Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημ. Κουτσούμπας: Όλοι σας θέλετε μηχανισμούς χειραγώγησης και εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής, ο λαός να σας πάρει αμπάριζα (VIDEO)

Το σκη­νι­κό κοκο­ρο­μα­χί­ας που στή­νουν ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ με διά­φο­ρες αφορ­μές, προ­κει­μέ­νου να κρύ­ψουν τη σύγκλι­σή τους στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, κατήγ­γει­λε από το βήμα της Βου­λής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας επί του πορί­σμα­τος της Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής για τη λίστα Πέτσα.

Σημεί­ω­σε πως το ΚΚΕ από τη πρώ­τη στιγ­μή συμ­φώ­νη­σε για τη σύστα­ση της Επι­τρο­πής χωρίς όμως να έχει μεγά­λες προσ­δο­κί­ες ότι θα βγει κάτι θετι­κό, αφού ποτέ δεν έγι­νε κάτι παρό­μοιο στο παρελ­θόν.

Κάθε φορά μένουν οι καβγά­δες που προ­σφέ­ρουν μπό­λι­κη τρο­φή για απο­προ­σα­να­το­λι­σμό και σόου στις τηλε­ο­ρά­σεις, ενώ τα πορί­σμα­τα σού­πα που προ­κύ­πτουν ανα­δει­κνύ­ουν κάποια επι­φα­νεια­κά ζητή­μα­τα, όχι όμως την ουσία που είναι η δια­πλο­κή των αστι­κών κομ­μά­των και κυβερ­νή­σε­ων με τα μεγά­λα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, μέρος των οποί­ων είναι και οι μεγα­λοι­διο­κτή­τες των ΜΜΕ.

Επι­σή­μα­νε τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ για τις συν­θή­κες εκφυ­λι­σμού που αρνή­θη­κε να κλη­θούν σε εξέ­τα­ση, πολι­τι­κά πρό­σω­πα και υπουρ­γοί, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι τελι­κά τα όρια σε αυτές τις Επι­τρο­πές είναι περιο­ρι­σμέ­να, αν όχι απρο­σπέ­λα­στα τελι­κά και υπη­ρε­τούν πολι­τι­κές σκοπιμότητες.
Έκα­νε λόγο για ιδιό­τυ­πη ομερ­τά, ανά­με­σα στα κυβερ­νη­τι­κά κόμ­μα­τα, για να μην θιγούν τα ιερά και όσια του αστι­κού συστή­μα­τος, φέρ­νο­ντας ως παρά­δειγ­μα τις παρεμ­βά­σεις στη δικαιοσύνη.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας κατήγ­γει­λε ακό­μα την κυβέρ­νη­ση και τα άλλα κόμ­μα­τα που αρνή­θη­καν την τρο­πο­λο­γία που έχει κατα­θέ­σει εδώ και δύο χρό­νια το ΚΚΕ για τα δια­φη­μι­στι­κά μηνύ­μα­τα για­τί «όλοι σας θέλε­τε να συντη­ρεί­τε έναν αδια­φα­νή μηχα­νι­σμό σχέ­σε­ων και δια­πλο­κής με τα ΜΜΕ για τη χει­ρα­γώ­γη­ση του λαού και τον εξω­ραϊ­σμό της εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής» επι­σή­μα­νε.

Έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα μάλι­στα του μιντια­κού αυταρ­χι­σμού που επι­κρα­τεί την απο­σιώ­πη­ση μεγά­λων λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων που έγι­ναν το τελευ­ταίο διά­στη­μα όπως το συλ­λα­λη­τή­ριο του Δήμου Πατρέ­ων με σωμα­τεία της Αθή­νας στο Σύνταγ­μα, αλλά και το μεγά­λο αντι­φα­σι­στι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στη Θεσσαλονίκη.

header ΣυριζαΝΔ
Τέλος, ανα­φέρ­θη­κε σε μια σει­ρά σημα­ντι­κά γεγο­νό­τα που επι­χει­ρούν να κρύ­ψουν ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τον κουρ­νια­χτό που σηκώ­νουν στην κού­φια αντι­πα­ρά­θε­σή τους, όπως ο ανα­πτυ­ξια­κός νόμος, οι αγώ­νες των αγρο­τών, της ΛΑΡΚΟ κ.α.

Παρα­τί­θε­ται ολό­κλη­ρη η ομιλία:

Το πιο πιθα­νό είναι, εδώ μέσα στη Βου­λή, με αφορ­μή το πόρι­σμα της εξε­τα­στι­κής για τη λίστα Πέτσα, η ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ, να στή­σουν άλλη μια κοκο­ρο­μα­χία σήμε­ρα, όπως συνηθίζουν.
Από αφορ­μές άλλο τίπο­τα: Μια ο Φουρ­θιώ­της, μια ο Πολά­κης, αυτές τις μέρες η κυνι­κή συμπε­ρι­φο­ρά ενός υπουρ­γού και ενός στε­λέ­χους της ΝΔ που πιά­στη­καν στα πρά­σα και είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας, άλλα που δεν ξέρου­με ακό­μα, με μπό­λι­κη κλει­δα­ρό­τρυ­πα και ακό­μα περισ­σό­τε­ρη υποκρισία…
Μια συμπε­ρι­φο­ρά που κου­μπώ­νει με την κυνι­κή, με την ωμή αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, την οποία κανέ­νας σας δεν πρό­κει­ται να κατα­δι­κά­σει, να απο­πέμ­ψει, να δια­γρά­ψει, να κάτσει στο σκαμνί.

Τι προ­σπά­θη­σε να κρύ­ψει ο κουρ­νια­χτός αυτής της αντι­πα­ρά­θε­σης ανά­με­σα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαί­τε­ρα το τελευ­ταίο διάστημα;
Προ­σπά­θη­σε να κρύ­ψει, ότι λίγες μέρες πριν, εδώ σ’ αυτή την αίθου­σα, σε κλί­μα μάλι­στα ουσια­στι­κής συναί­νε­σης, ψηφί­στη­κε ένας ακό­μα “ανα­πτυ­ξια­κός νόμος”, που χαρί­ζει 11 δις ευρώ στο μεγά­λο κεφάλαιο.

Όλος ο καβγάς γίνε­ται, για το πώς, ποιος και πού θα μοι­ρά­σει τα δεκά­δες δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, ενώ την ίδια ώρα, οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες δεν μπο­ρούν να καλύ­ψουν, τα απλά καθη­με­ρι­νά τους έξο­δα. Τσα­κώ­νε­στε, τάχα δια­φω­νώ­ντας, ότι η ανά­πτυ­ξη του ενός είναι καλύ­τε­ρη, δήθεν δια­φο­ρε­τι­κή από του άλλου, λες κι αυτή πέφτει από τον ουρα­νό και δεν προ­έρ­χε­ται από την ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρη εκμε­τάλ­λευ­ση των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων, για την οποία όλοι σας έχε­τε νομοθετήσει.

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η ακρί­βεια στα προ­ϊ­ό­ντα λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, οι αυξή­σεις στους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος και θέρ­μαν­σης κατα­τρώ­νε το λαϊ­κό εισόδημα.

Και η κυβέρ­νη­ση έχει το θρά­σος να επι­μέ­νει να βαφτί­ζει “μέτρα στή­ρι­ξης” των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, κάποια ψίχου­λα των λίγων ευρώ, κι αυτά κουτσουρεμένα.
Την ίδια ώρα που οι αυξή­σεις στην ενέρ­γεια είναι πολ­λα­πλά­σιες. Και οι αυξή­σεις αυτές δεν είναι πρό­σκαι­ρες, όπως τα φυσι­κά φαι­νό­με­να – και το ξέρετε.

Αλλά είναι το απο­τέ­λε­σμα της απε­λευ­θέ­ρω­σης της ενέρ­γειας, της απο­λι­γνι­το­το­ποί­η­σης και της “πρά­σι­νης μετά­βα­σης” που όλοι σας έχε­τε κάνει σημαία και θεό σας.

Το έχου­με πει και θα το επα­να­λά­βου­με: Ελά­χι­στη στή­ρι­ξη στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά απο­τε­λούν μόνο οι προ­τά­σεις του ΚΚΕ: Για κατάρ­γη­ση εδώ και τώρα, των Ειδι­κών Φόρων Κατα­νά­λω­σης και του ΦΠΑ στα καύ­σι­μα και την ενέργεια.

Τι άλλο, προ­σπά­θη­σε να κρύ­ψει ο κουρ­νια­χτός της αντι­πα­ρά­θε­σής σας;

Ότι ο υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών επι­σκέ­φτη­κε την Ουκρα­νία, όπου υπάρ­χει ελλη­νό­φω­νος πλη­θυ­σμός, στρώ­νο­ντας το έδα­φος για μια εκ των προ­τέ­ρων δικαιο­λό­γη­ση της εμπλο­κής της Ελλά­δας σε μια πιθα­νή ανά­φλε­ξη στην περιο­χή. Και η ελλη­νι­κή εμπλο­κή στη λεγό­με­νη “Ουκρα­νι­κή κρί­ση” έχει ήδη ξεκι­νή­σει κι έχει όνο­μα: Αλε­ξαν­δρού­πο­λη. Εκεί όπου απο­βι­βά­ζο­νται καθη­με­ρι­νά αμε­ρι­κά­νι­κες στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις, μετα­φέ­ρο­ντας όπλα, με βάση το σχέ­διο περι­κύ­κλω­σης της Ρωσί­ας, στον μεγά­λο αντα­γω­νι­σμό τους. Και σας προει­δο­ποιού­με: Οι προ­βο­κά­τσιες είναι προ των πυλών!

Δυστυ­χώς, θα χρεια­στεί να επα­νέλ­θου­με στο θέμα.

Προ­σπά­θη­σε επί­σης, αυτός ο ψευ­το­κα­βγάς “περί όνου σκιάς”, να κρύ­ψει ότι αυτές τις μέρες, δίνε­ται μια πολύ μεγά­λη μάχη από τους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ, για να μεί­νουν οι εργα­ζό­με­νοι στη δου­λειά τους, στα σπί­τια τους.

Για­τί η ΛΑΡΚΟ, απο­τε­λεί μια επι­χεί­ρη­ση, στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας. Και μπο­ρεί να παρα­μεί­νει ανοι­χτή, να ανα­πτυ­χθεί και να εκσυγ­χρο­νι­στεί, αλλά και να δια­σφα­λί­σει τη δου­λειά και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων της, όπως έχει προ­τεί­νει το ΚΚΕ.

Για­τί, η ΛΑΡΚΟ θα μπο­ρού­σε να ήταν στην πρώ­τη γραμ­μή μιας ανά­πτυ­ξης που θα είχε ως βάση όμως τις λαϊ­κές ανά­γκες και τις παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της χώρας.

Για­τί συνει­δη­τά απα­ξιώ­θη­κε και ιδιω­τι­κο­ποιεί­ται με βάση την πολι­τι­κή που ακο­λού­θη­σαν όλες οι μέχρι σήμε­ρα κυβερνήσεις.

Και την ίδια ώρα, ως απο­τέ­λε­σμα της ίδιας πολι­τι­κής, οξύ­νο­νται τα προ­βλή­μα­τα παντού, σε μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι διεκ­δι­κούν. Όπως στην Cosco, στα Πετρέ­λαια Καβά­λας, στο Βαρ­βα­ρέ­σο και αλλού, δυνα­μώ­νουν οι εστί­ες αντίστασης.

Τι άλλο προ­σπα­θεί να κρύ­ψει η κάλ­πι­κη αντι­πα­ρά­θε­ση; Ότι χιλιά­δες βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες βρί­σκο­νται στα μπλό­κα για­τί θέλουν να μπο­ρούν να συνε­χί­ζουν να παρά­γουν στα χωρά­φια τους.

Παλεύ­ουν για την επι­βί­ω­σή τους για­τί συν­θλί­βο­νται από την εκτί­να­ξη του κόστους παρα­γω­γής, τις επι­πτώ­σεις των φυσι­κών κατα­στρο­φών, τις τιμές στα αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα που επι­βάλ­λουν τα μονο­πώ­λια, την ΚΑΠ που έχει προ­γρά­ψει την αγρο­τιά για χάρη των μεγά­λων καπι­τα­λι­στι­κών αγρο­τι­κών εκμεταλλεύσεων.

Όμως τίπο­τε δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει το γεγο­νός ότι σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας τα δημό­σια νοσο­κο­μεία καταρ­ρέ­ουν. Ανα­φέ­ρο­μαι στο Αττι­κόν, στη Δυτι­κή Αθή­να, όπου προ­χθές στην εφη­με­ρία τα ράν­τζα της ντρο­πής, έσπα­σαν κάθε ρεκόρ, ακό­μα κι αυτό που υπήρ­χε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τα απο­τε­λέ­σμα­τα της εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νης δημό­σιας υγεί­ας και της συνύ­παρ­ξής της με τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες της υγεί­ας, σήμα κατα­τε­θέν της πολι­τι­κής και των δυο σας. Και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Και για να έρθω τώρα σε ένα από τα πιο δημο­φι­λή θέμα­τα της αντι­πα­ρά­θε­σης ανά­με­σα στην κυβέρ­νη­ση και τον ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό της εξε­τα­στι­κής για τη λίστα Πέτσα που συζη­τά­με σήμερα.

Από την πρώ­τη στιγ­μή που τέθη­κε το ζήτη­μα της διε­ρεύ­νη­σης των υπο­θέ­σε­ων της λίστας Πέτσα, το ΚΚΕ είχε δηλώ­σει τη συμ­φω­νία του στη σύστα­ση εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής. Ταυ­τό­χρο­να όμως είχα­με τονί­σει στη σχε­τι­κή συζή­τη­ση στη Βου­λή ότι δεν τρέ­φου­με μεγά­λες προσ­δο­κί­ες ότι κάτι θετι­κό θα βγει από αυτή την επι­τρο­πή, όπως δεν βγή­κε και από άλλες αντί­στοι­χες επι­τρο­πές στο παρελθόν.

Για­τί αυτό που κάθε φορά συνή­θως μένει από τις εξε­τα­στι­κές επι­τρο­πές, είναι μόνο οι καυ­γά­δες που προ­σφέ­ρουν μπό­λι­κη τρο­φή για απο­προ­σα­να­το­λι­σμό, πολι­τι­κό κου­τσο­μπο­λιό και σόου για κάποιες τηλεοράσεις.

Και στο τέλος μένουν τα πορί­σμα­τα-σού­πα που ουσια­στι­κά κου­κου­λώ­νουν υπο­θέ­σεις. Στην καλύ­τε­ρη των περι­πτώ­σε­ων, μπο­ρεί να ανα­δει­κνύ­ουν κάποια επι­φα­νεια­κά ζητήματα.
Πάντα, όμως, συγκα­λύ­πτουν την ουσία της δια­πλο­κής που υπάρ­χει ανά­με­σα στο πολι­τι­κό σύστη­μα, τις κυβερ­νή­σεις, τα αστι­κά κόμ­μα­τα από τη μια…

Και από την άλλη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέρος, φυσικά, των οποίων είναι, και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης.

Η πορεία των εργα­σιών της επι­τρο­πής, οι συν­θή­κες εκφυ­λι­σμού που δια­μορ­φώ­θη­καν, με ευθύ­νη της ΝΔ και εξαι­τί­ας της απα­ρά­δε­κτης, κατά την άπο­ψή μας, άρνη­σής της να κλη­θούν πολι­τι­κά πρό­σω­πα και υπουρ­γοί, επι­βε­βαί­ω­σαν αυτήν την πρό­βλε­ψη. Και δεί­χνουν επί­σης και τα στε­νά ασφυ­κτι­κά ‑για να μην πω απρο­σπέ­λα­στα- όρια, που υπάρ­χουν προ­κει­μέ­νου τέτοιες επι­τρο­πές της βου­λής που υπο­τί­θε­ται ανα­ζη­τούν την αλή­θεια, να μην την βρί­σκουν ποτέ. Τόσο την αλή­θεια, όσο και την ουσία της διαπλοκής.
Ακό­μη και οι επι­τρο­πές που φτιά­χνο­νται με πρω­το­βου­λία της αντι­πο­λί­τευ­σης, όπως αυτές που προ­έ­βλε­ψε η τελευ­ταία συνταγ­μα­τι­κή αναθεώρηση.

Για­τί, τελι­κά, αυτό που επι­κρα­τεί, είναι η θέλη­ση της εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας, είναι οι πολι­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες. Και σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, είναι κι μια ιδιό­τυ­πη «ομερ­τά» ανά­με­σα στα κυβερ­νη­τι­κά κόμ­μα­τα… Για να μην θιγούν κάποια ιερά και όσια, που κάθε κυβερ­νη­τι­κό κόμ­μα φιλο­δο­ξεί να αξιοποιήσει.

Πάρ­τε, για παρά­δειγ­μα, τα ζητή­μα­τα της παρέμ­βα­σης στη δικαιο­σύ­νη που είναι μόνι­μο στοι­χείο αντι­πα­ρά­θε­σης των αστι­κών πολι­τι­κών κομ­μά­των εδώ και δεκαετίες.

Τι δεν αγγί­ζει όμως κανέ­νας σας; Ούτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το άγγι­ξαν παλιό­τε­ρα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέ­χεια: Τον διο­ρι­σμό της ηγε­σί­ας των ανώ­τα­των δικα­στη­ρί­ων από την εκά­στο­τε κυβέρ­νη­ση, που είναι το στοι­χειώ­δες… Και που το ζητά­ει και η πλειο­ψη­φία των δικα­στών. Χωρίς να ισχυ­ρι­ζό­μα­στε βέβαια, ότι ορι­στι­κά και μόνι­μα θα λυνό­ταν το πρόβλημα.

Ακρι­βώς για­τί, οι εξαρ­τή­σεις της δικαιο­σύ­νης έχουν να κάνουν, πρώ­τα και κύρια, με το κρά­τος που υπη­ρε­τεί η δικαιο­σύ­νη σήμε­ρα, εξαρ­τά­ται από τους αντι­λαϊ­κούς νόμους που καλεί­ται να εφαρ­μό­σει και ψηφί­ζει αυτή εδώ η Βουλή.

Ιδού λοι­πόν η ιδιό­τυ­πη «ομερ­τά». Πού άλλου εκφρά­στη­κε αυτή η κοι­νή σας στά­ση; Στην άρνη­ση όλων σας να δεχθεί­τε την τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ ‑πριν 2 χρό­νια περί­που- που θα ήταν ‑έστω- ένα εμπό­διο. Ένα εμπό­διο και στην λίστα Πέτσα και σε διά­φο­ρες άλλες λίστες που φτιά­χνο­νται κατά και­ρούς. Τι πιο απλό και στοι­χειώ­δες να δεχτεί­τε την τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ;

Η οποία προέβλεπε:

- Ότι τα μηνύ­μα­τα που αφο­ρούν την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας, την προ­στα­σία από σοβα­ρό κίν­δυ­νο, απει­λή, όπως είναι μια παν­δη­μία, δεν μπο­ρούν σε καμία περί­πτω­ση, αυτά τα μηνύ­μα­τα να μετα­δί­δο­νται με όρους δια­φη­μι­στι­κής καμπά­νιας, αλλά να μετα­δί­δο­νται, να κατα­χω­ρού­νται ή να αναρ­τώ­νται, ανά­λο­γα με το κάθε Μέσο Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης, υπο­χρε­ω­τι­κά και εντε­λώς δωρεάν.

- Ότι σε όλες τις άλλες περι­πτώ­σεις, όπου χρειά­ζε­ται να υπάρ­χει δια­φη­μι­στι­κή δαπά­νη για την προ­βο­λή της δρα­στη­ριό­τη­τας Υπουρ­γεί­ων, επο­πτευό­με­νων φορέ­ων του δημο­σί­ου και ευρύ­τε­ρου δημο­σί­ου τομέα, αυτή η δια­φη­μι­στι­κή καμπά­νια, θα πρέ­πει να γίνε­ται με όρους πλή­ρους δια­φά­νειας, με αντι­κει­με­νι­κά κρι­τή­ρια, χωρίς απα­ρά­δε­κτους απο­κλει­σμούς, χωρίς επι­δό­τη­ση ανύ­παρ­κτων Μέσων, που δια­μορ­φώ­νουν ένα καθε­στώς συνδιαλλαγής.

- Ότι όλα αυτά θα πρέ­πει να δημο­σιεύ­ο­νται ανα­λυ­τι­κά και να υπάρ­χουν και κυρώ­σεις αν δεν γίνουν οι απα­ραί­τη­τες δημοσιεύσεις.

Τι πιο απλό από αυτά τα συγκε­κρι­μέ­να; Ούτε όμως αυτά τα απλά και στοι­χειώ­δη δέχε­στε. Για­τί προ­φα­νώς, όλοι σας θέλε­τε να συντη­ρεί­ται και να ανα­κυ­κλώ­νε­ται, ένας αδια­φα­νής μηχα­νι­σμός σχέ­σε­ων και δια­πλο­κής με Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης. Για­τί όλοι σας, θέλε­τε να υπάρ­χει ένας μηχα­νι­σμός χει­ρα­γώ­γη­σης του ελλη­νι­κού λαού, ένας μηχα­νι­σμός εξω­ραϊ­σμού της εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κής πολιτικής.

Γι’ αυτόν τον λόγο και απορ­ρί­ψα­τε τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ, που είναι από­λυ­τα λογι­κές. Και γι’ αυτόν τον λόγο συντη­ρεί­τε ένα διά­τρη­το και βολι­κό νομο­θε­τι­κό πλαίσιο…

Είτε όσον αφο­ρά τα Μέσα Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης…, Είτε όσον αφο­ρά τις δημο­σκο­πι­κές εται­ρεί­ες…, Όπου κι εκεί θα μπο­ρού­σαν να μπουν αντί­στοι­χοι περιο­ρι­σμοί και κανό­νες ελέγχου!

Για ποιον λόγο, παρα­δείγ­μα­τος χάρη, οι δημο­σκο­πή­σεις ‑που χρειά­ζε­ται να γίνο­νται μετά από παραγ­γε­λία του δημο­σί­ου ή φορέ­ων του δημο­σί­ου τομέα- να μην γίνο­νται από πανε­πι­στη­μια­κά ιδρύ­μα­τα ή από ένα δημό­σιο ερευ­νη­τι­κό κέντρο;

Όχι. Εκεί εσείς… Ούτε αυτά τα στοι­χειώ­δη δεν μπο­ρέ­σα­τε να λύσετε.

Αυτό φυσι­κά δεν σημαί­νει, ότι το πρό­βλη­μα λύνε­ται με νομο­θε­τι­κά μέτρα, θεσμι­κά μέσα στο βόρ­βο­ρο αυτού του συστή­μα­τος. Αλλά λέμε… Αρνεί­στε ακό­μη κι αυτά. Για να έχε­τε πλή­ρως ελεύ­θε­ρο το πεδίο.

Και φυσι­κά δεν λύνε­ται, για­τί το πρό­βλη­μα είναι πολύ βαθύ­τε­ρο κι έχει σχέ­ση με το χαρα­κτή­ρα του ίδιου του αστι­κού κρά­τους. Έχει σχέ­ση με τη σύμ­φυ­ση κρά­τους και κυβερ­νή­σε­ων με τα διά­φο­ρα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, κομ­μά­τι των οποί­ων είναι φυσι­κά και τα μέσα ενημέρωσης.

Από τη μία, θεω­ρεί­τε πολυ­τέ­λεια τη στή­ρι­ξη του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας ή την κατάρ­γη­ση αντι­λαϊ­κών φόρων, σε μια περί­ο­δο που η ακρί­βεια τσα­κί­ζει τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά. Και από την άλλη, δεν θεω­ρεί­τε καθό­λου πολυ­τέ­λεια να στη­ρί­ζο­νται κλι­νι­κάρ­χες, κανα­λάρ­χες, μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες και πάει λέγοντας.

Για­τί η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή χρειά­ζε­ται και τον εξω­ραϊ­σμό και τη χει­ρα­γώ­γη­ση και τον αυταρ­χι­σμό. Και αυτό που ζού­με όλα αυτά τα χρό­νια με όλες τις κυβερ­νή­σεις είναι και ο «μιντια­κός» αυταρχισμός.

Πώς αλλιώς να χαρα­κτη­ρί­σει κανείς το γεγο­νός ότι μεγά­λες λαϊ­κές εκδη­λώ­σεις, κινη­το­ποι­ή­σεις, όπως ήταν:

- Αυτή που έγι­νε πριν δυο εβδο­μά­δες με τη συμ­με­το­χή του λαού της Πάτρας, του δήμου Πάτρας, του Εργα­τι­κού Κέντρου, εκα­το­ντά­δων σωμα­τεί­ων εδώ έξω στο Σύνταγμα.

- Ή το μεγά­λο αντι­φα­σι­στι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη με αφορ­μή τα πρό­σφα­τα γεγο­νό­τα με τη δολο­φο­νία του 19χρονου, εξα­φα­νί­στη­καν από όλα τα μέσα;

Πώς αλλιώς μπο­ρεί να χαρα­κτη­ρί­σει κανείς ότι στις τηλε­ο­ρά­σεις και σε άλλα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, δεν τηρεί­ται στο ελά­χι­στο ο νόμος για την προ­βο­λή των κομ­μά­των, με βάση, έστω το εκλο­γι­κό τους ποσο­στό; Το να λένε τις θέσεις τους δηλα­δή, τι προβολή;

Και η προ­βο­λή μονο­πω­λεί­ται από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τελευ­ταία και από το ΚΙΝΑΛ που πρέ­πει να “φου­σκώ­σει” για­τί αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως ένας πιθα­νός κυβερ­νη­τι­κός μπα­λα­ντέρ του διπο­λι­σμού; Και φυσι­κά ούτε λόγος για παρέμ­βα­ση του ΕΣΡ, η σύν­θε­ση του οποί­ου ήταν προ­ϊ­όν συνεν­νό­η­σης αυτών των τριών κομ­μά­των… “Μού­γκα στη στρού­γκα”, για όλα αυτά… Και για να κλεί­σω, όπως άρχισα…

Δεν ξαφ­νιά­ζε­τε κανέ­ναν. Όλο και πιο συχνά κατα­φεύ­γε­τε στη σκαν­δα­λο­λο­γία και την κοκο­ρο­μα­χία. Όσο περισ­σό­τε­ρο θα συγκλί­νε­τε, τόσο μεγα­λύ­τε­ρο κουρ­νια­χτό θα σηκώ­νε­τε, τόσο περισ­σό­τε­ρους καβγά­δες θα στή­νε­τε, για να κρύ­ψε­τε αυτή τη σύγκλι­ση της πολι­τι­κής σας. Μάλι­στα, να σας πού­με και κάτι; Οι σημε­ρι­νοί καβγά­δες του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ωχριούν μπρο­στά στους παλιό­τε­ρους καβγά­δες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό όμως καθόλου δεν εμπόδισε αυτά τα κόμματα του τότε δικομματισμού, λίγα χρόνια μετά, όταν το απαίτησε η άρχουσα τάξη και το χρειάστηκε το σύστημα, να βρεθούν στην ίδια κυβέρνηση, πλάι-πλάι στα υπουργικά έδρανα, και όχι μόνο μία φορά.

Εμείς δεν απο­κλεί­ου­με να το ξανα­δού­με σε ριμέικΤο ίδιο έργο, με παρό­μοιο αντι­λαϊ­κό σενά­ριο, αλλά με κάποιους νέους πρω­τα­γω­νι­στές αυτή τη φορά, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με φτε­ρού­γα το ΚΙΝΑΛ.

Όπως και να ναι, το κρί­σι­μο ζήτη­μα είναι, ο λαός να απο­φα­σί­σει να γρά­ψει το δικό του σενά­ριο, για τις δικές του ανάγκες…

Να γίνει αυτός πρω­τα­γω­νι­στής και να τα πάρει όλα αμπά­ρι­ζα και εσάς, και τις κυβερ­νή­σεις σας και το σύστη­μά σας.

Αυτή είναι και η πραγ­μα­τι­κή πολι­τι­κή αλλα­γή που έχει ανάγκη:

Να γκρε­μί­σει το παλιό και σάπιο, και να χτί­σει το νέο με τον ίδιο πρω­το­πό­ρο, να κάνει κου­μά­ντο στη χώρα του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο