα­τι­κά ΤΤS είναι μεγα­λύ­τε­ρος σε γυναί­κες ηλι­κί­ας κάτω των 50 ετών.

«Ο κίν­δυ­νος είναι μεγα­λύ­τε­ρος σε γυναί­κες κάτω των 50 και τα εμβό­λια MRNA είναι δια­θέ­σι­μα σε άτο­μα όλων των ηλι­κιών. Σε ό, τι αφο­ρά τη δεύ­τε­ρη δόση, συστή­νε­ται η συνέ­χι­ση του εμβο­λια­σμού με το ίδιο εμβό­λιο, καθώς η πιθα­νό­τη­τα εμφά­νι­σης θρόμ­βω­σης μετά τη δεύ­τε­ρη δόση είναι εξαι­ρε­τι­κά μικρή», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση ΕΟΦ

Ο Εθνι­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κου σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το από­γευ­μα της Τετάρ­της σημειώ­νει τα εξής:

«Προς ενη­μέ­ρω­ση των πολι­τών ανα­φο­ρι­κά με το θέμα των περι­στα­τι­κών θρόμ­βω­σης σε συν­δυα­σμό με θρομ­βο­πε­νία μετά τον εμβο­λια­σμό με το εμβό­λιο VAXZEVRIA της Εται­ρεί­ας AstraZeneca, και μετά την ολο­κλή­ρω­ση της διε­ρεύ­νη­σης και αξιο­λό­γη­σης των περι­στα­τι­κών από την Επι­τρο­πή Φαρ­μα­κο­ε­πα­γρύ­πνη­σης (ΕΦΑΡ) και την ομά­δα εργα­σί­ας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) ανα­φέ­ρο­νται τα ακόλουθα:

Σε σύνο­λο 905.915 εμβο­λια­σμών 1ης και 2ης δόσης υπάρ­χουν από την αρχή του εμβο­λια­σμού 5 επι­βε­βαιω­μέ­να περι­στα­τι­κά ΤΤS, τα οποία η Επι­τρο­πή Φαρ­μα­κο­ε­πα­γρύ­πνη­σης αξιο­λό­γη­σε βάσει κλι­νι­κο­ερ­γα­στη­ρια­κών και δημο­σιευ­μέ­νων επι­στη­μο­νι­κών δεδο­μέ­νων ότι σχε­τί­ζο­νται με το εμβό­λιο και για τα οποία η ανα­λο­γία προς το σύνο­λο των εμβο­λια­σθέ­ντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Ανα­φο­ρι­κά με την εμφά­νι­ση περι­στα­τι­κών TTS σε εμβο­λια­σμέ­νους των ηλι­κια­κών ομά­δων κάτω των 50 ετών με το εμβό­λιο VAXZEVRIA στον ελλη­νι­κό πλη­θυ­σμό, από τα μέχρι σήμε­ρα στοι­χεία προ­κύ­πτει ότι η συχνό­τη­τα εμφά­νι­σης για την ηλι­κια­κή ομά­δα 30–39 είναι 1.58/100.000 (αντί­στοι­χη ανα­φε­ρό­με­νη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλι­κια­κή ομά­δα 40–49 υπο­λο­γί­ζε­ται σε 2.28/100.000 (ανα­φε­ρό­με­νη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περι­στα­τι­κό της 63χρονης γυναί­κας στη Μυτι­λή­νη που ανα­φέρ­θη­κε εχθές είχε εξε­τα­σθεί από την ειδι­κή Ομά­δα Εργα­σί­ας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβό­λια σε παλαιό­τε­ρη συνε­δρί­α­ση και χαρα­κτη­ρί­στη­κε, βάσει όλων των δια­θέ­σι­μων πλη­ρο­φο­ριών, ως μη σχε­τι­ζό­με­νο, λόγω του χρο­νι­κά απο­μα­κρυ­σμέ­νου γεγο­νό­τος (25 μέρες μετά τον εμβο­λια­σμό) και του υψη­λού κιν­δύ­νου για εμφά­νι­ση καρ­διαγ­γεια­κού συμ­βά­ντος λόγω προ­δια­θε­σι­κών παραγόντων».

Στις 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30–34 ετών

Ανοί­γει το Σάβ­βα­το 29 Μαΐ­ου η πλατ­φόρ­μα των ραντε­βού για τον εμβο­λια­σμό των πολι­τών ηλι­κί­ας 30–34 ετών με όλα τα εμβό­λια, ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κικί­λιας κατά την τακτι­κή ενη­μέ­ρω­ση για την πορεία της παν­δη­μί­ας και τον εμβολιασμό.

Όπως ανέ­φε­ρε ο κ. Κικί­λιας, σήμε­ρα άνοι­ξε η πλατ­φόρ­μα για την ηλι­κια­κή ομά­δα 35–39 ετών και μέχρι το μεση­μέ­ρι είχαν κλει­στεί περισ­σό­τε­ρα από 102.000 ραντεβού.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας ανέ­φε­ρε ότι σύμ­φω­να με την επτα­ή­με­ρο κυλιό­με­νο μέσο όρο, τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα ανέρ­χο­νται σε 1.775 την ημέ­ρα, ενώ η διά­με­ση ηλι­κία των κρου­σμά­των φτά­νει στα 37 έτη. Τα ενερ­γά κρού­σμα­τα είναι 16.838.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο