Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημιουργήθηκε εμβόλιο COVID-19, ξεκινούν οι δοκιμές του

Το εμβό­λιο του COVID-19, που δημιουρ­γή­θη­κε στις ΗΠΑ 42 ημέ­ρες μετά τον εντο­πι­σμό της γενε­τι­κής ακο­λου­θί­ας του και ονο­μά­ζε­ται SARS-CoV‑2, κυκλο­φό­ρη­σε ήδη από Κινέ­ζους ερευ­νη­τές στα μέσα Ιανουα­ρί­ου, και η “Moderna Therapeutics”, εται­ρεία βιο­τε­χνο­λο­γί­ας του Cambridge Massachusetts (Boston) ‑σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, έχει ήδη απο­στεί­λει τις πρώ­τες παρ­τί­δες του για να γίνουν τα απα­ραί­τη­τα test

Τα πρώ­τα φια­λί­δια απε­στά­λη­σαν στο Εθνι­κό Ινστι­τού­το Αλλερ­γί­ας και Λοι­μω­δών National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), των Εθνι­κών Ινστι­τού­των Υγεί­ας (NIH) στη Bethesda, όπου θα ετοι­μα­στεί το εμβό­λιο για δοκι­μές στον άνθρω­πο τον Απρίλιο.

ℹ️ Οι επι­στή­μο­νες του NIH άρχι­σαν επί­σης να δοκι­μά­ζουν ένα αντι­ι­κό φάρ­μα­κο που ονο­μά­ζε­ται remdesivir που έχει ανα­πτυ­χθεί για τον Ebola, σε έναν ασθε­νή που έχει μολυν­θεί από το SARS-CoV‑2.
Η δοκι­μή θα είναι η πρώ­τη που δοκι­μά­ζει ένα φάρ­μα­κο για τη θερα­πεία του COVID-19 και θα γίνει από μια ομά­δα στο Ιατρι­κό Κέντρο του Πανε­πι­στη­μί­ου της Νεμπρά­σκα. Ο πρώ­τος ασθε­νής που προ­σφέρ­θη­κε εθε­λο­ντι­κά στο πρω­το­πο­ρια­κό πεί­ρα­μα είναι ένας επι­βά­της από αυτούς που γύρι­σαν πίσω ‑θετι­κοί στον ιό από το Diamond Princess (θυμί­ζου­με πως μετά απο κρουα­ζιέ­ρα του Diamond Princess στην Ιαπω­νία, δια­γνώ­στη­καν με τον ιό πάνω από 620 επι­βά­τες και πλήρωμα).
Θα πάρουν επί­σης μέρος και άλλοι με διά­γνω­ση COVID-19 που έχουν νοση­λευ­τεί ή νοση­λεύ­ο­νται ακόμη.
ℹ️ Το Remdesivir απο­δεί­χτη­κε ενθαρ­ρυ­ντι­κά απο­τε­λε­σμα­τι­κό σε ζώα που μολύν­θη­καν με δύο σχε­τι­κούς κορο­ναϊ­ούς, ο ένας υπεύ­θυ­νος για σοβα­ρό οξύ ανα­πνευ­στι­κό σύν­δρο­μο (SARS) και ο άλλος για την πρό­κλη­ση «ανα­πνευ­στι­κού συν­δρό­μου Μέσης Ανα­το­λής» (MERS).
Οι εθε­λο­ντές θα επι­λε­γούν τυχαία για να λάβουν είτε το φάρ­μα­κο είτε ένα εικο­νι­κό φάρ­μα­κο ενδο­φλε­βί­ως για 10 ημέ­ρες και θα τους γίνο­νται κάθε δυο μέρες εξε­τά­σεις αίμα­τος κλπ για να παρα­κο­λου­θή­σουν την ποσό­τη­τα του ιού στο σώμα τους.

Αν το φάρ­μα­κο δεί­ξει κάποια απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα στη δια­τή­ρη­ση των επι­πέ­δων του SARS-CoV‑2 στο αίμα, θα μπο­ρού­σε να συμ­βά­λει στη συγκρά­τη­ση της εξά­πλω­σης της λοίμωξης.

ℹ️ Το εμβό­λιο της Moderna κατά του COVID-19 ανα­πτύ­χθη­κε σε χρό­νο ρεκόρ επει­δή βασί­ζε­ται σε μια σχε­τι­κά νέα γενε­τι­κή μέθο­δο που δεν απαι­τεί μεγά­λες ποσό­τη­τες ιού. Αντ ‘αυτού, το εμβό­λιο είναι συσκευα­σμέ­νο με mRNA, το γενε­τι­κό υλι­κό που προ­έρ­χε­ται από το DNA και παρά­γει πρω­τε­ΐ­νες. Το Moderna «φορ­τώ­νει» το εμβό­λιο του με mRNA που κωδι­κο­ποιεί τις σωστές πρω­τε­ΐ­νες του κορο­ναϊ­ού, οι οποί­ες στη συνέ­χεια χορη­γού­νται με ένε­ση στο σώμα. Τα ανο­σο­κύτ­τα­ρα στους λεμ­φα­δέ­νες μπο­ρούν να επε­ξερ­γα­στούν αυτό το mRNA και να αρχί­σουν να παρά­γουν την πρω­τε­ΐ­νη με τον σωστό τρό­πο για να ανα­γνω­ρί­σουν και να μαρ­κά­ρουν άλλα κύτ­τα­ρα του ανο­σο­ποι­η­τι­κού για καταστροφή.
Όπως δήλω­σε ο Δρ Stephen Hoge, πρό­ε­δρος της Moderna, στο TIME, το mRNA είναι πραγ­μα­τι­κά ένα μόριο λογι­σμι­κού στη βιο­λο­γία. Έτσι το εμβό­λιο είναι σαν το πρό­γραμ­μα λογι­σμι­κού στο σώμα, το οποίο στη συνέ­χεια πηγαί­νει και κάνει τις [viral]πρωτεΐνες που μπο­ρούν να δημιουρ­γή­σουν μια «ανο­σο­α­πό­κρι­ση».
Αυτό σημαί­νει ότι αυτή η μέθο­δος εμβο­λί­ου μπο­ρεί να κλι­μα­κω­θεί γρή­γο­ρα, εξοι­κο­νο­μώ­ντας κρί­σι­μο χρό­νο όταν εμφα­νι­στεί μια νέα ασθέ­νεια όπως το COVID-19 και αρχί­ζει να μολύ­νει δεκά­δες χιλιά­δες ανθρώπους.

πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο