Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημ. Κουτσούμπας: Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη των προβλημάτων των πολύτεκνων οικογενειών

«Πρω­το­στα­τού­με στην ανά­δει­ξη των προ­βλη­μά­των που πλήτ­τουν τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, διεκ­δι­κού­με μέτρα στή­ρι­ξης των νέων μητέ­ρων, των νέων ζευ­γα­ριών και των πολύ­τε­κνων οικο­γε­νειών» σημειώ­νει, μετα­ξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στο χαι­ρε­τι­σμό του στο 11ο Διε­θνές Συνέ­δριο της Ανώ­τα­της Συνο­μο­σπον­δί­ας Πολυ­τέ­κνων Ελλά­δος.

Ανα­φέ­ρει:

«Σας ευχα­ρι­στού­με για την πρό­σκλη­ση και ευχό­μα­στε καλές εργα­σί­ες στο 11ο Διε­θνές Συνέ­δριο της Ανώ­τα­της Συνο­μο­σπον­δί­ας Πολυ­τέ­κνων Ελλάδας.
Η “δημο­γρα­φι­κή πρό­κλη­ση” που κατα­πιά­νε­στε στις εργα­σί­ες σας είναι ένα θεμε­λιώ­δες ζήτη­μα για το οποίο σαν Κόμ­μα έχου­με διαρ­κή ανη­συ­χία και η παρου­σία μας στο Συνέ­δριό σας μας επι­τρέ­πει να δια­τυ­πώ­σου­με, όσο πιο συνο­πτι­κά γίνε­ται, τις θέσεις μας σχε­τι­κά με τις αιτί­ες του και τα μέτρα που πρέ­πει να ληφθούν για την αντι­με­τώ­πι­σή του.

Για το ΚΚΕ το δημογραφικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τις γνωστές συνταγές των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι αντι­δρα­στι­κές κατευ­θύν­σεις της ΕΕ παρου­σιά­ζουν ως “λύση” στο Δημο­γρα­φι­κό τις περί­φη­μες “ίσες ευκαι­ρί­ες” στην απα­σχό­λη­ση, στην οικο­γε­νεια­κή και επαγ­γελ­μα­τι­κή ζωή.
Όμως, οι πολύ­τε­κνες οικο­γέ­νειες έχουν ανά­γκη από κατο­χυ­ρω­μέ­να κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα και μέτρα στή­ρι­ξης της οικογένειας.
Το “Δημο­γρα­φι­κό” ταυ­τί­ζε­ται και με τη λεγό­με­νη γήραν­ση του πλη­θυ­σμού, όμως τα μέτρα που παίρ­νο­νται σε όλη την ΕΕ για την αντι­με­τώ­πι­σή του αφο­ρούν σε ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρο χτύ­πη­μα της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, αύξη­ση των ορί­ων συντα­ξιο­δό­τη­σης και μια σει­ρά άλλα μέτρα που επί της ουσί­ας τιμω­ρούν ανθρώ­πους που έχουν δια­νύ­σει δεκα­ε­τί­ες εργά­σι­μου βίου, επει­δή κατα­φέρ­νουν να ζουν περισ­σό­τε­ρο. Και αυτό συμ­βαί­νει είτε οι δεί­κτες της οικο­νο­μί­ας δεί­χνουν ανά­πτυ­ξη, είτε δεί­χνουν οικο­νο­μι­κή κρίση.

Στη δική μας αντί­λη­ψη το Δημο­γρα­φι­κό είναι ένα σύν­θε­το ζήτη­μα που σχε­τί­ζε­ται με τους συνο­λι­κό­τε­ρους όρους ζωής της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας, των νέων ζευ­γα­ριών και φυσι­κά των πολύ­τε­κνων οικογενειών.
Οι αιτί­ες του βρί­σκο­νται στη σωρεία των αντι­λαϊ­κών μέτρων όλων των μέχρι τώρα κυβερ­νή­σε­ων, που η μία μετά την άλλη έβα­λαν το λιθα­ρά­κι τους για να καθιε­ρω­θούν οι ελα­στι­κές μορ­φές εργα­σί­ας, η μεί­ω­ση του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, η δρα­στι­κή μεί­ω­ση των κρα­τι­κών δαπα­νών για κοι­νω­νι­κές παρο­χές και οικο­γε­νεια­κά επι­δό­μα­τα, η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας, της Πρό­νοιας και της Παι­δεί­ας, η έλλει­ψη προ­στα­σί­ας της μητρότητας.
Όλα αυτά αντι­κει­με­νι­κά δημιουρ­γούν σοβα­ρά εμπό­δια, ιδιαί­τε­ρα στους νέους, για τη δημιουρ­γία οικο­γέ­νειας και πολύ περισ­σό­τε­ρο την από­κτη­ση παιδιών.

Όπως είναι εύλο­γο, η αλλα­γή των δημο­γρα­φι­κών δει­κτών στην Ελλά­δα δεν μπο­ρεί να γίνει με επι­δό­μα­τα “μιας χρή­σης” για τους νέους γονείς ή τις πολύ­τε­κνες οικογένειες.
Δεν τα υπο­τι­μά­με, ούτε αυτά ούτε άλλα μέτρα, όμως δεν καλύ­πτουν ούτε στοι­χειω­δώς τις όλο και αυξα­νό­με­νες ανά­γκες μιας οικογένειας.

Η αντι­με­τώ­πι­ση του Δημο­γρα­φι­κού προ­ϋ­πο­θέ­τει να αντι­με­τω­πι­στούν οι οικο­νο­μι­κοί και κοι­νω­νι­κοί παρά­γο­ντες που ανα­φέ­ρου­με παρα­πά­νω, ώστε να γίνει πραγ­μα­τι­κά ελεύ­θε­ρη η επι­λο­γή ενός νέου ζευ­γα­ριού πότε και πόσα παι­διά θα αποκτήσει.

Η από­κτη­ση και η ανα­τρο­φή των παι­διών δεν μπο­ρεί να θεω­ρεί­ται απο­κλει­στι­κά ατο­μι­κή ευθύ­νη των γονιών.
Το κρά­τος οφεί­λει να εξα­σφα­λί­ζει όλα όσα χρειάζονται:

  • Δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες οικο­γε­νεια­κού προ­γραμ­μα­τι­σμού, προ­γεν­νη­τι­κού ελέγ­χου, παρα­κο­λού­θη­σης της κύη­σης και του τοκετού.
  • Εξα­σφά­λι­ση φτη­νής σύγ­χρο­νης κατοικίας.
  • Δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες Προ­σχο­λι­κής Αγω­γής, πρώ­ι­μης διά­γνω­σης και παρέμ­βα­σης, Παι­δεί­ας και Υγείας.
  • Εξα­σφά­λι­ση δια­κο­πών και δωρε­άν αθλη­τι­κών δρα­στη­ριο­τή­των και ψυχα­γω­γί­ας και βεβαίως
  • ενός εισο­δή­μα­τος που να δια­σφα­λί­ζει τις ανά­γκες της οικογένειας.

Για να μπορούν όλα αυτά να είναι κατοχυρωμένα και καθολικά δικαιώματα, το ΚΚΕ προτείνει μια άλλη ανάπτυξη στην οποία ο λαός θα κάνει κουμάντο και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της παραγωγικότητας, της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελός του.

Για αυτά, λοιπόν, τα ζητήματα το ΚΚΕ παλεύει τόσο στη Βουλή όσο και στους αγώνες του λαού.

Πρω­το­στα­τού­με στην ανά­δει­ξη των προ­βλη­μά­των που πλήτ­τουν τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, διεκ­δι­κού­με μέτρα στή­ρι­ξης των νέων μητέ­ρων, των νέων ζευ­γα­ριών και των πολύ­τε­κνων οικο­γε­νειών.
Θα κατα­θέ­σου­με στα πρα­κτι­κά σας για να είναι στη διά­θε­ση των συνέ­δρων και τις ολο­κλη­ρω­μέ­νες προ­τά­σεις του ΚΚΕ για το δημο­γρα­φι­κό πρόβλημα.

Καλή επι­τυ­χία στις εργα­σί­ες του Συνε­δρί­ου σας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο