Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΗΠΑΚ Γιατρών: Για τη συνάντηση με τον Υπ.Υγείας στις 10/4/19

Στις 10/4 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη συνά­ντη­ση του νεο­ε­κλεγ­μέ­νου Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ με τον υπουρ­γό υγεί­ας Α. Ξανθό.

Τέθη­καν τα εξής ζητήματα:

1.Προσλήψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού: Από τις 2.760 θέσεις μόνι­μων για­τρών που προ­κη­ρύ­χθη­καν το 2017 και 2018 έχουν διο­ρι­στεί ήδη 1.800 που φυσι­κά δεν έχου­με δει ακό­μα τους περισ­σό­τε­ρους. Άμε­σα ανα­κοι­νώ­θη­κε από πλευ­ράς υπουρ­γεί­ου ότι θα προ­κη­ρυ­χθούν 940 θέσεις (οι 380 στην Αττι­κή) .Ενώ υπάρ­χουν υπο­τί­θε­ται οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες δαπά­νες για το 2019, οι συνά­δελ­φοι ΔΕΝ θα διο­ρι­στούν εντός του 2019 λόγω του … χρο­νο­βό­ρου συστή­μα­τος κρί­σε­ων!! Για τα επό­με­να χρό­νια θα προ­κη­ρύσ­σο­νται 1.000 θέσεις για­τρών και 1.500 νοση­λευ­τών το χρό­νο. Όμως ο υπουρ­γός δεν απά­ντη­σε στην τεκ­μη­ριω­μέ­νη ερώ­τη­ση της ΔΗΠΑΚ ότι στο τέλος του 2019 θα υπάρ­χουν 1.700 λιγό­τε­ροι για­τροί από αυτούς που υπη­ρε­τούν τώρα (700 συντα­ξιο­δο­τή­σεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν ανα­πλη­ρω­θεί και 1.000 επι­κου­ρι­κοί που θα έχουν απο­λυ­θεί!!). Η υπο­σχε­σιο­λο­γία καλά κρα­τεί με μπό­λι­κο προ­ε­κλο­γι­κό …χρώ­μα. Όπως είδα­με τις 4.500 θέσεις που ανα­κοί­νω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός την πρω­τα­πρι­λιά του 2015 , άλλο τόσο θα βλέ­που­με τις χιλιά­δες διο­ρι­σμούς που υπό­σχο­νται τώρα!!

2.Χρηματοδότηση: Ενώ υπήρ­ξε παρα­δο­χή ότι οι προ­ϋ­πο­λο­γι­σμοί των νοσο­κο­μεί­ων είναι «ορια­κοί» και ενώ στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό είναι εγγε­γραμ­μέ­να 65 εκ. € λιγό­τε­ρα για τα νοσο­κο­μεία, ο υπουρ­γός ισχυ­ρί­στη­κε ότι «υπάρ­χει προ­σαύ­ξη­ση κάθε χρό­νο»!!! Και προ­φα­νώς μετά το πρώ­το εξά­μη­νο τα νοσο­κο­μεία θα χρειά­ζο­νται επι­πλέ­ον πιστώ­σεις για να πάρουν αντι­δρα­στή­ρια, υγειο­νο­μι­κό υλι­κό και να πλη­ρώ­νουν τους ελα­στι­κά εργα­ζό­με­νους. Απο­τέ­λε­σμα της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης είναι και πρό­σφα­τα παρα­δείγ­μα­τα όπως δια­κο­πές ρεύ­μα­τος, γεν­νή­τριες που δεν παίρ­νουν μπρος αμέ­σως, ασαν­σέρ χαλα­σμέ­να (με πρό­σφα­το τραυ­μα­τι­σμό συνα­δέλ­φου) ακά­λυ­πτες βάρ­διες τεχνι­κών από έλλει­ψη κον­δυ­λί­ων, τα οποία τέθη­καν με έμφα­ση από τη ΔΗΠΑΚ.

3.Εκπαίδευση – εξε­τά­σεις ειδι­κό­τη­τας: Παρά την υπο­χώ­ρη­ση της κυβέρ­νη­σης, κάτω από την πίε­ση που ασκή­σα­με, δεν υπήρ­ξε δέσμευ­ση ότι το υπουρ­γείο θα πάρει ΟΡΙΣΤΙΚΑ πίσω το νόμο – έκτρω­μα για το βαθ­μό στον τίτλο ειδι­κό­τη­τας. ). Στην επεί­γου­σα ανά­γκη για ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ –που η έλλει­ψή της είναι ένας από τους λόγους brain-drain η απά­ντη­ση του υπουρ­γού ήταν ότι θα εκδο­θούν τα εκπαι­δευ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα των επι­τρο­πών ειδι­κό­τη­τας, οι οποί­ες θα βαθ­μο­λο­γούν τα εκπαι­δευ­τι­κά κέντρα. Δηλα­δή δια­κο­πή κάθε εκπαι­δευ­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τα σε κέντρα που οι κυβερ­νή­σεις απο­δυ­νά­μω­σαν, αντί για βελ­τί­ω­ση του συστή­μα­τος εκπαί­δευ­σης των ειδικευομένων !!!

4.Επικουρικοί για­τροί: Οι 500 επι­κου­ρι­κοί μέσω ΕΣΠΑ και άλλοι 500 των οποί­ων ανα­νε­ώ­θη­κε για 1 χρό­νο η θητεία μετά τις θυελ­λώ­δεις αντι­δρά­σεις, θα έχουν απο­λυ­θεί ως τις 31/12/2019. Μετά όσα νοσο­κο­μεία θα έχουν έσο­δα, θα μπο­ρούν να παίρ­νουν νέους επι­κου­ρι­κούς. Εκα­το­ντά­δες συνά­δελ­φοι στην ανερ­γία και υπο­στε­λε­χω­μέ­να τμή­μα­τα δηλαδή…

5.Έλλειψη ειδι­κευο­μέ­νων: Τεκ­μη­ριω­μέ­να ο εκπρό­σω­πος της ΔΗΠΑΚ απέ­δει­ξε ότι του­λά­χι­στον το 1/3 των θέσε­ων ειδι­κευο­μέ­νων είναι κενές. Η ιατρι­κή μετα­νά­στευ­ση συνε­χί­ζε­ται αμεί­ω­τη. Ποιες είναι αυτές οι «πολ­λα­πλές παρεμ­βά­σεις» που υπό­σχο­νται χρό­νια τώρα για να στα­μα­τή­σει η αιμορ­ρα­γία; Αντί για εκπαί­δευ­ση, μόνι­μη δου­λειά και ικα­νο­ποι­η­τι­κές απο­δο­χές για τους νέους για­τρούς, αυτή η κύβερ­νη­ση, συνε­χί­ζο­ντας την πολι­τι­κή των προη­γού­με­νων, τους ανοί­γει δρό­μο για ξεριζωμό.

5. Οργα­νι­σμοί νοσο­κο­μεί­ων: Το σχέ­διο νέων οργα­νι­σμών θα δοθεί για δια­βού­λευ­ση το επό­με­νο διά­στη­μα. Θα προ­βλε­φθεί στο μη ιατρι­κό προ­σω­πι­κό μικρή αύξη­ση των οργα­νι­κών θέσε­ων που όμως σε καμία περί­πτω­ση δεν θα πλη­σιά­σει τη δρα­μα­τι­κή μεί­ω­ση του 2012. Ανα­κοι­νώ­θη­κε ξεκά­θα­ρα ότι θα μεί­νουν κλει­στά όσα νοσο­κο­μεία έκλει­σαν και κάποια για «αξιο­ποί­η­ση» θα μετα­τρα­πούν σε κέντρα υγεί­ας. Δεν υπήρ­ξε δέσμευ­ση για «απο­συγ­χώ­νευ­ση» κλι­νι­κών και εργαστηρίων.

6. ΜΕΘ: Ενώ όλοι γνω­ρί­ζου­με τις πάνω από 100 κλί­νες ΜΕΘ που δεν λει­τουρ­γούν λόγω έλλει­ψης προ­σω­πι­κού και τις πολύ περισ­σό­τε­ρες που έχου­με ανά­γκη, η προ­κλη­τι­κό­τα­τη απά­ντη­ση ήταν ότι «έχου­με μόνο 56 κενά»!!!

7. Εφη­με­ρί­ες νοσο­κο­μεί­ων λεκα­νο­πε­δί­ου: Υπάρ­χει από πλευ­ράς υπουρ­γεί­ου, εδώ και και­ρό η δέσμευ­ση για νέα ρύθ­μι­ση στη γενι­κή εφη­με­ρία των νοσο­κο­μεί­ων. Σε κάθε περί­πτω­ση αν δεν ανα­πτυ­χθεί ευρύ δίκτυο δημό­σιων δωρε­άν δομών Π.Φ.Υ. (και όχι τις απα­ρά­δε­κτες ΤΟΜΥ) και αν δεν εξο­πλι­στούν και στε­λε­χω­θούν τα περι­φε­ρι­κά νοσο­κο­μεία, το μόνο που θα γίνε­ται είναι δια­χεί­ρι­ση της σημε­ρι­νής αθλιότητας.

8. Πανε­πι­στη­μια­κά νοσο­κο­μεία: Ζητή­θη­κε επί­μο­να να υπάρ­ξει νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που να κατο­χυ­ρώ­νει και να προ­στα­τεύ­ει τους για­τρούς του ΕΣΥ που εργά­ζο­νται σε Πανε­πι­στη­μια­κές κλι­νι­κές, από αυθαι­ρε­σί­ες και κατα­πί­ε­ση, από τους «ισό­τι­μους» κατά τα άλλα πανε­πι­στη­μια­κούς συνα­δέλ­φους. Είναι ένα δια­χρο­νι­κό πρό­βλη­μα που πρώ­τα απ’ όλα απορ­ρέ­ει από την υπάρ­χου­σα νομοθεσία.

9. Πιστο­ποι­η­τι­κά ΚΕΠΑ: Δεν έφτα­νε μόνο η απα­ρά­δε­κτη αυστη­ρο­ποί­η­ση των κρι­τη­ρί­ων για χορή­γη­ση ανα­πη­ρι­κής σύντα­ξης, ήρθε εντο­λή από το υπουρ­γείο εργα­σί­ας για ηλε­κτρο­νι­κή υπο­βο­λή των πιστο­ποι­η­τι­κών από τους νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς. Και ενώ έχου­με εδώ και ένα χρό­νο επι­ση­μά­νει ότι μια τέτοια δια­δι­κα­σία απαι­τεί 45 λεπτά για κάθε ασθε­νή, αντί να διευ­κο­λύ­νουν ασθε­νείς και για­τρούς, δυσκο­λεύ­ουν την υπό­θε­ση με τερά­στια γρα­φειο­κρα­τία. Για δεύ­τε­ρη φορά δόθη­κε υπό­σχε­ση ότι θα απλο­ποι­η­θεί η χορή­γη­ση πιστο­ποι­η­τι­κών μετά από συνεν­νό­η­ση με το υπουρ­γείο εργασίας.

10. Σε πολ­λά νοσο­κο­μεία για­τροί του ΕΣΥ είναι και ελεγ­κτές του ΕΟΠΥΥ. Και θερα­πεύ­ουν και συντα­γο­γρα­φούν και ελέγ­χουν … τον εαυ­τό τους ως εντε­ταλ­μέ­νοι από τις Διοι­κή­σεις ελεγ­κτές!! Την υπο­χρέ­ω­ση του ΕΟΠΥΥ δεν μπο­ρούν να την επω­μι­σθούν οι νοσο­κο­μεια­κοί για­τροί. Ρητή δέσμευ­ση δεν υπήρξε.

11. Εξει­δι­κευό­με­νοι στη λοι­μω­ξιο­λο­γία και άλλες εξει­δι­κεύ­σεις (πλην εξει­δι­κευο­μέ­νων στις ΜΕΘ) είναι ΑΜΙΣΘΟΙ! Υπήρ­ξε δέσμευ­ση ότι για όλες τις εξει­δι­κεύ­σεις θα προ­βλέ­πε­ται αμοιβή.

12. Εγκύ­κλιος υπ. Οικο­νο­μι­κών για ποι­νι­κές ευθύ­νες για­τρών σε ιατρι­κά λάθη: Η γνω­στή «εγκύ­κλιος Χου­λια­ρά­κη» για τη δυνα­τό­τη­τα επι­βο­λής χρη­μα­τι­κής ποι­νής σε για­τρούς που προ­κά­λε­σαν «βλά­βη» σε ασθε­νή, επι­κρέ­μα­ται ως δαμό­κλειος σπά­θη στους συνα­δέλ­φους. Η εγκύ­κλιος αυτή είναι ύπου­λη. Ανοί­γει δρό­μους σε δικη­γο­ρι­κά γρα­φεία να ποι­νι­κο­ποιούν ουσια­στι­κά την ιατρι­κή πρά­ξη και να ζητά­νε απί­στευ­τες απο­ζη­μιώ­σεις από για­τρούς. Ποι­νι­κο­ποιεί­ται ακό­μη και η διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νη ποσο­στιαία επι­πλο­κή σε ιατρι­κές πρά­ξεις. Ανοί­γει η όρε­ξη σε ιδιω­τι­κές ασφα­λι­στι­κές εται­ρί­ες να εξα­να­γκά­ζουν χιλιά­δες για­τρούς να πλη­ρώ­νουν ακρι­βά συμ­βό­λαια. Δεν υπήρ­ξε δέσμευ­ση για αλλα­γή νόμου. Υπήρ­ξε υπό­σχε­ση ότι θα δημιουρ­γη­θεί σώμα ειδι­κών από δικα­στές , για­τρούς και νομι­κούς που θα «φιλ­τρά­ρουν» τέτοιες υποθέσεις.

Συνά­δελ­φοι,

Φαί­νε­ται ότι το υπουρ­γείο αντί να ακού­σει την αγω­νία των νοσο­κο­μεια­κών για­τρών για τα δίκαια αιτή­μα­τα, εξα­κο­λου­θεί να επι­μέ­νει να εφαρ­μό­ζει και να υπε­ρα­σπί­ζε­ται την ίδια αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Δεν πήρε ούτε καν το σαφέ­στα­το πολι­τι­κό μήνυ­μα που έδω­σαν οι πρό­σφα­τες εκλο­γές στην ΟΕΝΓΕ.

Εμείς θα συνε­χί­σου­με τον αγώ­να για τα δικαιώ­μα­τα μας. Θα μας βρουν μπρο­στά τους ακό­μα πιο δυναμικά!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο