Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημ. Κουτσούμπας: Το «όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» σημαίνει πάλη ενάντια στην ελληνική εμπλοκή με οποιονδήποτε τρόπο και πρόσχημα (VIDEO)

Με ανα­φο­ρά στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και στην ελλη­νι­κή εμπλο­κή ξεκί­νη­σε την ομι­λία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην εκδή­λω­ση της ΚΟ Αττι­κής για τα δύο χρό­νια της παν­δη­μί­ας. Υπο­γράμ­μι­σε πως «η απά­ντη­ση από τη σκο­πιά των συμ­φε­ρό­ντων του ελλη­νι­κού λαού είναι μόνο μία: Οχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο! Να στα­μα­τή­σει η οποια­δή­πο­τε εμπλο­κή της Ελλά­δας! Να κλεί­σουν οι βάσεις!».

Συγκε­κρι­μέ­να, τόνι­σε τα εξής:

«Όταν η εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία ανά­βει ξανά το φιτί­λι του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και το ΝΑΤΟ ενερ­γο­ποιεί τη ”Δύνα­μη Από­κρι­σης”, βάζο­ντας μπρο­στά την πολε­μι­κή μηχα­νή του, όταν η μία μετά την άλλη οι κυβερ­νή­σεις της ΕΕ ανα­κοι­νώ­νουν απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας και αύξη­ση των πολε­μι­κών δαπα­νών, όπως η Γερ­μα­νία, όταν η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ανα­βαθ­μί­ζει την εμπλο­κή της χώρας με την απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κού υλι­κού στην Ουκρα­νία, τότε η απά­ντη­ση από τη σκο­πιά των συμ­φε­ρό­ντων του ελλη­νι­κού λαού, είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο! Να στα­μα­τή­σει η οποια­δή­πο­τε εμπλο­κή της Ελλά­δας! Να κλεί­σουν οι βάσεις!

Καμία άλλη επι­λο­γή, πέρα απ’ αυτή της μη εμπλο­κής δεν μπο­ρεί να δια­σφα­λί­σει τον λαό μας, τη χώρα μας και μάλι­στα σ’ αυτές τις συν­θή­κες που ο κίν­δυ­νος γενί­κευ­σης του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου μεγαλώνει.

Καμία άλλη επι­λο­γή για την εργα­τι­κή τάξη, το λαό, πέρα από τη χάρα­ξη αυτο­τε­λούς — αυτό­νο­μης γραμ­μής, μακριά από όλα τα αστι­κά και ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια δεν είναι προς όφε­λος των λαϊ­κών συμφερόντων.

Το δρά­μα του ουκρα­νι­κού λαού, των θυμά­των του πολέ­μου, δεν μπο­ρεί να δώσει κανέ­να συγ­χω­ρο­χάρ­τι σε καμιά ιμπε­ρια­λι­στι­κή δολο­φο­νι­κή μηχα­νή, όπως είναι το ΝΑΤΟ που χρό­νια τώρα θέτει σε εφαρ­μο­γή το σχέ­διο της στρα­τιω­τι­κής περι­κύ­κλω­σης της Ρωσίας.

Όπως και σε καμιά ιμπε­ρια­λι­στι­κή δύνα­μη, όπως είναι οι ΗΠΑ, που χρό­νια πριν οργά­νω­σαν πρα­ξι­κό­πη­μα στην Ουκρα­νία, με τη στή­ρι­ξη φασι­στι­κών και παρα­στρα­τιω­τι­κών ομάδων.

Ούτε φυσι­κά στην ΕΕ, η οποία είναι παντα­χού παρού­σα σε όλα τα βρώ­μι­κα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια σε βάρος των λαών.

Τα θύμα­τα των Ελλή­νων ομο­γε­νών, το δρά­μα των ξερι­ζω­μέ­νων προ­σφύ­γων στα σύνο­ρα της Ουκρα­νί­ας, δεν μπο­ρούν να απο­τε­λούν άλλο­θι για την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, για καμιά ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, η οποία εμφα­νί­ζε­ται ΝΑΤΟι­κό­τε­ρη του ΝΑΤΟ…

Και η οποία, διά στό­μα­τος Μητσο­τά­κη σε πολε­μι­κό παρα­λή­ρη­μα, χτες, στη Βου­λή, ζήτη­σε ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ”η αντί­δρα­ση να μην είναι απλά κοι­νή, αλλά αντί­στοι­χη της πρω­το­φα­νούς ρωσι­κής προκλητικότητας”!!!

Αυτό ακρι­βώς επι­διώ­κει η ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη: Ανα­βάθ­μι­ση της ελλη­νι­κής εμπλο­κής, με την προσ­δο­κία να ανα­βαθ­μί­σει τη θέση της στην περιο­χή και στο πλιά­τσι­κο που ακολουθεί.

Πρό­κει­ται, όμως, για ανα­βάθ­μι­ση της ελλη­νι­κής εμπλο­κής σε έναν ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο που εξε­λίσ­σε­ται με απρό­βλε­πτες δια­στά­σεις και με μεγά­λους κιν­δύ­νους για τους λαούς.

Δεν θα κου­ρα­στού­με να το φωνά­ζου­με: Οι Ένο­πλες Δυνά­μεις της χώρας δεν έχουν καμία δου­λειά εκτός συνό­ρων, ούτε μπο­ρούν ελλη­νι­κά εδά­φη, υπο­δο­μές και μέσα να χρη­σι­μο­ποιού­νται ως στρα­τιω­τι­κά — πολε­μι­κά προ­γε­φυ­ρώ­μα­τα, όπως γίνε­ται με τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις σε Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και Στεφανοβίκειο.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ανα­λαμ­βά­νει τερά­στιες ευθύ­νες για τη συμ­με­το­χή της χώρας μας στον πόλε­μο και για τους μεγά­λους κιν­δύ­νους που μπο­ρεί να προ­κύ­ψουν για τον ελλη­νι­κό λαό.

Ούτε φυσι­κά ”οι σκη­νές φρί­κης, οι βομ­βαρ­δι­σμοί, οι μάχες και ο θάνα­τος” αθω­ώ­νουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσί­πρα, ο οποί­ος στη­ρί­ζει την ελλη­νι­κή εμπλο­κή, αλλά με την ομπρέ­λα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και την ίδια ώρα ζητά­ει επι­στρο­φή στον δρό­μο της διπλω­μα­τί­ας, για να ξεπλυ­θεί και ως κυβέρ­νη­ση και ως αντιπολίτευση.

Όταν η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ υπέ­γρα­φε στις Συνό­δους Κορυ­φής του ΝΑΤΟ τις απο­φά­σεις περι­κύ­κλω­σης της Ρωσίας!
Τι φαντα­ζό­ταν ο κ. Τσί­πρας; Ότι οι ΝΑΤΟι­κές δυνά­μεις θα τρα­γου­δού­σαν παί­ζο­ντας απλά το ”γύρω — γύρω όλοι” στη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία;

  • Όταν ο ίδιος συνα­ντιό­ταν και συμ­φω­νού­σε με τον ”δια­βο­λι­κά καλό Τραμπ”, την παγκό­σμια ειρή­νη προωθούσε;
  • Όταν προ­ε­τοί­μα­ζε την επέ­κτα­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων, ανά­με­σά τους η Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και το Στε­φα­νο­βί­κειο, από όπου προ­ω­θού­νται προς τη Ρωσία αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές δυνά­μεις, τι νόμι­ζε, πως οι στρα­τιω­τι­κές βάσεις είναι παι­δι­κές κατασκηνώσεις;

Το δρά­μα του ουκρα­νι­κού λαού, των θυμά­των του πολέ­μου, τα καρα­βά­νια των ξερι­ζω­μέ­νων προ­σφύ­γων ένα πράγ­μα μπο­ρούν να θυμί­σουν στους λαούς όλου του κόσμου: Πως ο λαός της Ουκρα­νί­ας με τον λαό της Ρωσί­ας ζού­σαν για δεκα­ε­τί­ες ολό­κλη­ρες ειρη­νι­κά και αδελ­φω­μέ­νοι στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, στο πλαί­σιο του σοσια­λι­σμού, όπου όχι μόνο δεν είχαν να χωρί­σουν τίπο­τα, αλλά ενω­μέ­νοι πολέ­μη­σαν τον φασι­σμό — ναζι­σμό, μαζί προ­ό­δευαν και μπο­ρού­σαν μόνο να απο­λαμ­βά­νουν τις κατα­κτή­σεις και τα δικαιώ­μα­τα αυτής της προ­ό­δου, του σοσιαλισμού.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης οι σειρήνες του πολέμου ηχούν για δεύτερη φορά στην Ευρώπη κι ας έχουν πάθει αμνησία όλοι αυτοί που, χωρίς να ντρέπονται, λένε πως τώρα είναι η πρώτη φορά, γιατί θέλουν να ξεχάσουν οι λαοί την επέμβαση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, αλλά και της ίδιας της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία.

Θέλουν να ξεχά­σουν οι λαοί πως σε αυτά τα 30 χρό­νια από την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού ο κόσμος ούτε καλύ­τε­ρος έγι­νε ούτε πιο ασφα­λής και ειρη­νι­κός, όπως υπό­σχο­νταν οι πολέ­μιοί του. Το αντίθετο.

Ακο­λού­θη­σαν ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και πόλε­μοι, δια­με­λι­σμοί κρα­τών, πρα­ξι­κο­πή­μα­τα, εκα­τομ­μύ­ρια ξερι­ζω­μέ­νων προσφύγων.

Αυτές τις κρί­σι­μες ώρες το ”όχι στον πόλε­μο” από τη σκο­πιά του λαού δεν συνα­ντιέ­ται που­θε­νά με τα ευχο­λό­για περί ”ειρη­νι­κής λύσης” και ”διπλω­μα­τί­ας” των άλλων κομμάτων.

Το ”όχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο” πρα­κτι­κά σημαί­νει πως πρέ­πει να δυνα­μώ­σει η πάλη που θα βάλει στο επίκεντρο:

Καμία συμ­με­το­χή — καμία εμπλο­κή της Ελλά­δας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο με οποιον­δή­πο­τε τρό­πο και οποιο­δή­πο­τε πρόσχημα.

Να κλεί­σουν τώρα όλες οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές στρα­τιω­τι­κές βάσεις στη χώρα μας που αξιο­ποιού­νται ως ορμη­τή­ρια πολέμου.

Κανέ­να ελλη­νι­κό στρα­τιω­τι­κό σώμα να μη στα­λεί στην Ουκρα­νία, σε χώρες που συνο­ρεύ­ουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπε­ρια­λι­στι­κές αποστολές.

Να δυνα­μώ­σει η πάλη για απο­δέ­σμευ­ση από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό στο τιμό­νι της εξουσίας.

Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τον πόλεμο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο